מחאה מול בית הנשיא; דוטרטה לריבלין: אקנה נשק רק מכם
נשיא הפיליפינים, שהשווה עצמו להיטלר בעבר, הדגיש בפני הנשיא ריבלין עד כמה היחסים עם ישראל חשובים: "בתחום הציוד הצבאי והנשק - יש רק מדינה אחת לקנות ממנה". ריבלין: "היטלר היה השטן". עשרות מפגינים מחו מחוץ לפגישה והזכירו את פשעי דוטרטה
נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה הגיע הבוקר (ג') לפגישה רשמית עם נשיא המדינה ראובן ריבלין. את פניו קיבלו כמה עשרות מפגינים, שנשאו שלטים וקראו קריאות במחאה על הגעתו לישראל, כששיירתו של דוטרטה חלפה על פניהם.
בשבועות האחרונים פנה פורום "תג מאיר" לקיבלין, בבקשה שלא ייפגש עם דוטרטה: "דוטרטה חשוד ברצח, הטיף למעשי אונס, עודד ירי על איברי מין של מורדות קומוניסטיות והשווה את עצמו להיטלר. מדובר בגזען אנטישמי החשוד ברצח ובפשעים חמורים נוספים. פנינו בעניין לנשיא המדינה וביקשנו שלא ייפגש עם האדם הזה ולא יתן לגיטמציה למעשיו ולאמירותיו - אולם לא נענינו". כך מסרו בארגון.
הפגינים צעקו "בושה" בשעה ששיירתו של דוטרטה הגיעה למקום וקראו, "די כבר להזמין לכאן כל דיקטטור מסוכן", "לא רוצים בתור חבר שום גרסה של הצורר", "דוטרטה על תדאג, עוד נראה אותך בהאג" ו"איך לישראל נכנס גם דיקטטור גם אנס".
יו"ר "תג מאיר", ד"ר גדי גבריהו, אמר בהפגנה: "לא יעלה על הדעת ששבוע לפני ראש השנה מדינה יהודית מארחת אדם שמדמה עצמו להיטלר, גזען ומעודד אונס של נשים. אי אפשר לאחוז את המקל משני קצותיו - להגדיר את המדינה כיהודית ולארח מנהיגים שפועלים בניגוד לערכי היהדות". בארגון ההפגנה היו שותפים אמנסטי ישראל והשתתפו בה עו"ד איתי מק, ממובילי המאבק נגד מכירת נשק ישראלי למדינות שמבצעות פשעים נגד האנושות והפרות זכויות אדם וכן ח"כ מוסי רז.
בפגישה הדגיש הנשיא ריבלין עד כמה מערכת היחסים בין ישראל לפיליפינים יציבה. "ליחסינו היסטוריה ארוכה של 70 שנים עם ההכרה שלכם בעצמאות ישראל. ניתן לומר שאלה יחסים של כ-80 שנים, שהחלו במעשה פתיחת השערים של מדינתכם לפליטי השואה. כל מי שמצא מקלט בארצך וניצל לא ישכח זאת לעולם ועד".
ריבלין הוסיף: "האנושות כולה, לא רק העם היהודי והעולם החופשי כולו, חשו שהיטלר מייצג את השטן עצמו, שטן עלי אדמות. אין לי ספק שכך חשת בביקורך ב-'יד ושם' אתמול". על היחסים הכלכליים בין המדינות אמר ריבלין כי "ברור שנוכל לשתף פעולה".
דוטרטה הודה לישראל על שהזמינה אותו לביקור, והציג בפנהי הנשיא ריבלין את בתו היהודייה. "אשתי לא יכולה הייתה להגיע, היא חולה. לפגישה הבאתי אנשי צבא. נשמח לחזק את קשרינו עם ישראל, יש לנו המון במשותף וזה מסביר הקשר בינינו. סייעתם למדינתו רבות במלחמה בטרור, ואני מקווה לדון בהשקעות כלכליות ומסחר ויש המון הזדמנויות עם ישראל".
הוא ציין אף כי ישראל מסייעת לפיליפינים בתחום המודיעין. "ההנחיות לאנשי הצבא שלי הן שבתחום הציוד הצבאי והנשק - יש רק מדינה אחת לקנות ממנה. זו ישראל. ארה"ב היא חברה טובה, אבל אם נקנה ממנה יש מגבלות", אמר.
"אני לא רואה סיבה שתהיה בעיה איתנו מהבחינה הזאת. אנחנו רחוקים מכם ולא קשורים לבעיות כאן, אנחנו שומרים על מוסר ועקרונות הדמוקרטיה". דוטרטה הוסיף: "בתחום הטרור אנחנו צריכים להילחם כדי לנצח אויב משותף. התחלנו להפציץ יעדים במינדנאו במסגרת המלחמה הזאת". בכך התייחס נשיא הפיליפינים למלחמה שהכריז על הג'יהאדיסטים באי.
דוטרטה אוהב להזכיר מעת לעת את האנשים שהרג. בשנה שעברה, בנאום בפני הקהילה הפיליפינית בווייטנאם, התוודה על הרצח שביצע בגיל 16, ובדצמבר 2016 טען כי כשהיה ראש העיר דבאו שבדרום הפיליפינים ירה למוות בעבריינים: "בדבאו נהגתי לעשות את זה בעצמי. רק כדי להראות לשוטרים ש'אם אני יכול לעשות את זה, אז למה לא אתם?'. הייתי מסתובב בדבאו באופנוע גדול ופשוט סיירתי ברחובות, חיפשתי צרות. ממש חיפשתי עימות כדי שאוכל להרוג".