שרי אריסון בדרך החוצה מבנק הפועלים
בנק ישראל אישר את מכירת גרעין השליטה של שרי אריסון בבנק הפועלים, באמצעות הבורסה. המשמעות: סוף דרכה בבנק של אריסון, שנחקרה בחודש שעבר בפרשת "שיכון ובינוי". היום התפטרו 3 דירקטורים בבנק, הקשורים לקבוצת אריסון. מנכ"ל הבנק: "הופתעתי מההודעה"
דרמה פיננסית: בעלת השליטה בבנק הפועלים, שרי אריסון, בדרך החוצה מהבנק. אריסון פנתה לפני מספר חודשים לבנק ישראל בבקשה למכור את גרעין השליטה בבנק הפועלים, באמצעות מכירת מניות הבנק בבורסה. כעת בנק ישראל הודיע שהוא מאשר את המהלך. אריסון תממש את מניות הבנק ותחדל מלהיות בעלת השליטה בו.
על פי אישור שנתן בנק ישראל היום (ג'), היתר השליטה של אריסון יתבטל ויוחלף ב"היתר החזקה" במועד המוקדם מבין השניים - ירידה בשיעור ההחזקות מתחת ל-20% מהון הבנק, או בסוף שנת 2018.
מאחורי הקלעים של עסקת שיכון ובינוי: מדוע נתי סיידוף קיבל "הנחה"?
אריסון: "טענות לשוחד סותרות את מה שאני מאמינה בו"
בנק הפועלים: רווח נקי של 920 מיליון שקל ברבעון, לא יחלק דיבידנד
לנוכח גודל ההחזקה העצום ביחס לשוק המניות המקומי, הוגדר משך זמן של עד חמש שנים (עם אופציה להארכה של עד שנתיים נוספות), במסגרתן תצטרך בעלת השליטה למכור את מניותיה עד להחזקה שלא תעלה על 5% מסך הון המניות של הבנק. על מנת להימנע מחשש לניגוד עניינים, נקבע כי כהונתם של הדירקטורים בבנק - אפרת פלד, עידו שטרן ומאיר ויצ'נר - שמונו מטעמה של אריסון, תסתיים לאלתר. הבוקר כבר הודיעו השלושה על התפטרותם.
לא מצאה שותף אסטרטגי - והחליטה לוותר על השליטה
על פי המתווה, יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, עודד ערן, ימשיך בתפקידו גם לאחר השינוי האמור בבעלות, כך לפי החלטת המפקחת על הבנקים. לדבריה, מעבר לכך שמונה בידי משפחת אריסון, הוא אינו נושא משרה בקבוצה שבבעלותה או בעל זיקה אליה בדרך אחרת. בנוסף, הוגדר במתווה שממועד כניסת היתר ההחזקה לתוקף, זכויות ההצבעה של אריסון באסיפה הכללית לא יעלו על 5%.
לאחר כניסת היתר ההחזקה לתוקף, בנק הפועלים יהפוך לבנק ללא גרעין שליטה, שמניותיו מוחזקות במלואן על ידי הציבור הרחב, באופן ישיר או באמצעות הגופים המוסדיים המנהלים את השקעות הציבור והחיסכון ארוך הטווח, בדומה לבנקים לאומי, דיסקונט ולאחרונה גם בנק דקסיה.
בחירת הדירקטורים בבנק במתכונתו החדשה, תבוצע על ידי האסיפה הכללית בהתאם למנגנון הנהוג בבנקים ללא גרעין שליטה, שבהם הוועדה למינוי דירקטורים (בראשות השופט בדימוס משה גל) ממליצה לאסיפה הכללית של בעלי המניות על מועמדים לכהונת דירקטור.
אריסון ניסתה כבר זמן רב למכור את אחזקותיה בבנק הפועלים ובין הייתר ניהלה משא ומתן מתקדם לפני כשנה עם קבוצת משקיעים אמריקנים, אולם בסופו של דבר הוא לא צלח.
נזכיר כי לפני כשלושה שבועות נחקרה אריסון בפרשת שיכון ובינוי, בחשד למתן שוחד לנציגי ממשל זרים כדי לקדם פרויקטים של החברה באפריקה. בנוסף לאריסון נחקרה גם אפרת פלד, המשמשת כדירקטורית בבנק הפועלים מטעמה.
בחודש יוני מכרה אריסון את השליטה בחברת שיכון ובינוי לאיש העסקים נתי סיידוף, תמורת 1.1. מיליארד שקל, כאשר בתחילת חודש אוגוסט הועברה השליטה לידיו בפועל.
שרי אריסון מסרה היום כי: "בשנים האחרונות פעלתי לשלב שותף אסטרטגי ולהקטין את אחזקותי בבנק הפועלים. משלא נמצא שותף אסטרטגי להשקעה בסדר גודל כזה, ולאחר סיום המגעים עם המשקיעים מצפון אמריקה – פניתי לפני מספר חודשים לבנק ישראל בבקשה לבחון את האפשרות לקבלת אישור לביזור השליטה.
"היום קיבלה הקבוצה את ההיתר להחזקת אמצעי שליטה, אשר יחליף ויבטל עם כניסתו לתוקף את היתר השליטה ויאפשר את ביזור גרעין השליטה בבנק באופן מלא או הדרגתי. לקבוצה ניתנה תקופה של שנה להחליט לגבי מועד תחילת מימוש מניות הבנק, ובסך הכל 4 שנים, עם אופציה לעד שנתיים באישור המפקחת, בכדי לרדת מתחת לרף המחייב היתר החזקה (5%). כמו כן, לאור קבלת היתר ההחזקה והרצון להפחית מגבלות על מכירות של מניות הבנק, נציגי אריסון בדירקטוריון הבנק (אפרת פלד, עידו שטרן ומאיר ויצ'נר) יודיעו על סיום כהונתם בבנק.
"הייתה לי הזכות להיות בעלת השליטה בבנק במהלך 21 השנים האחרונות. אני מאמינה בבנק הפועלים ורוצה להודות לחברי הדירקטוריון, להנהלה, לעובדים לדורותיהם ולציבור הלקוחות הנאמן. אני משוכנעת כי בנק הפועלים, מעמודי התווך של המשק הישראלי, ימשיך לפעול בהתאם לחזון של חירות פיננסית, לצמוח, לגדול ולשרת נאמנה את כלל לקוחותיו".
אריק פינטו: "הופתעתי מההודעה"
המהלך של אריסון מגיע בתקופה סוערת בבנק הפועלים ברקע החקירות המתנהלות נגדו בארה"ב בחשד לסיוע בהעלמות מס, בגינן הפריש כבר מאות מיליוני דולרים. בשיחה עם עיתונאים, אמר הבוקר מנכ"ל הבנק, אריק פינטו, כי למרות שהיה ער לנסיונות אריסון למכור את אחזקותיה בבנק, הופתע מההודעה שפרסמה הבוקר. לדבריו המהלך לא ישפיע על התנהלות הבנק ותוכניותיו.
מוקדם יותר הבוקר פרסמו יו"ר הבנק והמנכ"ל מכתב "הרגעה" לעובדי הבנק, בו כתבו כי "מבחינת הניהול השוטף של הבנק, אין כל שינוי בהתנהלות הבנק - אנחנו נמשיך בתפקידנו כרגיל, ביחד עם צוות ההנהלה הנוכחי".
השניים הודו לאריסון ולדירקטורים מטעמה, שיאלצו לפנות את מקומם והוסיפו "ההודעה מסיימת תקופה ארוכה של שותפות הדוקה ופוריה בין אריסון החזקות לבין הבנק. בהזדמנות זו, אנו מודים לשרי אריסון ולדירקטורים מטעמה, אפרת פלד, עידו שטרן ומאיר ויצ'נר, על פועלם ועל תרומתם לבנק במרוצת השנים".