שתף קטע נבחר

הלחץ הערבי וההבטחה הסודית: כך פעלו הפלסטינים בפרגוואי

שר החוץ הפלסטיני נסע לביקור מדיני בפרגוואי במטרה לשכנע את ההנהגה החדשה להחזיר את השגרירות מירושלים לתל אביב. הנשיא ושר החוץ החדשים הבטיחו שהמהלך יתבצע בשקט בספטמבר. בישראל מעריכים שההחלטה התקבלה בעקבות לחץ ערבי - ואולי יחד עם הבטחה להשקעות במדינה

הפלסטינים מכתירים כהצלחה את ההודעה של פרגוואי על החזרת השגרירות בישראל מירושלים לתל אביב. כחלק מהחגיגות הם חשפו את המאמצים שעשו מאחורי הקלעים כדי להוביל להחלטה. בישראל מעריכים שבהחלטה היו מעורבים לחץ ערבי והבטחה להשקעות נרחבות במדינה.

 

לפני כשבועיים הגיע שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי לפרגוואי לביקור רשמי שכל מטרתו - ניסיון לשכנע את ההנהגה באסונסיון להשיב את השגרירות מירושלים לתל אביב, תוך ניצול חילופי הממשל במדינה.

 

אל-מאלכי טוען כי כבר בביקורו ניתנה לו הבטחה רשמית מהנשיא החדש מריו אבדו בנטיס ומשר החוץ החדש לואיס אלברטו קסטיגליוני שהמהלך יתבצע בצורה שקטה בתחילת ספטמבר.

 

 

אל-מאלכי. הנשיא ושר החוץ החדשים של פרגוואי הבטיחו להחזיר את השגרירות בתחילת ספטמבר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אל-מאלכי. הנשיא ושר החוץ החדשים של פרגוואי הבטיחו להחזיר את השגרירות בתחילת ספטמבר(צילום: EPA)

שגרירות פרגוואי (צילום: AFP)
שגרירות פרגוואי בירושלים נעלה את שעריה(צילום: AFP)

שגרירות פרגוואי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שגרירות פרגוואי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שר החוץ הפלסטיני שב עם הבשורה המשמחת לרמאללה ועדכן את אבו-מאזן בהבטחה שקיבל, תוך הדגשה שהעניין חייב להישמר בסוד עד שפרגוואי תכריז בפומבי על החזרת השגרירות לתל אביב.

 

לאחר ההודעה הרשמית הוציא אל-מאלכי הודעה שבה הוא הודה על הצעד והמחויבות של פרגוואי לחוק הבינלאומי ולהחלטות מועצת הביטחון. הוא הדגיש כי החזרת השגרירות לתל אביב זה אינטרס של פרגוואי שיקנה לה שמירה על יחסים תקינים עם מדינות ערב. משרד החוץ הפלסטיני כתב בהודעה: "הצלחה דיפלומטית".


בנימין נתניהו והוראסיו קוארטס (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

ההחלטה של פרגוואי עוררה זעם רב בישראל. ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו הורה לאנשי משרד לסגור את השגרירות בפרגוואי ולהחזיר את השגריר הישראלי להתייעצויות. "ישראל רואה בחומרה רבה את ההחלטה החריגה של פרגוואי, שתעיב על היחסים בין המדינות", כתב נתניהו בטוויטר.

 

שר החוץ של פרגוואי אמר אמש בהודעה על החזרת השגרירות לתל אביב: "פרגוואי רוצה לתרום להגברת המאמצים הדיפלומטיים האזוריים להשגת שלום הוגן ובר קיימא במזרח התיכון". בישראל מעריכים שמה שעמד מאחורי ההתקפלות של פרגוואי הוא לחץ ערבי מאסיבי ואולי גם כסף ערבי והבטחה להשקעות.

 

 

הוראציו קארטס, בנימין נתניהו ושרה נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום / לע
חנוכת השגרירות בירושלים עם הנשיא הקודם(צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ)

נתניהו ניסה לשלוח את ריבלין לפרגוואי

ב-10 באוגוסט חשף נחום ברנע בטור שלו ב"מוסף לשבת" את הסיפור האמיתי מאחורי הקלעים: בסוף יולי ביקר הנשיא ראובן ריבלין בקרואטיה. במהלך הביקור קיבל הודעה ממשרד החוץ בירושלים, שנתניהו מבקש שהוא ייסע להשבעת הנשיא מריו אבדו בניטס. כשריבלין שאל מדוע נתניהו לא נוסע בעצמו, נאמר לו כי נתניהו נוסע להשבעת הנשיא החדש בקולומביה בדיוק באותו זמן.

 

ריבלין שאל מה הופך את פרגוואי לכל כך חשובה וקיבל תשובה: הנשיא היוצא קארטס העביר את השגרירות לירושלים אך צירף תנאי: תוך חצי שנה יוחלט אם להשאיר אותה שם או להחזיר אותה לתל-אביב. חשוב שהנשיא החדש, מריו אבדו בניטס, ישאיר את השגרירות בעיר. ביקור בדרג של נשיא יעזור לו להשתכנע.

 

ריבלין הבין שנתניהו מנסה לטמון לו מלכודת: אם ייסע, והנשיא החדש יפר את ההבטחה, הוא יהיה האשם. יש לציין שפרגוואי היא לא סוגיה פשוטה בלשכת ראש הממשלה. ארי הרו, בעבר ראש הלשכה והיום עד מדינה, קיבל לכאורה כסף כדי לקדם את היחסים עם פרגוואי. לפני יותר משלוש שנים אילץ נתניהו את משרד החוץ לפתוח את השגרירות באסונסיון, בירת פרגוואי, בניגוד לעמדת משרד החוץ. לאחר שריבלין אמר לא, נתניהו שלח לפרגוואי את ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, שנפגש שם גם עם הנשיא היוצא וגם עם הנכנס.

 

נתניהו עם העברת השגרירות לירושלים: "מסמל את הידידות בין המדינות"

לאחר ההחלטה על העברת השגרירות לירושלים הודה נתניהו לקארטס: "אתה ידיד מדהים של ישראל. זה מסמל את הידידות בין המדינות שלנו. זהו יום גדול לישראל, לפרגוואי ולידידות בינינו", אמר נתניהו. "פרגוואי עזרה ליהודים להימלט מגרמניה הנאצית. לעולם לא נשכח את זה. עשיתם את זה לפני, במהלך ואחרי השואה. זה היה ביטוי של חמלה שתמיד יישאר בליבנו. פרגוואי תמכה בהקמת מדינת ישראל, הכירה בישראל באו"ם. לא נשכח גם את זה".

 

השגרירות בירושלים נחנכה רק בחודש מאי האחרון. את ההחלטה המקורית להעביר את השגרירות לירושלים קיבל הנשיא הקודם הוראסיו קארטס לאחר הבחירות ולפני שסיים את כהונתו. קארטס הודיע על כך בקבלת הפנים ליום העצמאות של ישראל בסוף חודש אפריל וחודש לאחר מכן הגיע במיוחד לירושלים ופתח את השגרירות בגן הטכנולוגי בשכונת מלחה בירושלים.

 

נתניהו המשיך בשבחים: "אתה מוביל בתחומים רבים כל כך, וכעת אתה בין המנהיגים הראשונים שהעבירו את שגרירותם לירושלים, שהייתה בירת עמנו במשך 3,000 שנה. אתה חבר נהדר ואנחנו מברכים אותך ברוח של חברות עמוקה".

 

רה"מ ציין בזמנו כי הוא נרגש מאוד מההחלטה של פרגוואי, והדגיש כי הנשיא קארטס רצה להעביר את השגרירות כביטוי לידידות בין המדינות, ולקראת סיום כהונתו. אלא שכבר אז היו פרסומים בפרגוואי שדעתו של הנשיא הנבחר בניטס אינה נוחה מההחלטה ושלאחר כניסתו לתפקיד הוא יהפוך אותה. פרגוואי הכחישה בזמנו את הפרסומים, שכעת מתברר שהיו נכונים.

 

ההחלטה הישראלית לסגור את השגרירות בפרגוואי אינה מפתיעה שכן מלכתחילה נתניהו החליט לפתוח מחדש את השגרירות באסונסיון בשנת 2015, בניגוד לעמדה המקצועית של משרד החוץ. פרגוואי אינה נחשבת מדינה חשובה ומי שדחף לפתיחת השגרירות היה מקורבו של נתניהו יחיאל לייטר, ששימש גם כראש קמפיין הבחירות של קארטס ולאחר מכן יועצו האסטרטגי במשך כמה שנים.

 

כעת נשארה ישראל רק עם שתי שגרירויות זרות בבירה - של ארצות הברית ושל גואטמלה. בירושלים יכולים אולי להתנחם בהחלטת בולגריה לפתוח קונסוליית כבוד בעיר.


פורסם לראשונה 05/09/2018 23:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא פרגוואי ושר החוץ הפלסטיני
צילום: AP
מומלצים