שתף קטע נבחר

איראן רוצה לבנות את אצטדיוני המונדיאל

רשת "סקיי ניוז" בערבית דיווחה כי קטאר תאפשר לחברה שבבעלות משמרות המהפכה להשתתף במכרזים על הקמת מתקנים ומבנים לקראת גמר גביע העולם בכדורגל. החרם על דוחא מצד ארבע מדינות ערביות הוביל להידוק היחסים בינה לבין טהרן, אך גם לקשיים בהכנה למשחקים

קטאר תאפשר לחברה שבבעלות משמרות המהפכה באיראן להשתתף במכרזים על הקמת מתקנים ומבנים לקראת מונדיאל 2022. כך דיווחה הלילה (ג') רשת "סקיי ניוז" בערבית. איראן הידקה את יחסיה עם קטאר אחרי שארבע מדינות ערביות הטילו חרם על האחרונה בשנת 2017 בשל תמיכתה בטרור. קטאר חיפשה חלופות, בעיקר בתחום הסחר, וטהרן נהנתה מרווחים גדולים בעקבות כך.

 

בשבוע שעבר דיווח מגזין "פורבס" כי נשיא איראן, חסן רוחאני, פנה לאמיר קטאר, שייח' תמים בן חמד, והביע את רצונה של טהרן לקחת חלק בתכנון ובבניית המתקנים לקראת גמר גביע העולם בכדורגל שתארח דוחא. "החברות האיראניות מוכנות להעניק לקטאר שירותים טכניים והנדסיים, ובעיקר עבור פרויקטים הקשורים בגמר גביע העולם בכדורגל", אמר רוחאני בשיחה.

פועלים ב קטאר לקראת גביע העולם מונדיאל קיבלו חליפות מזגן (צילום: AFP)
פועלים בקטאר בהכנות לארוח מונדיאל 2022(צילום: AFP)

פועלים ב קטאר לקראת גביע העולם מונדיאל קיבלו חליפות מזגן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

משמרות המהפכה באיראן מחזיקים בחברת "חאתם אל-אנביאא", שבבעולתה חברות בת רבות, חלקן בתחום הבנייה. החברה, שנתפסת כזרוע הכלכלית של משמרות המהפכה, זכתה בשנים 2013-2005 במכרזים בשווי מיליארדי דולרים רק באיראן.

 

רוחאני עצמו מתח ביקורת על מעורבות משמרות המהפכה בכלכלה האיראנית. בינואר האחרון אמר המנהיג העליון עלי חמינאי כי עליהם להתחיל בהפרטת העסקים והנכסים, והורה להם לסגת מכל תחום שאינו קשור ישירות לפעילותם.

 

מאז פורסמו כמה דיווחים כי הארגון מכר את חלקו בכמה חברות, בין היתר בחברות תעופה ותחבורה. למרות הדיווחים הללו, ישנם ספקות לגבי נסיגתו מפעילות כלכלית. מבנה הבעלות בחברות איראניות אינו שקוף, וייתכן שמעורבות של טהרן בהכנות למונדיאל תוביל לניסיון של מדינות המתנגדות לה להשתלט על האירוע.  

משמרות המהפכה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
משמרות המהפכה(צילום: EPA)
 

מאז בידודה קטאר פועלת לחזק את קשריה המסחריים עם איראן. החרם שהטילו עליה סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין הוביל לקשיים בהכנות למונדיאל והיא עשויה לקבל את ההצעה האיראנית בשל חשש שלא תוכל לספק די חדרים בבתי המלון לקהל שיגיע למשחקים.

 

שלשום דווח בסוכנות ידיעות קטארית כי "המדינה זקוקה לסיוע האיראני על מנת לתכנן את גביע העולם". מאז שהוטל עליה חרם היא אף הורידה את התכנון לבניית מגרשי כדורגל מ-12 לשמונה בלבד.

נשיא איראן חסן רוחאני נאום בפרלמנט בטהרן (צילום: EPA)
רוצה להשתתף בהכנות. רוחאני(צילום: EPA)

 

איראן מצדה מחפשת דרכים לייצב את הכלכלה שלה שנפגעה מהסנקציות שהטילה עליה ארצות הברית. אתמול דווח כי המטבע האיראני הגיע לשפל של כל הזמנים, ושערו נקבע על 128 אלף ריאל איראני לדולר אחד - לעומת כ-43 אלף ריאל לדולר בסוף השנה שעברה.

 

בשבוע שעבר הדיח הפרלמנט האיראני את שר הכלכלה מסעוד קרבסיאן על רקע הצניחה החדה בערך הריאל וההידרדרות במצב הכלכלי, שהוציאה בחודשים האחרונים איראנים רבים לרחובות. הייתה זו מכה לנשיא חסן רוחאני, שמואשם על ידי אנשי המחנה השמרני הקיצוני באיראן באחריות למשבר הכלכלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
משמרות המהפכה ישתתפו במכרזים על הקמת מתקנים
צילום: AP
מומלצים