הביצה או התרנגולת? פתרון מפתיע לפרדוקס
2,000 שנה דנים בשאלה מה קדם למה, וכעת לפיזיקאים יש תשובה שמבוססת על תורת הקוונטים: שתיהן יכולות, בתיאוריה
מה קדם למה - הביצה או התרנגולת? כבר לפני כמעט 2,000 שנה העלו פילוסופים ביוון העתיקה את השאלה הזו - ותשובה עדיין אין. אבל פיזיקאים מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה וממכון ניל מאמינים כי מצאו פתרון לפרדוקס – גם הביצה וגם התרנגולות יכולות להיות ראשונות.
לפרדוקס הביצה והתרנגולת היבטים אבולציוניים, תאולוגיים ולוגיים. על פי התפיסה האבולוציונית, התרנגולת התפתחה מיצורים אחרים ומתוך ביצה של משהו שאינו תרנגולת - בקעה תרנגולת. אבל גם כאן התשובה אינה ברורה. אם הכוונה לביצה שממנה בקעה תרנגולת - אז הביצה קדמה. אם הכוונה לביצה שאותה הטילה תרנגולת - אז התרנגולת קדמה.
אז מה הפתרון? פיזיקאים העוסקים במכניקת הקוונטים השתמשו בה כדי לתת תשובה לפרדוקס המפורסם. בתורת הקוונטים, סיבה ותוצאה אינם כה ברורים, ולא תמיד דבר אחד מוביל לשני.
הפיזיקאית האוסטרלית ד"ר ג'קי רומרו מסבירה: "בתורת הקוונטים המקרים יכולים להתרחש ללא סדר מסוים. ניקח לדוגמה נסיעה לעבודה, שחלקה באוטובוס וחלקה ברכבת. באופן רגיל, עולים על האוטובוס ואז נוסעים ברכבת, או להפך. בדוגמה שלנו, שני הדברים יכולים להתרחש ראשונים".
ד"ר רומרו הוסיפה כי הדבר מכונה "סדר סיבתי לא מוגדר", אם כי אין מדובר במשהו שמדענים יכולים לצפות בו בחיי היום-יום. כדי לבחון זאת בתנאי מעבדה, החוקרים יצרו "מתג קוונטי פוטוני". לפי ד"ר פאביו קוסטה, מאוניברסיטת קווינסלנד, מכשיר זה אפשר שסדר האירועים של שינויי צורת האור ייקבע על ידי קיטוב חשמלי, מדד קיטוב החומר ברמה המיקרוסקופית.
"באמצעות מדידת הקיטוב של הפוטונים במתג הקוונטי, יכולנו להראות כי סדר הטרנספורמציות של צורת האור לא קבוע", הסביר החוקר. "זו רק הוכחה ראשונה של העיקרון, אבל באופן נרחב ל'סדר סיבתי לא מוגדר' יכולים להיות יישומים מעשיים אמיתיים, כמו פיתוח מחשבים יעילים יותר או שיפור התקשורת". המחקר פורסם ב"Physical Reviews Letters" על ידי האגודה האמריקנית לפיזיקה וצוטט באתרים רבים בעולם, ובהם "סקיי ניוז".