הסרטים הישראלים המסקרנים של השנה
יוצר "עג'מי" חוזר לשתף פעולה עם שחקנים לא מנוסים, הסרט ה-20 של אבי נשר, והיצירה האקטואלית של מיכל אביעד על הטרדות מיניות בעבודה: כל מה ששווה לחכות לו בקולנוע המקומי
רבות דובר על השנה המדשדשת של הקולנוע הישראלי. להבדיל משנים קודמות, מעט מאוד סרטים לקחו חלק במסגרות הרשמיות של הפסטיבלים הנחשבים ועוד פחות מהם לקחו איתם פסלון הביתה. ובכל זאת, גם אם לא היה לנו "פוקסטרוט" בקנה, נעשו כאן כמה סרטים מסקרנים.
לרגל השנה העברית החדשה ובסיומו של טקס פרסי אופיר, אפשר כבר לראות כיצד תראה השנה הקרובה בקולנוע הישראלי העלילתי ולמנות כמה מן הסרטים שכבר עכשיו שווה לשים לב אליהם. בגלל התזמון החריג של הטקס (לפני שהסרטים פגשו את הקהל הרחב), על חלקם הגדול כבר שמעתם, אבל עכשיו זו ההזדמנות לצלול אליהם מקרוב יותר.
"עירום"
לפני כמעט עשור יצא לאקרנים "עג'מי" של ירון שני וסכנדר קובטי - סרט שייצג אותנו באוסקר וזכה לאינספור שבחים והערכה. עתה שני חוזר עם סרט חדש, "עירום", שאמור להיות החלק הראשון ב"טרילוגייה על אהבה" בבימויו. הסרט התקבל לפסטיבל ונציה וטורונטו והוא גם משתתף בתחרות הישראלית בפסטיבל חיפה.
במרכזו אליס תורג'מן, סופרת מצליחה שמסרבת לצאת מביתה לאחר שחזיונות אונס מערערים את שלוותה. היא מתחברת עם נער שגר מעבר לרחוב, תלמיד תיכון ומוזיקאי מחונן שמתקשה להתמודד עם העומס והציפיות ממנו. בשני התפקידים הראשיים משחקים לליב סיון ובר גוטפריד - גם הפעם שחקנים לא מנוסים.
"פרא אציל"
"אין בתולות בקריות"
סרטה של קרן בר רפאל כבר עשה כמה כותרות השנה כשהוא השתתף בפסטביל טרייבקה בניו יורק, אז ג'וי ריגר זכתה בפרס השחקנית הטובה ביותר.
עלילתו מתרחשת בקריים ים ומבוססת בעקיפין על מקרה אמיתי - לפני תשע שנים דווח שבתולת ים נצפתה בעיר הצפונית וראש העיר מיהר לפרסם פרס כספי לכל המוצא הוכחות לקיומה. על בסיס זה בנתה רפאל סיפור התבגרות. לנה (ג'ו ריגר) היא נערה מתבגרת שרוצה לאבד את הבתולים שלה. היא מתוגררת עם אימה (יבגניה דודינה), המנהלת בית קפה. עיתונאי תל אביבי שמגיע לסקר את האירוע מתחבר ללנה הצעירה, והיא מבחינתה רואה בו דרך להגשים את משאלתה, כמו גם אפשרות יציאה מהעיר המנומנת.
"סיפור אחר"
"סיפור אחר", סרטו ה-20 של אבי נשר (שסירב להתמודד בפרסי אופיר השנה), ייצא בחורף הקרוב לאקרנים ויפתח את פסטיבל חיפה. גם הפעם ג'וי ריגר מככבת בתפקיד הראשי (לאחר שעשתה תפקיד מרכזי בסרט "החטאים") וכמו סרטים קודמים של נשר - גם הפעם עומדת משפחה במרכזו.
ריגר מגלמת צעירה חילונית שעוזבת את הבית כדי להתארס למוזיקאי שחזר בתשובה (נתן גושן בתפקיד קולנועי ראשון). הוריה הגרושים וסבה הפסיכולוג מתנגדים למהלך ומנסים לחבל במערכת היחסים של הזוג הצעיר. עוד מככבים בסרט ששון גבאי, מיה דגן, יובל סגל, אביגיל הררי ומעיין בלום.
"עץ תאנה"
הבמאית אלמורק מרשה דוידיאן עלתה לישראל מאתיופיה כשהייתה בת 11. בסרט הביכורים שלה "עץ תאנה" היא חוזרת למולדתה כדי לספר סיפור אהבה בין שני מתבגרים, מינה ואלי, על רקע מלחמת האזרחים ב-1989.
מינה היא נערה יהודיה שמתגוררת עם אחיה וסבתה ומרבה לבלות עם אלי, צעיר שמסתתר מהצבא מחשש שיגייסו אותו. בעוד משפחתה של מינה מתכננת לעלות לישראל, היא לא מוכנה לעזוב את אלי ונוקטת צעדים מסוכנים כדי לצרפו למסע. גם סרט זה יוקרן בפטסיבל טורונטו ויתחרה בפסטיבל חיפה.
"גאולה"
הבמאי יוסי מדמוני והצלם בועז יהונתן יעקב חברו יחד כדי לביים סרט משותף המבוסס בעקיפין על סיפור חייו של יעקב, שחזר בתשובה. משה פולקנפליק מגלם את מנחם, סולן להקת רוק שחזר בתשובה ואב יחיד לבתו היחידה גאולה, שחולה בסרטן. כדי לממן את הטיפול הניסיוני שעשוי להציל את חייה, הוא מחליט לאחד את הלהקה לכמה הופעות משותפות בחתונות דתיות. אז, קונפליקטים מהעבר ומההווה עולים מחדש. הסרט הוקרן בפסטיבל קרלובי וארי בו זכה פולקנפליק בפרס השחקן הטוב ביותר. בנוסף הסרט הוקרן בפסטיבל ירושלים וזכה לביקורות טובות.
"הצלילה"
אחד הזוכים בפרס הראשון בפסטיבל ירושלים ונציג נוסף שלנו בטורונטו. "הצלילה" הוא סרט הבכורה של יונה רוזנקיאר, בו הוא גם מככב לצד שני אחיו במציאות. במרכז הסרט שלושה אחים שנפגשים בקיבוץ בו גדלו כדי לקבור את אביהם על רקע מלחמת לבנון השנייה. חלפה שנה מאז מות האב, אולם הוא החליט לתרום את גופו למדע ולכן הקבורה מתבצעת רק עכשיו.
כצפוי, בין האחים ניצתים קונפליקטים רבים. יואב, האח האמצעי וגיבור הסרט סובל מפוסט טראומה, אחיו הגדול נוטר לו טינה על כך שעזב את הקיבוץ והשאיר אותו לטפל באימו, והאח הצעיר הוא חייל בגולני שהשתחרר מהצבא לכמה ימים כדי להשתתף בהלוויה.
"פרה אדומה"
הזוכה השני בפסטיבל ירושלים, סרט הביכורים של ציביה ברקאי יעקב, "פרה אדומה". הסרט עוסק בבני (אביגיל קובארי), נערה שגרה בהתנחלות המגלה את המיניות שלה ומתאהבת בבת שירות לאומי (מורן רוזנבלט). בזמן שבני מתנסה בחוויות מיניות ראשוניות, אביה (גל תורן) מתכנן את בנייתו של בית המקדש השלישי.
"אישה עובדת"
סרטה החדש של מיכל אביעד קיבל ביקורות מצוינות לאחר הקרנתו בפסטיבל ירושלים והוא מתכתב ישירות עם תנועת MeToo. במרכזו אורנה (לירון בן שלוש), אם צעירה שמתחילה לעבוד בחברת נדל"ן. בעלה מנהל מסעדה שנמצאת בקשיים כלכליים והיא המפרנסת העיקרית. כאשר הבוס שלה (מנשה נוי) מתחיל להטריד אותה מינית, תחילה ברמיזות ואחר כך במעשים, היא נותרת בקונפליקט גדול.
"בתולים"
אחרי שכבש את הטלוויזיה, התיאטרון, ואפילו את העיתון - מאור זגורי ינסה את כוחו גם בקולנוע. במהלך השנה הקרובה אמור לצאת סרט הביכורים שלו "בתולים", אותו גם כתב. במרכזו נער רגיש מהערבה המכונה "ילד", שכבר רוצה להתבגר. ביום שהוא מאונן לראשונה, טרגדיה נוראית פוקדת אותו ומאלצת אותו לשים את ילדותו מאחור. בסרט מככבים עמוס תמם, חן אמסלם, אור עדי, איתמר קליגר ועוד.
"המוסד"
סרטו הקצר של אלון גור אריה, "המוסד הסגור", כבר הפך לקאלט מקומי ועשור אחרי הוא חוזר עם פיצ'ר המבוסס על הסרט ההוא. מדובר בפרודיה על ארגון המוסד. בגרסה החדשה והארוכה יותר, שתיקרא רק "המוסד", סוכן מוסד (צחי הלוי) יחבור לסוכנת CSI (אפרת דור) במטרה לעצור ארגון טרור המתכנן להשמיד את העולם עם טלפונים סלולריים. אם ייכשלו במשימה, ראש המוסד לא ידליק משואה ביום העצמאות - דבר שכמובן אסור שיקרה. מלבד הלוי ודור, בסרט ישתתפו גם גילה אלמגור, דביר בנדק, אילן דר ועוד.
"הסוסיתא של הרצל"
בשנה שעברה יצאו שני סרטים נהדרים על נוער בסיכון ומוריהם, "פיגומים" של מתן יאיר ו"מוטלים בספק" של אלירן אליהו. גם השנה ישנו סרט כזה, הפעם על מורה לקולנוע (מיקי לאון) שמגיע לשדרות המופגזת. את "הסוסיתא של הרצל" מביים דוד קריינר. זהו סרטו השלישי וגם הוא (כמו שני הסרטים הקודמים) מבוסס על חוויותיו האמיתיות כמורה בשדרות.
"מראות שבורות"
עוד סרט על נוער, הפעם עם נערה במרכזו. אריאלה היא נערה מרדנית שסובלת מהשתלטנות של אביה גיורא, איש צבא שעוקב אחר כל צעד שלה ומרבה להענישה. יום אחד היא עושה טעות ואף שאביה מוכן לסלוח לה, היא בורחת מהבית כדי להעניש את עצמה. תוך כדי המסע היא מגלה מה גרם לקשיחותו של אביה.
בתפקיד הראשי ניצבת שירה האס ולצידה אפשר למצוא את יפתח קליין כאביה ואת יואב רוטמן, רננה רז ויעקב זדה דניאל בתפקידי משנה. את הסרט ביימו אמרי מטלון ואביעד גבעון.