משפחת חייל שמת לפני שנתיים וחצי: "נקו אותנו מחשד לרצח"
החייל מבית זרזיר נמצא ללא רוח חיים בחצר ביתו. ממצאי נתיחת הגופה טרם נשלחו לבני המשפחה. במשטרה ייחסו להם חשד ברצח ולא סגרו נגדם את התיק, וגם במשרד הביטחון ממתינים לממצאי המכון לרפואה משפטית
בני משפחתו של החייל מוחמד רחאל מבית זרזיר, שנמצא ללא רוח חיים בחצר ביתו לפני שנתיים וחצי - עדיין לא קיבלו את תוצאות נתיחת גופתו. בימים אלה הם עתרו לבג"ץ בדרישה לסגור את תיק החקירה שפתחה נגדם המשטרה - בחשד למעורבותם ברצח בנם.
רחאל מצא את מותו ב-20 במרץ 2016. בעתירה שהגיש בשם המשפחה עו"ד שמואל ברזני, הוא ציין כי "המנוח שימש כחייל ביחידת התובלה בטירת כרמל, ומצא את מותו בנפילה ממפלס גבוה בבניין מגורים שבו השתכן יחד עם אביו ואמו, אל חצר הבית. הוא נמצא ללא רוח חיים כשסימני אלימות על גופו".
אביו, אימו ואחיו שהו בקומת הבית התחתונה שאל חצרה נפל החייל. עם מותו נפתחה חקירה במשטרה ולאחר מכן הם בחשד לגרימת מותו בכוונה או לשיבוש חקירת מותו. הם מסרו גרסאות מפורטות ומלאות על אודות אירועי אותו בוקר ולדברי העו"ד, שיתפו פעולה עם מהלך החקירה.
לאחר מכן שוחררו בני המשפחה ממעצר. במהלך החקירה נשלחה גופת החייל למכון לרפואה משפטית על מנת שיחווה דעה באשר לסיבות המוות. "נתיחת הגופה בוצעה והושלמה אך עד היום טרם נערך דו"ח המסכם את הנתיחה", מסר ברזני. לדבריו, לאחר פניות חוזרות בעל פה, שב ומסר ראש מפלג תשאול בימ"ר לבני המשפחה כי לא ניתן לסגור את תיק החקירה נגדם ולהעביר את התיק למשרד הביטחון, כיוון שהמכון לרפואה משפטית טרם השלים את דו"ח הנתיחה.
ברזני כתב בעתירה כי מהמכון נמסר לו ש"מחלה מתמשכת של הרופא שביצע את הנתיחה, היא שמונעת את העלאת פרטיה וממצאיה על הכתב".
מאז פנתה המשפחה כמה פעמים באמצעות עו"ד יפתח קיפרמן למשרד הביטחון, במטרה למצות את זכויותיהם כמשפחה שכולה. אך נמסר להם שלא ניתן לעשות זאת לפני שהמשרד יקבל את תיק החקירה.
"עברו שנתיים וחצי מאז האסון. אנחנו דורשים שינקו אותנו מהרצח של אחי. כולנו נקיים, לא יודעים כלום, אנחנו הולכים למלחמה על השם שלנו", אמר בכאב סעיד רחאל, אחיו הבכור של החייל.
"המשפחה לא מקבלת את הזכויות ממשרד הביטחון, ביום הזיכרון מקריאים את שמו של אחי אבל ההורים לא מקבלים את הגימלה. אנו דורשים שינקו את שמנו בכפר ובכל הארץ", הוסיף האח.
ברזני כתב בעתירה: "בחלוף הזמן, ומשעה שהמשטרה חדלה בפועל מכל פעולה חקירתית, הרי שהותרת העננה מעל לראשם יש בה משום פגיעה חמורה בהם, בזכותם לשמם הטוב ובכבוד המנוח". הוא ביקש כי בית המשפט ייתן צו "המורה לבוא וליתן טעם מדוע לא ייסגר תיק החקירה נגד העותרים בחשד לרצח, בחלוף שנתיים ויותר".
דובר משרד הבריאות אייל בסון, מסר בתגובה: "בנוגע לתיק מתנהל הליך משפטי בבית משפט העליון. כדי לא לפגוע בהליך החקירה ובהליך המשפטי, וכן מטעמי סודיות רפואית ושמירה על פרטיות המנוח ובני משפחתו, אנו מנועים מלחשוף בתקשורת את ממצאי בדיקת גופתו ופרטים נוספים אחרים שעשויים היו לשפוך אור סביב נסיבות מותו. נציגי המכון עומדים בקשר עם משטרת ישראל והפרקליטות בכל הנוגע להתקדמות הטיפול בתיק".
סנ"צ יקי אוחנה, דובר המחוז הצפוני של המשטרה, מסר כי המשטרה פנתה שמונה פעמים למכון לרפואה משפטית, המצוי בתחום אחריותו של משרד הבריאות, "על מנת לקדם את חוות הדעת הנחוצה לתיק החקירה. החקירה עדיין מתנהלת ומטבע הדברים לא נוכל לפרט לגביה".
ממשרד הביטחון נמסר כי הוא "משתתף בצערה העמוק של המשפחה. חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) שמכוחו משולמים תגמולים, אינו מאפשר לעשות דבר עד לקבלת מסמכי חקירת האירוע ממשטרת ישראל. המשרד פנה כמה פעמים למשטרת ישראל בבקשה לקבל את המסמכים האמורים לשם בחינת המקרה ולצורך קבלת ההחלטה".