הקומיקס האוטוביוגרפי של הצעיר שמתמודד עם אוטיזם
דניאל עמית מציג בדרך ייחודית ושנונה את הקושי איתו נאלץ להתמודד צעיר על הרצף האוטיסטי – באמצעות קומיקס. בספר שחיבר ואייר הוא מציג בהומוריסטיות מצבים חברתיים שבהם הוא נתקל בחיי היום יום. "הבנתי שאם לא אצייר את הקושי לא אצליח להתגבר עליו", הוא מספר
"כשאתה מחבר קומיקס אתה כמו תסריטאי של סרט עתיר תקציר - אתה יכול לברוא עולם שלם רק בעזרת דף ועיפרון", הוא מספר.
עוד בנושא:
מחקר ישראלי: ניתן לגלות אוטיזם כבר בגיל 9 חודשים
אוטיזם: ספר חדש להורים עם כל המידע שצריך לדעת
זינוק במספר האוטיסטים בישראל: מהם סימני האזהרה שאתם חייבים להכיר?
החיים כסאטירה
אוטיסטה 2 הוא ספר הקומיקס השני שמחבר דניאל. הספר מציג בצורה הומוריסטית וחריפה סיטואציות מחיי היום יום של בחור על הספקטרום האוטיסטי. "זהו ספר מאוד אוטוביוגרפי", מתאר המחבר, "כל הסיטואציות בספר הן סיטואציות שנתקלתי בהן במציאות בצורה כזו או אחרת. העבודה על הספר הייתה כמו תרפיה עבורי.
"עברתי פרידה לא פשוטה והרגשתי בודד. הבנתי שאם לא אצייר את הקושי, לא אצליח להתגבר עליו. החיים הם סוג של סאטירה - גם כשכואב וקשה אפשר לצחוק על הסיטואציה. הרבה פעמים אני עובר דברים מוזרים, שאם הם לא היו כואבים הם היו נורא מצחיקים".
כך למשל, בפרק בספר שנקרא "חופר חופר", נפגש גיבור הקומיקס עם שני חברים לאימון בחדר הכושר. במהלך האימון מפטפט הגיבור בקדחתנות עד שסבלנותו של החבר פוקעת בהדרגה. דניאל מפרט כי הפרק מבוסס על קושי אותנטי איתו הוא נאלץ להתמודד.
"זה אחד הסיפורים האוהבים עליי בספר", מפרט הקומיקסאי, "רואים איך לאט לאט החבר מאבד את הסבלנות שלו. הגיבור שואל אותו אם הוא חופר לו יותר מדי. החבר משיב שלא, כדי לא לפגוע בגיבור. בסופו של דבר מאחורי הסיטואציה הזו מסתתר כאב. הנטייה שלי לחפור באמת יכולה להיות לעיתים בלתי נסבלת. אני לא עושה את זה בכוונה.
"להרבה אוטיסטים שנמצאים במתח יש נטייה לדבר, והרבה. זה נועד לפרוק את המתח. המסר מהסיפור הוא שבאינטראקציה עם אוטיסטים כדאי להיות כנים ולומר את האמת, גם אם היא לא נעימה לאוזן. אוטיסטים מתקשים להבין רמזים או שפת גוף".
"הסתרה היא הבחירה הפחות עדיפה"
דניאל מוסיף כי "הספר עזר לי להכיר את עצמי טוב יותר. עדיין יש לי תהליך לעבור. יש אנשים שלוקח להם מעט זמן להכיר את עצמם, ויש אחרים שהתהליך לוקח להם שנים. אני בטוח שיהיה גם אוטיסטה 3 ואוטיסטה 4. אולי בסוף יהיה גם אוטיסטה - סיפורים מחייו של קשיש עם אוטיזם".
מלבד כישרון רב באיור ובטוויית עלילות, דניאל הוא גם מוזיקאי מחונן, שאף השתתף בתוכנית הריאליטי המוזיקלית "אקס פקטור". ב-30 באוקטובר יעלה דניאל במרכז "צוותא" בתל אביב מופע חגיגי לרגל השקת הספר.
צפו בביצוע של דניאל לשיר "רק עוד חיוך אחד" שכתב והלחין:
"נתקלתי בהרבה מאוד תגובות לספר, חלקן מאוטיסטים וחלקן מאנשים רגילים", משתף דניאל, "הבאתי את הספר למשפחה שיש לה ילד על הספקטרום. יום אחד פתחתי את הפייסבוק וראיתי שהאימא של הילד כתבה שבעזרת הספר היא סיפרה לבנה שהוא אוטיסט. זה מאוד שימח אותי. יש הרבה אוטיסטים שעסוקים בלהסתיר את הלקות שלהם.
"אני מכיר סיפורים של אנשים על ספקטרום האוטיסטי שהתגייסו לצבא בלי לגלות על המצב שלהם. זה יוצר עבורם קושי גדול מאוד. תמיד הבנתי שהבושה או ההסתרה היא הבחירה הפחות עדיפה. הספר הזה, כך אני מקווה, יעזור לאחרים במצב שלי לקבל את עצמם יותר בקלות ולהבין שאין באוטיזם כל בושה".
הקושי של אוטיסטים בתפקוד גובה
ד"ר יעל קמחי, רקטור מכללת לוינסקי לחינוך, המתמחה באוטיזם, מלווה את דניאל עוד מימיו בבית הספר היסודי. "דניאל מייצג מבחינתי את המורכבות שאיתה נאלצים להתמודד אוטיסטים בתפקוד גבוה", מתארת אשת החינוך, "דניאל בעיניי הוא גאון, גם מבחינה מוזיקלית וגם מבחינת היכולת להביע את עצמו בקומיקס.
"לצד הכישרון הגדול שלו, הוא נתקל בחייו בקשיים רבים. הפער בין התפקוד הגבוה שלו ובין הקושי שמביא איתו האוטיזם לעיתים קשה להכלה. לפעמים אנשים לא מבינים למה דניאל ואחרים במצבו מקבלים סיוע. הדיסוננס בין היכולות הגבוהות ובין הקשיים, יוצר הרבה פעמים תחושות של כעס ובלבול בקרב החברה".
לדברי ד"ר קמחי, המפתח לגישור הפער הוא בהגברת המודעות של החברה לקשיים איתם מתמודדים אנשים על הספקטרום האוטיסטי: "החברה חייבת לדעת שהאנשים הללו קיימים ושהם חלק בלתי נפרד מאיתנו. התכנים שדניאל מציג בספר שלו הם מורכבים ועמוקים, אבל הוא עושה את זה עם הרבה הומור ויצירתיות.
"דניאל שם את מלוא המורכבות על השולחן. הוא מוביל מסר חשוב מאוד. בתוך הסיפורים הוא גם מציג פתרונות לסוגיות המורכבות שהוא מעלה. מהבחינה הזו הספר עושה שירות יצא דופן להגברת המודעות לקושי איתו מתמודדים האוטיסטים".