בדרך לטיסה? זהירות: זה המקום הכי מזוהם בשדה התעופה
מחקר חדש מגלה באיזה פריט כדאי לא לגעת בשדה התעופה: חוקרים מצאו כי הוא מזוהם אפילו יותר מהשירותים. הבעיה: יהיה לכם מאוד מסובך להתרחק ממנו
שדה התעופה נראה נקי ונוצץ אבל המציאות שונה ממה שתוכלו לדמיין: מחקר חדש בחן אלו אזורים הכי מזוהמים בדרך לטיסה לחו"ל. אחד מהם נמצא מזוהם יותר אפילו מהאסלה בשירותים. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת BMC Infectious Diseases.
צוות חוקרים בריטיים ופיניים ערכו בדיקות בנמל התעופה הלסינקי-ונטה בפינלנד בשיא עונת השפעת במהלך חורף 2015-2016. החוקרים נטלו משטחי תרביות חיידקים מאזורים הבאים במגע עם הנוסעים. בתוך כך אספו המדענים דגימות מהאוויר כדי לבחון האם קיימת התפשטות נגיפים בחלל שדה התעופה.
ומה המקום הכי מזוהם במטוס?
בסך הכל נאספו 90 דגימות, שכללו גם חדרי שירותים, כפתורי מעליות, ידיות כיסאות, ידיות עגלות, מיכלי הפלסטיק בבדיקה הביטחונית, צעצועים באזורי משחקי ילדים ועוד. החוקרים מצאו כי מיכלי הפלסטיק היו המזוהמים ביותר: ארבע מכל שמונה מהם הכילו נגיפים ובהם הנגיפים אדנו-וירוס ואינפלואנזה A הגורמים לתסמיני הצטננות ושפעת, רינו-וירוס הגורם להצטננות, והנגיף קורונה-וירוס.
"מיכלי הפלסטיק עוברים מנוסע לנוסע וכל אחד מהם בא במגע עם מאות נוסעים", כתבו החוקרים, "נוסף על כך המיכלים אטומים ללא נקבים, כך שהנגיפים מסוגלים לשרוד עליהם לאורך זמן". המיכלים כך מסתבר, גם כלל אינם מחוטאים: "צוותי הביטחון צריכים לחטא את המיכלים בין הנוסעים כדי להפחית את סכנת ההדבקה".
נוסף למיכלי הפלסטיק בבדיקה הבטחונית, משטחים נוספים המכילים ריכוזים גבוהים של נגיפים כללו ידיות המדרגות הנעות, משטחי הבדיקה הבטחונית, והצעצועים באזורי המשחקים.
ב-40% מהמקרים, הנגיף השכיח ביותר היה אדנו-וירוס. נגיפים אחרים שנמצאו היו נגיף קורונה (30%), אדנו (20%) ואנפלואנזה A (10%). בדגימות מחלל האוויר, נמצא רק נגיף האדנו, לרוב סביב אזור הבדיקה הבטחונית.
באופן מפתיע, לא נמצאו נגיפים נשימתיים בחדרי השירותים, בין אם מדובר באסלה, בלחצן הורדת המים או בסגר הנועל את הדלת. עובדה זו הגיונית לדעת החוקרים, כיוון שבחדרי השירותים המבקרים משתדלים להימנע ככל האפשר ממגע עם משטחים.
חשוב להדגיש כי המחקר הוגבל לשדה תעופה אחד בלבד, ובעונה אחת בלבד של השנה. התוצאות עשויות להיות שונות בין שדות תעופה ובעונות אחרות. נוסף על כך, החוקרים לא הוכיחו כי הנגיפים שנמצאו אכן גרמו לזיהומים בקרב המבקרים. עם זאת, מציינים המבקרים כי מחקרים קודמים כבר הראו כי הנגיפים שנמצאו, מסוגלים לשרוד במשך ימים.
"אנשים יכולים להפחית את סיכון ההדבקה באמצעות הקפדה על שטיפת ידיים היגיינית ושיעול אל הזרוע או לממחטת נייר ולא אל כף היד או בחלל האוויר" אמר פרופ' ג'ון ואן טם מאוניברסיטת נוטינגהם, שהיה שותף למחקר, "אמצעי מניעה פשוטים אלה יכולים להפחית את הסיכון להתפשטות מגפות באזורים ציבוריים צפופים כמו שדות תעופה, בהם נעים כמויות עצומות של אנשים מכל רחבי העולם".