75 שנה אחרי הטבח: עיר באוקראינה מנסה לשמר היסטוריה יהודית
הקהילה היהודית בלבוב נטבחה במהלך מלחמת העולם השנייה, וכעת מנסים לקדם בעיר את שימור הזיכרון היהודי. בטקס מיוחד הוענק שכפול של מפתח בית כנסת בעיר ל-75 בני אדם הנותנים יד במאמצי השימור
העיר לבוב שבאוקראינה, שהייתה בעבר אחד מעמודי התווך של הקהילה היהודית במזרח אירופה, מציינת את יום השנה ה-75 להשמדת הקהילה היהודית על ידי גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, לצד אלו המנסים לשמר את מה שנותר מאותה תקופה.
הרשויות בעיר העניקו 75 מפתחות זכוכית לאנשים המנסים לשמר את עברה של העיר. האורחים הנכבדים קיבלו שכפול של מפתח ממתכת, שהיה שייך לאחד מבתי הכנסת בעיר. את המפתח המקורי מצאה אמנית אמריקנית באחד מהשווקים המקומיים. האירועים בעיר כללו גם תפילה על חורבותיהם של בתי כנסת, במטרה להחיות זיכרונות היהודים שהיו בעבר חלק בלתי נפרד מהחיים באזור.
ראש העיר לבוב אנדריי סאדויי אמר בטקס: "היום איננו יכולים לדמיין לרגע את הכאב, ההשפלה והצער שחוו אלפי תושבי לבוב במאה הקודמת". אירינה מאצבקו, אחת ממארגני האירועים, אמרה כי זו הפעם הראשונה שבה עיר במערב אוקראינה מכירה במאמצים לשימור ההיסטוריה בהיקף נרחב.
היא אמרה כי הצורך לזכור את היהודים שנרצחו בידי הנאצים גובר באוקראינה וכי במקרים מסוימים נרשמה גם השתתפות במאמצי השימור מצד תושבים אחרים. בין היוזמות לשימור ההיסטוריה בעיר הוצעו קורסים על היסטוריה יהודית באוניברסיטאות, מחקרים חדשים בנושא ומאמצים מצד מתנדבים לקידום השימור כמו מציאת מצבות של קברי יהודים ששימשו כמדרכות והשבתם לבתי קברות.
"זהו חלק מהתהליך של החייאת המורשת היהודית. התהליך מטבעו איטי, אך ב-10 השנים האחרונות ראינו כיצד המורשת היהודית חוזרת למודעות הציבורית וכיצד פעילויות רבות מתקיימות בתחום", הוסיפה מאצבקו, "זה חשוב מאוד שיכירו באנשים הפועלים לשימור המורשת היהודית".
לפני מלחמת העולם השנייה, לבוב והאזורים הסמוכים אליה היו שייכים לפולין. העיר הייתה השלישית בגודלה מבחינת כמות היהודים במדינה, אחרי ורשה ולודז'. ב-1941 הנאצים תקפו באזור, וביחד עם משתפי הפעולה האוקראינים רצחו יהודים בעיר ובאזורים הכפריים. מתוך אוכלוסייה של כ-150 אלף יהודים, אחוז אחד שרד את הטבח הגרמני.
בין מקבלי מפתחות הזכוכית כאות הוקרה על עזרתם בשימור המסורת היהודית, הייתה מריה ראוכר אוסבורן, אמריקנית המובילה את קבוצת "המורשת היהודית של רוהאטין". הקבוצה בראשותה עוסקת בשחזור בית העלמין בעיירה רוהאטין הסמוכה ללבוב. אוסבורן אמרה כי לכבוד הוא לה לזכות בהכרה על עבודתה לצד המתנדבים הנוספים, שלדבריה "פועלים בשקט בקהילות האזוריות בשימור הזיכרון היהודי".
את מפתחות הזכוכית יצרה אמנית בשם רייצ'ל סטיבנס ממדינת ניו מקסיקו שבארה"ב. סטיבנס היא זו שמצאה את מפתח בית הכנסת בשוק בלבוב כחלק ממחקר על הקהילה היהודית בצפון גליציה, האזור שבו נמצאה לבוב לפני מלחמת העולם הראשונה. סטיבנס השתמשה בזכוכית כי לדבריה במסורת היהודית "הזכוכית מייצגת את שבריריות החיים".