ח"כ עודה: "מוגריני שותפה לדאגתנו מחוק הלאום"
יו"ר הרשימה המשותפת נפגש בבריסל עם שרת החוץ של האיחוד האירופי. לדברי ח"כ עודה, "היא שותפה לדאגתנו ש'חוק הלאום' פוגע בסיכוי לשלום". במקביל בבריסל: כנס יהודי-פלסטיני נגד ה-BDS
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, נועד היום (ג') בבריסל בירת בלגיה עם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני, ודן עמה ב"חוק הלאום", שאושר בכנסת בחודש יולי האחרון.
לפי דרישתה של מוגריני, הפגישה הייתה סגורה לתקשורת, אולם בסופה הוציאה הרשימה המשותפת הודעה שבה נאמר כי "בפגישה הביע עודה את דאגתו מההשלכות של 'חוק הלאום' על המיעוט הערבי בישראל ופגיעתו החמורה בשוויון, וביקש גינוי מטעם האיחוד האירופי וקריאה לביטול החוק במוסדותיו".
עודה אמר בפגישה כי "הביטוי הפותח את החוק, 'ארץ ישראל', אינו מתייחס למדינת ישראל בגבולות 1967 אלא גם לשטחי הגדה המערבית, ומדובר בפגיעה בניסיון להגיע לשלום בין שני העמים". הוא אף טען כי בישראל יש אפליה כלכלית וחברתית נגד ערבים, ולדבריו גם קיימת "הסתה בקרב ראש הממשלה ושרים נגד האזרחים הערבים".
לסיכום אמר ח"כ עודה: "אני מודה על הנכונות של מוגריני לפגישה, על אף שהיו מי שניסו לבטלה. שמחתי לגלות כי שרת החוץ שותפה לדאגתנו כי החוק פוגע בראש ובראשונה באזרחים הערבים, אך גם בדמוקרטיה ובאפשרות להקמת מדינה פלסטינית והסיכוי לשלום".
פגישה גם בלוקסמבורג
במקביל, חברים בהנהגת הרשימה המשותפת נפגשו היום בלוקסמבורג עם שר החוץ המקומי ז'אן אסלבורן. במהלך הפגישה דרשו חברי הכנסת אחמד טיבי, ג'מאל זחאלקה, יוסף ג'בארין, מסעוד גנאים וטלב אבו עראר שהאיחוד האירופי יגנה את חוק הלאום ויפעל נגדו. הח"כים אף דרשו סיוע אירופי לערביי ישראל, לרבות בכל הקשור לנושא הסטודנטים והיישובים הלא מוכרים בנגב.
שר החוץ של לוקסמבורג הבטיח לבדוק את הבקשות, ובמקביל הביע דאגה לעתיד חזון שתי המדינות בגלל המשך ההתנחלויות. "הדגשנו בפני השר שיש הסכם משותף בין ישראל לאיחוד האירופי המבוסס על ערכי הצדק, השוויון והדמוקרטיה, ואלה מבוטלות על ידי 'חוק הלאום'", אמרו ברשימה המשותפת. לדבריהם, "השר אמר כי 'ערכי הדמוקרטיה, השוויון וזכויות אדם חייבות להיות מיושמות ומכובדות לכולם'".
שגרירות ישראל בבריסל פנתה למשרד החוץ בלוקסמבורג וניסתה להביא לביטול הפגישה, אולם ניסיון זה לא צלח. דיפלומט בלוקסמבורג מסר לחברי הכנסת של חברי הכנסת מהרשימה המשותפת כי "פנו אלינו כבר לפני כמה ימים ותהו למה אנחנו מקבלים אתכם ועל מה נדון ורמז כי עדיף לא לקיים את המפגש, אך השר אסלבורן עמד על קיום הפגישה". ח"כ טיבי תיאר את ההתערבות כבוטה וחורגת מסמכות משרד החוץ. לדבריו, "נמשיך להיפגש עם בכירים בעולם ולהסביר את מצבנו".
יו"ר מועצת שומרון: מוגריני סירבה לפגישה איתנו
במקביל לפגישה עם ח"כ עודה, באיחוד האירופי שבבריסל התקיים כנס יוצא דופן:לראשונה מתנחלים ופלסטינים, כיפות וכאפיות חברו יחדיו, כדי למחות נגד ה-BDS וכדי לעודד שיתוף פעולה כלכלי. את הכינוס אירחה קבוצת הידידים של יהודה ושומרון בפרלמנט האירופי וההשתתפו בו 120 איש, בהם 20 חברי פרלמנט אירופי ועשרה שגרירים ממדינות שונות באיחוד.
"אני תוהה למה חברי הכנסת הערבים באים לפרלמנט האירופי", אמר בכנס בסאם עיד, פעיל פלסטיני תושב יריחו. "למה לא לפרלמנט הסורי? אני חושב שזה סוג של תעמולה. סוג כזה של אנשים שכל מה שהם מנסים לעשות זה לדחוק את ישראל לפינה. וכל פעם שהם מנסים את זה. הם נכשלים. תנועת ה-BDS משתמשת בפלסטינים לצרכים פוליטיים ולא מניבה להם עזרה כלכלית".
"באנו להציג את הסיפור האמיתי של הדו קיום ביהודה ושומרון", אמר בכנס יוסי דגן, ראש מועצת שומרון. "היום 25 שנים לאחר אוסלו, אפשר לומר אוסלו מת. מדי יום אנחנו שומעים ממנהיגים מקומיים באזורנו שהרשות הפלסטינית מזיקה לערבים החיים ביו"ש. ברגעים אלו נפגשים ח"כים ערבים מישראל עם שרת החוץ של האיחוד האירופי מוגריני. שרת החוץ התעלמה מבקשות להפגש איתנו - מתיישבים מיו"ש ופלסטינים שהגיעו כדי לקדם דו קיום איזורי בישראל. וזה אומר הכל ומספר את הסיפור כולו".