אלימות ב"טקס פז"ם": 45 ימי מחבוש ללוחם גולני שהכה חייל
עונש כבד נגזר על הלוחם, לאחר שהתברר כי הכה באגרופים לוחם צעיר ואז נתן לו חולצה במתנה: "גם לי נתנו אגרופים בטירונות", הסביר. לוחם אחר העיד ש"האגרופים לא היו חזקים, קטע של צחוקים". אך מח"ט גולני קבע כי החייל נהג בצורה משפילה ביותר
מפקד חטיבת גולני, אלוף משנה שי קלפר, גזר לפני כשלושה שבועות 45 ימי מאסר בפועל על חייל ששירת כלוחם בגדוד הסיור של החטיבה. זאת בעקבות התנהגות אלימה שהפכה חלק מהתנהלות של ותיקים מול צעירים. בין היתר עלה במשפט כי הוא הכה באגרופים לוחם אחר, א', וקילל אותו. זאת כחלק מטקס פז"ם בנוכחות לוחמים נוספים.
מדובר בעונש מאסר חמור וחריג בעיקר ללוחם. מפקד הגדוד לא יכול היה לגזור עליו חודש וחצי בכלא מאחר שבסמכותו לגזור רק עד 28 ימי מאסר, ולכן החייל נשפט בפני מפקד החטיבה. בגולני הטיחו בלוחם רב"ט שי (שם בדוי) כי הורשע בגין עבירות של התנהגות מבישה על רקע התנהלותו בגדוד.
תחקיר האירוע העלה כי לאחר האירוע האלים העניק שי לא' חולצה שעליה נכתב "גדוד 51" במתנה. בהמשך עזב שי את הגדוד בעקבות קשיי הסתגלות, וחילק לחבריו את חפציו. בחלוף מספר ימים, 'משפט הפז"ם' שערך שי לא' התגלה. א' יצא לקורס באחד מבסיסי ההדרכה ולבש את החולצה ששי נתן לו. אחד הקצינים בבסיס שאל אותו כיצד היא הגיעה אליו, וכאשר א' סיפר על כך המידע הועבר לגדוד הסיור של גולני וקוטלג כמשפט פז"ם, חלק מתופעה ישנה ומוכרת בצה"ל שבה לוחמים ותיקים משתמשים באלימות ונהנים מזכויות יתר, כדי לחנוך לוחמים צעירים.
התופעה הייתה רווחת בעיקר בחטיבת גולני וביחידות קרביות אחרות בשנות ה-80 וה-90 ובתחילת שנות ה-2000. אך כמו בגדודים אחרים בצה"ל, גם בגולני הכריזו עליה מלחמה, ובשנים האחרונות בכל פעם שהתופעה חזרה על עצמה היא טופלה בחומרה. כך נחשף ב-ynet למשל באירועי פז"ם בגדוד 12 של גולני לפני חמש שנים, וכללו טענות להתעללות מצד מפקד פלוגה.
"לי נתנו אגרופים עוד שהייתי טירון"
"החייל כשל למול ערך הרעות ונהג בצורה משפילה ביותר. הוא התנהג באלימות כלפי חברו", ציין מח"ט גולני, אל"מ קלפר, בגזר הדין המשמעתי נגד רב"ט שי. זה הגיב במהלך המשפט: "אני לא חושב שהשפלתי אותו. לא רציתי לפגוע בחבר. זה לא היה מובן מאליו. נתתי חולצה של גולני למי שאין לו על מנת שירגיש שייך. לי נתנו אגרופים עוד שהייתי טירון".
מהקלטה שהגיעה לידי ynet תיאר לוחם אחר שהיה עד לאירוע: "כל החבר'ה שיחקו במשחקי פז"ם ותמיד זה היה בצחוק. ככה זה הסתיים שמישהו מהחדר החליט שזה לא מתאים לו. זה יכול היה להיפתר בזה שהוא (הלוחם שהוכה, י"ז) היה אומר שזה בצחוק, אבל לי הוא סיפר שמתעללים בו. זה ממש לא נכון, תמיד הוא אמר במקרים קודמים, 'יאללה בואו', וכולנו צחקנו וזה לא שזה היה משהו לא בסדר". הלוחם ציין כי שי לא קילל בכלל את א' "והכל היה בצחוק. זה היה בהסכמה של א'. לא כפו עליו ולא קשרו אותו ולא איימו עליו. הוא בחיים לא התנגד לזה. אני לא חושב שהוא חש מושפל. משפט פז"ם זה בקטע חברי.
לפי הקצין שלי, אם לא היו אומרים את המילים 'משפט פז"ם', זה לא היה קורה בכלל. לא היה משהו שקשור לאלימות. לא ראינו את זה בקטע של אלימות והאגרופים האלה לא היו חזקים. קטע של צחוקים. לפי מה שראיתי, גם אצל א' זה היה בקטע בצחוק. אבל כדאי לשאול אותו. אחרי המקרה הוא שמח שקיבל את החולצה הזאת".
הלוחם אמר עוד כי "א' אמר לי שהמ"פ איים עליו פעם אחת שאם הוא לא יספר לו כל מיני דברים אז הוא ייכנס לכלא. הוא חש מאוים מהמ"פ אם הוא לא ילשין על א'".
את הטענות הללו העביר שי לפרקליטות הצבאית שמפקחת על דינים משמעתיים ולמפקדיו של מח"ט גולני, כחלק מערעור שהגיש באמצעות עורכת דינו, אלה הראל, על גזר הדין. בערעור נטען עוד כי בשום מקום במהלך המשפט לא הופיעו עבירות נוספות, כמתחייב, בגינן נאשם שי, זולת אירוע הענקת חולצה. עוד נטען בערעור כי טופסי הדין המשמעתי נכתבו בשגיאות לא מעטות, לרבות בנתונים השונים, וכי נגד שי נתפר למעשה תיק על ידי מפקדיו כדי להחמיר ככל הניתן בעונשו.
בערעור הוצגו גם חוות דעת פסיכיאטריות פרטיות, ולפיהן שי מצוי במצוקה נפשית קשה ועלול לפגוע בעצמו. חרף זאת, לדברי משפחתו, הוא לא זכה לטיפול נפשי הולם בכלא 6 שאליו נשלח ואף נמצא שם בבידוד.
שעות בודדות לאחר פניית ynet לצה"ל בשבוע שעבר, קצינת בריאות נפש ביקרה את שי בכלא ולדברי עורכת דינו הוא קיבל לאחר מכן פטור משירות צבאי בשל מצבו הקשה. בערעור שהגיש שי תוארו קשיים רבים שעבר כנער ולמרות זאת בחר לשרת כלוחם בגולני: "האגרוף שהוא נתן לחברו היה חברי כחלק מטקס הענקת חולצה. זה היה בבדיחות כמקובל בחטיבה. העונש שנגזר עליו אינו מידתי והסיטואציה הוצאה מהקשרה ולא מגלמת שום עבירה".
מפקד אוגדה 36, תת אלוף אבי גיל, שדחה את הערעור ציין בהחלטתו: "מדובר בשתי עבירות חמורות הרחוקות מהעובדות המצוינות במכתב הערעור, שכלל אי דיוקים והפחתה מחומרת המעשים. שי הודה באשמה ובעבירות שיוחסו לו".
עורכת הדין אלה הראל המייצגת את החייל: "למרשי בוצע הליך שנראה כמשפט ראווה, במסגרתו הוטל עליו עונש אכזרי. הוא טוען בתוקף שכלל לא היה אירוע של 'ותיקים צעירים', אלא חבר שהעניק לחברו חולצת סוף מסלול. האירוע החברי פוצל באופן מלאכותי לחלוטין לשניים, כנראה על מנת שניתן יהיה להטיל עליו עונש חמור יותר. מצער שבצה"ל מאמינים ללא סייג להצהרת מפקדים, שלפיה מדובר היה בשני אירועים שונים, כאשר הטיעון לא נתמך בעובדות ואין לחייל הפשוט כל יכולת להתמודד מול הצהרות אלו".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בחודש שעבר הועמד לדין משמעתי חייל מחטיבת גולני בשני הליכים נפרדים בגין אלימות ופגיעה בכבוד האדם. החייל הועמד לדין עקב שני אירועים שונים של 'ותיקות צעירות', הורשע על בסיס הודאתו באשמה ונגזרו עליו 30 ו- 15 ימי מחבוש שהוחלט כי ירצה במצטבר.
"בצה"ל רואים בחומרה אירועי 'צעירות ותיקות', כל מקרה שמתגלה מטופל במלוא חומרת הדין ונעשות פעולות רבות על מנת להילחם בתופעה ולמגרה. ערעורו של החייל נדחה לאחר בחינת טענותיו על ידי המפקד המוסמך לדון בו. בעקבות הפניה נבדק ההליך שוב ולא נמצא בו פגם שמצדיק התערבות משפטית". עוד מסרו כי החייל נמצא כשיר לכליאה על ידי הגורמים המקצועיים. "החייל נמצא בתא השגחה ולא בבידוד ומטופל באופן שוטף על ידי הגורמים הרלוונטיים." גורמים צבאיים הוסיפו: "ערעורו של החייל נדחה מכיוון שעיקר טענותיו הינן טכניות ולא היוו סיבה מהותית לביטול עונשו".