מבוי סתום במו"מ על המעונות - והשביתה נמשכת: "למה על חשבון ההורים?"
סגן שר האוצר ביטל את הפגישה עם הארגונים השובתים בזמן שהנציגים היו בחצי הדרך לירושלים. במשרדו מאשימים את משרד הרווחה בדרישה לתוספות תקציביות, והשר כץ הטיח בחזרה: "לא הסכמתם למו"מ". ההורים זועמים: "חוסר התחשבות מוחלט, עוד רגע מפטרים אותנו". בינתיים, המו"מ במבוי סתום
האווירה בין הצדדים קשה מאוד ועל כך תעיד גם ההתנהלות סביב פגישה שתוכננה ל-13:30 בין ראשי הארגונים לבין סגן שר האוצר, יצחק כהן (ש"ס).
האוצר למפעילות הפעוטונים: "גם לאירוויזיון אמרנו שאין כסף"
כהן זימן את ראשי הארגונים לפגישה ואלה כבר היו במחצית הדרך לירושלים כשקיבלו את ההודעה על ביטולה. במשרד האוצר הסבירו מאוחר יותר כי אין בכוונתם לקיים פגישות עם הארגונים עד שיפסיקו את שביתתם. "קודם שיחזרו לעבוד ורק אז נשב איתם", אמרו באוצר.
גורם שלישי שמעורב במגעים הוא משרד העבודה והרווחה, שאחראי על המעונות המפוקחים לגיל הרך. שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד) היה זה שמנע אמש ממשרד האוצר להגיש לבית המשפט בקשה לצו מניעה נגד השביתה.
בשלב זה לא ברור האם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יורה למשרד העבודה והרווחה לשתף פעולה עם משרד האוצר ולסייע בהכנת הבקשה לצווי מניעה במטרה להבטיח את פתיחת המעונות היום, אך לפי שעה השר כץ עדיין מסרב לעשות זאת בשל תמיכתו בארגונים השובתים. ללא הסכמתו של כץ כשר האחראי, לא ניתן להגיש את העתירה.
"לא מובן לנו איך במשרד האוצר מצפים שנגן על תקינה כזו ושכר כזה בפני בית משפט. לא נעשה שקר בנפשנו", אמרו היום במשרד העבודה והרווחה. השר כץ ציין כי "אף אחד לא רוצה שהפעוטות יישארו בבית, ויחד עם זאת אנחנו שואפים שהם יקבלו את הטיפול, היחס וההדרכה הטובים ביותר.
"לפני חודש פגשתי את הארגונים והם הכריזו על סכסוך עבודה. לצערי, לאורך כל הזמן הזה סירבו באוצר לפתוח במשא ומתן. מאז שקיבלתי לידיי את הסמכויות פעלתי להעלאת שכר המטפלות מ- 4,800 שקלים ל-5,400 שקלים בחודש, שזה מעט מדי. פנינו גם למשרד החינוך והצענו שייקח את התחום הפדגוגי ותנאי המטפלות אליו אולם הוא לא מוכן לקחת אחריות כאשר האוצר מתקצב בחוסר".
במשרד האוצר, מנגד, מאשימים את השר כץ בכך שלא דאג לנושא במסגרת דיוני תקציב 2018, וכעת, לאחר אישורו – הוא דורש תוספת. במשרד העבודה והרווחה ענו כי "רפורמת הסייעת השנייה" שהחלה לפני שלוש שנים והגדילה את כמות המטפלות בגנים לגילאי 4-3, הובילה בין היתר לזליגה של מטפלות, שעברו מהפעוטונים (שבהם מטופלים פעוטות עד גיל שלוש) לגנים, בשל התנאים הטובים יותר.
"המצב החדש מחייב תוספת תקציבית ללא קשר למה שניתן למשרד העבודה והרווחה", מסבירים במשרד. "השר ביקש הרבה יותר לחיזוק החוסן של אזרחי ישראל ממה שקיבל ותקציבו הנוכחי מנוצל במלואו. ההחרפה במעונות מחייבת להזרים תוספת תקציבית למען טיפול טוב יותר בפעוטות".
ההורים זועמים: "עוד רגע מפטרים אותנו"
בתגובה להודעת הארגונים על המשך השביתה, הורים רבים הביעו את זעמם. "פשוט חוצפה", כתבה ליז. "עם כל הכבוד לתנאים של המטפלות ולכך שיש לכם מטרות להשיג, היה לכם מספיק זמן להילחם. לפתוח בשביתה בתחילת השנה, כאשר שבוע לאחר מכן כבר יוצאים לחופשת ראש השנה זו ממש חוסר התחשבות בהורים ובילדים.
"במשך שלושה שבועות חיפשנו סידור לקטנטנים ונעזרנו בכל מי שרק אפשר, אז לפתוח את השנה בצורה הזאת זה פשוט ביזיון", המשיכה ליז. "חוסר התחשבות מוחלט בהורים שעוד רגע מפטרים אותם מעבודתם בגלל חיסורים וחופשות ובילדים שכבר זקוקים למסגרת".
"זה פשוט לא אמיתי", התלוננה פאני. "על חשבון מי אתם שובתים? על חשבוננו, ההורים. הילדים מתחרפנים, לא היה מספיק חופש? למה על הגב של הילדים? שביתה צודקת או לא צודקת, כן כסף לא כסף, אבל הילדים אמורים לבוא לפני הכול".
לעומת זאת, ענת, שבנה נועם הוא הילד השלישי שהיא שולחת למעון היום של ויצו ברמת פולג, הביעה תמיכה בשביתה. "מאוד קשה למצוא צוותים טובים בשכר מינימום ולגרום להם להישאר עם כל העומס הרב שמופעל עליהם. כל כך מעט מטפלות על כל כך הרבה ילדים, שלכל אחד יש צורך משלו. עצוב לי לדעת שככה נראים דברים במדינה הזאת. חובה להוסיף עוד מטפלת לכל כיתה, להעלות את השכר שלהם. הן עושות עבודה מדהימה. הן אלה שמחנכות את דור העתיד שלנו, מה יותר חשוב מזה?"
"האוצר לא מתכוון לפתור את המשבר"
יו"ר נעמת, גליה וולוך, פנתה לשר האוצר משה כחלון ואמרה כי "ההתנהלות המבזה של האוצר נמשכת - ביטול פגישה מתוכננת רגע לפני קיומה. מדובר בהוכחה נוספת לכך שאין בכוונת האוצר לפתור את המשבר אלא רק להתעסק בכיפופי ידיים ובהוצאת צווי מניעה על חשבון ההורים, הפעוטות והמטפלות. הגיע הזמן שהאוצר יתפנה לעסוק במהות ויביא לסוף המשבר לאלתר. שר האוצר - אני מבקשת את התערבותך האישית".
יו"ר תנועת אמונה הוסיפה כי "אנחנו נחושים בדעתנו להמשיך את המאבק למען המטפלות וילדי ישראל. בכל עת שמשרד האוצר יחליט שיש לו עניין בקיום משא ומתן אנחנו נגיע".
"לצערנו הרב משרד האוצר והממשלה מתנהגים בחוסר אחריות מוחלט", אמרה יו"ר ארגון ויצו העולמית, פרופ' רבקה לזובסקי. "אנו קוראים לממשלה לקחת אחריות לטובת ילדי ישראל והוריהם ולסייע לנו להביא לפתרון מיידי וראוי למטפלות שלנו".
פרופ' שאול קרקובר, נשיא המכללה האקדמית לחינוך "חמדת הדרום", שמכשירה מטפלות, הדגיש כי המכללה מעניקה גיבוי מלא לשביתת מעונות היום: "המכללה מוחה לא רק על שכרם הנמוך של המטפלות אלא גם על הזנחה חמורה בהכשרתן המקצועית", אמר.
"זוהי עת לשינוי יסודי ולהוצאת הטיפול בחינוכם של ילדים אלה ממשרד העבודה והרווחה למשרד החינוך. ילדים אינם כדור פינג-פונג שהטיפול בחינוכם מועבר מיד ליד בהתאם להסכמים קואליציוניים".