שתף קטע נבחר

לימור נישאה לגבר טרנסג'נדר שניפץ לה את כל הדעות הקדומות

חשבתם שזוגיות זה קשה? עכשיו דמיינו כמה מורכבת היא זוגיות שבה אחד מבני הזוג הוא טרנסג'נדר. לימור היא אישה לסבית ושרון הוא גבר טרנסג'נדר, והזוגיות שלהם נתקלת בלא מעט הרמות גבה, אפילו מצד הקהילה הלהט"בית עצמה. "יש המון טרנספוביה והמון צביעות כלפי הקהילה הטרנסית", הם אומרים בראיון ל-ynet. "אנשים שואלים שאלות נורא צהובות וגם חסרות ידע והבנה"

 

 

כאדם שיצא מהארון שלוש פעמים (בגיל הנעורים כביסקסואלית ואז כלסבית, ובבגרותי כאדם טרנס), חוויתי לא מעט שיחות ותובנות על זוגיות. מן הסתם, רוב האנשים רוצים פשוט להיות נאהבים ללא קשר לנטייה מינית, זהות מגדרית או כל פרמטר אחר. אך ככל שמצטרפים לזוגיות עוד ועוד פרמטרים הנחשבים פחות מקובלים חברתית, נראה שהיא הופכת להיות מסובכת יותר. עם הרגש הטהור והיפה מתערבבים להם תהיות על זהות עצמית, חששות מתגובות הסביבה הקרובה, דאגות לביטחון אישי, תחושת בידוד, הסתרה ועוד. בהתחשב בכך שאנשים על הקשת הטרנסית מודרים חברתית בכמעט כל פרמטר אפשרי, כל הקשיים הנ"ל עולים לא מעט במערכות היחסים שבהן אחד או שני בני הזוג הם טרנס.

 

שרון דפט (50) ולימור שוורץ-דפט (41) הם דוגמה חיה לאהבה גדולה בין גבר טרנסג'נדר לאישה סיסג'נדרית (סיסג'נדר הוא אדם שהמין בו סומן בלידה תואם לזהותו המגדרית - ש.צ'.ק) שנתקלה ועדיין נתקלת בלא מעט הרמות גבה, אך רק הולכת ומתעצמת אל מול כל קושי. שניהם אנשי חינוך שהכירו בפייסבוק והתחתנו לפני כמה שבועות בטקס צנוע בביתם בגדרה, מוקפים במשפחה מצומצמת וחברים טובים.

לימור ושרון (צילום:דןדן)
לימור ושרון מחליפים נדרים ומתווכחים על מי התחיל עם מי קודם(צילום:דןדן)
 

נישואיהם של השניים אינם הנישואים הראשונים של שרון. בעבר הוא היה נשוי לגבר, למטרת הבאת ילדים לעולם. "זה היה טכני לחלוטין", הוא מסביר. "שלושת הילדים נולדו בהפריה חוץ-גופית, אבא שלהם הזדהה כבחור מתוך הקהילה הגאה. זה היה בתקופה לפני בנק הזרע ואופציות אחרת, אז ככה עשינו ילדים".

 

מדהים! ניהלתם מערכת יחסים? חייתם יחד?

"חיינו יחד באותו הבית, וביום החתונה כבר קבענו מתי נתגרש. היה לנו הסכם בינינו ובו נכתב שכאשר הצעיר מבין ילדינו יגיע לגיל שנתיים, נתגרש. זאת אומרת, ברגע שהוא יסיים את תקופת הינקות ויעבור להיות פעוט".

 

כל התקופה הזו הוא יצא עם גברים ואתה יצאת עם נשים?

"היו ימים שהוא יצא לבלות והיו ימים שאני יצאתי, אבל בהסכמה משותפת לא הכנסנו מערכות זוגיות הביתה כדי לא לבלבל את הילדים".

 

איך הם הגיבו לגירושים ולזה שהצגתם בפניהם אחר כך מערכות יחסים חד-מיניות?

"הם היו מאוד צעירים כשנפרדנו, כך שהם לא הכירו משהו אחר. זה היה מאוד טבעי להם".

 

"חשבתי שטרנסים הם אנשים שלא סגורים על עצמם"

לאחרונה נישא ללימור ובראיון שאנחנו מקיימים מתנהל ויכוח מחויך בנוגע למי התחיל עם מי קודם. מה שבטוח הוא שהזוגיות שלהם הגיעה כהפתעה מוחלטת עבור לימור שהגדירה את עצמה כלסבית לפני שהכירה את שרון, ולא רק לסבית - קצת לפני המפגש ראשון שלהם היא אמרה שהיא בחיים לא תצא עם גברים בכלל, ובפרט עם גבר טרנס.

 

למה?

"כי האמנתי אז שאדם בתהליך של שינוי מין הוא אדם שלא סגור על עצמו ולא יודע מה הוא רוצה מעצמו, בזמן שאני מאוד שלמה עם מי שאני. הגדרתי את עצמי כלסבית, אפילו יש לי קעקוע על היד שאומר שאני גאה", "שהיא עשתה יום לפני שנפגשנו!", מזכיר שרון. "היה לי ברור, אז לפחות, שאדם שעושה מה ששרון עשה - הוא לא סגור על עצמו בכלל. אז מה אני צריכה להיות עם אדם כזה?".

 

וכמה זמן לקח לקשר ביניכם לפרוח למשהו רומנטי?

לימור: "זה קרה כבר באותו הלילה".

שרון: "חיכיתי בים עם חבר ואמרתי לה לפני כן שהיא מוצאת חן בעיניי. לא שיקרתי. היא אמרה לי שהיא בחיים לא תצא עם גבר טרנס, אז נשבעתי לה שאני לא אעשה שום דבר בניגוד לרצונה. אז היא התרצתה והגיעה לפגוש אותנו".

 

לימור: "הגעתי לים, חלקתי בירה עם שרון, התחלנו לדבר וגיליתי שיש לנו הרבה נושאים משותפים והוא סיקרן אותי ועניין אותי".

שרון: "הבחור שישב איתי הרגיש די מיותר, אז הוא יצא לשחות".

לימור: "ובלי לשים לב בילינו את כל הלילה ביחד על שפת הים".

לימור ושרון (צילום:דןדן)
אהבה שעברה מפייסבוק לחוף הים. לימור ושרון ביום חתונתם(צילום:דןדן)
 

ומה חשבת? הרגשת משיכה?

לימור: "כן, הייתה משיכה וזה הרגיש נורא מוזר. חשבתי לעצמי, 'מה לי ולזה?' ואז גם הגדרתי אותו ככה - זה".

שרון: "יומיים אחר כך נפגשנו שוב עם אותו החבר, ששוב הרגיש מיותר נורא".

לימור: "ואחרי שהחבר נטש באמצע, התחילו שיחות יותר עמוקות על מה, מי ואיך".

 

ולאילו מסקנות הגעתם?

לימור: "שננסה. באותו זמן הלכתי לטיפול פסיכולוגי בבית האגודה. בגלל שבאתי עם המון דעות קדומות ושאלות על הזהות שלי והמשיכה שלי, רציתי להבין איך אני מכניסה את שרון לחיים שלי בצורה רומנטית, אם זה אפשרי בכלל. בזכות הטיפול ושיחות שהיו לי עם שרון, הבנתי שקודם כל אני לא צריכה לשפוט בן אדם בלי לברר דברים קודם, וגם הבנתי שכל חייו הוא דווקא היה מאוד סגור על עצמו. הוא מעולם לא הרגיש אישה והיה מאוד סגור על מי הוא ומה הוא, רק חיצונית זה לא היה תואם".

 

"חברות מהקהילה הפנו לי עורף"

גם לימור וגם שרון ניהלו בעבר מערכות יחסים עם נשים, כאשר במסגרת הזוגיות הקודמת שלו החל שרון להגשים את זהותו המגדרית. "בת הזוג הקודמת שלי ידעה על הכמיהה והרצון לעשות את התהליך", הוא מספר. "בוא נגיד שבשלב מסוים של הזוגיות ההיא בבית היא פנתה אלי ב'אתה', וגם הילדים התחילו, אבל זה היה רק בדלת אמותיי. הרשיתי לעצמי להיות שם מי שאני. גם ככה המראה שלי היה מאוד גברי, אז זה לא דרש יותר מדי מאמץ או שינוי חיצוני קיצוני".

 

עם זאת, ברגע שבחר לעבור את השינוי בגלוי לפני כשש שנים, חווה שרון ניתוק חד מהקהילה הלסבית. "ברגע שיצאתי מהארון רוב הנשים הלסביות שהייתי איתן בקשר הפנו לי עורף, וחד משמעית אמרו לי 'חצית קווים'. הן הדירו אותי מהמעגלים החברתיים".

 

במובן של – "אתה לא אישה יותר, אז אין לך מה לעשות כאן"?

"ממש ככה. מדובר בנשים שהיו חברות שלי ב-30 השנה האחרונות, אז בגלל מה שיש לי או אין לי בין הרגליים? אני אותו בן אדם, מה זו ההדרה הזו?".

 

ואתה מוצא שיש שינוי כלשהו עכשיו בקהילה הלסבית, שיש יותר קבלה?

שניהם: "ממש לא!".

שרון: "הקהילה הצעירה יותר היא הקבוצה החברתית של לימור, וגם היא הודרה".

לימור: "הן טענו שהן לא מדירות אותי בגלל הזוגיות שלי עם שרון, אבל הן הלכו ונעלמו ולא ענו לטלפונים, הפסיקו את המפגשים החברתיים, נעלמו מהשטח".

 

 

ומה המעגל החברתי שלכם כיום?

לימור: "אנשים מתוך הקהילה, בעיקר גברים הומואים ואנשים טרנסים".

שרון: "יש לי כמה חברות לסביות שהן חברות שלי המון המון שנים ואנחנו עדיין בקשר. יש לי חברים הומואים שגם לפני הטרנזישן היו חברים ונשארו באזור, ויש לי חברים טרנסים וחברות טרנסיות".

 

למה אתם חושבים שהקהילה הלסבית דחתה אתכם בצורה כל כך מובהקת?

"כי יש טרנספוביה בקהילה הלסבית", מצהירה לימור. "כמו שאני חשבתי בהתחלה שאני לעולם לא אצא עם גבר טרנס, אז השאלות הראשונות שהחברות הלסביות שלי שאלו היו 'אז הוא עשה את כל הניתוח?', 'אז יש לו זין עכשיו?', 'אז מה את עושה איתו?'. שאלות נורא צהובות וגם חסרות ידע והבנה. המון טרנספוביה והמון צביעות כלפי הקהילה הטרנסית".

 

ממה נובע הפחד הזה? אתם חושבים שהם חוששים שזה יערער את הסטטוס החברתי שלהם?

שרון: "צ'ארלי, אני בן 50. אני חלק מהדור שהגדיר פה בארץ את הקהילה. החברים והחברות שהדירו אותי הם ממקימי הקהילה בארץ. אני מהדור שעוד לא היו בו מצעדים - אנחנו המצאנו את המצעדים. מהדור שלא היו לו ארגונים - אנחנו המצאנו את הארגונים. הקמנו ארגונים בבתים פרטיים, במסיבות סגורות. ירקתי דם בדיוק כמוהם ורצתי על בריקדות בדיוק כמוהן, אולי הרבה יותר".

 

לימור: "אני חושבת שזה בעיקר נובע מבורות במובן הזה שאם החברה רואה מישהו כטרנס - אז אולי יחשבו שגם אני כזה".

 

"הם חושבים שטרנסיות כנראה מדבקת. מחלה ממארת מדבקת", מוסיף שרון, ולימור מיד מוסיפה: "אנשים לא מצליחים להבין שיש הבדל בין משיכה מינית לזהות מגדרית ולהגדרה האישית של כל אחד מאיתנו. בקטע הזה אנשים נופלים בפח ונורא מפחדים מזה".

 

ואיך את עושה הגיון עם זה שאת יוצאת עם גבר ועדיין מגדירה את עצמך כלסבית?

לימור: "אין הגיון. אני אומרת שבאהבה אין הגיון ואין חוקים".

שרון: "היא לסבית שבטעות התאהבה בטרנס. היא גם כל הזמן אומרת: 'אם פעם ניפרד, אני חוזרת לנשים!'".

 

לימור: "אני רואה אותו כגבר, אבל יש לו הרבה נקודות זכות בגלל העבר שלו, בגלל שהוא ילד את הילדים שלו. אלו דברים שגם אם לא ארצה להתייחס אליהם, הם עדיין יהיו באחורי המוח שלי. אלו דברים שגברים ביולוגיים לא יבינו לעומת גברים שהם טרנסים".

שרון: "אני חושב שההיריון והלידה שעברתי באים לא ממקום נשי אלא מדברים אחרים. הייתה לי כמיהה להורות, לא לאמהות".

 

לימור: "אני מדברת על זה שבגלל שהיית פעם אישה פיזית, אז יש לך בעצם את ההבנה של איך זה להיות אישה בעולם. גם אם בתוכך לא הרגשת אישה, ידעת מה זה להיות אישה, ידעת מה זה כשמעירים הערות סקסיסטיות, מה זה כשמעליבים ומדירים נשים".

שרון: "בהחלט, גם היום אני מגדיר את עצמי כפמיניסט רדיקלי. בזה אין שינוי".

 

"לא מעניין את ההורים שלי עם מי אני הולכת לישון בלילה. העיקר שאני מאושרת"

בניגוד לחוויה מהקהילה הלסבית, המשפחות של השניים מגיבות לקשר יחסית בחיוב. שניים משלושת ילדיו הבוגרים של שרון קיבלו את המעבר המגדרי בצורה טובה, אך בתו לא קיבלה את המעבר וכיום הם לא בקשר. אצל לימור העניינים הלכו חלק יותר: "למשפחה שלי מעולם לא הייתה בעיה לא עם היציאה שלי מהארון כלסבית ולא עם מערכת היחסים שלי עם שרון. הכול מונח על השולחן, הם יודעים בדיוק מי הוא ומה התהליך שהוא עבר. הם קיבלו אותו באהבה ובחיבוק. יש לי אימא לביאה שלא תיתן לאף אחד לפגוע בי או בשרון, והיא מעולם לא שאלה שום דבר צהוב".

לימור ושרון (צילום:דןדן)
שרון ולימור. "יש לי אימא לביאה שלא תיתן לאף אחד לפגוע בי או בשרון"(צילום:דןדן)
 

באיזה שלב של הקשר שלכם סיפרת למשפחה שהוא טרנס?

לימור: "עוד לפני שהתחלנו לצאת. יתרה מזה, התייעצתי עם דודה שלי ואמרתי לה שאני לא רוצה לצאת איתו בגלל היותו גבר טרנס וחטפתי ממנה על הראש שהיא בהלם שאני עושה איפה ואיפה ושזה לא תקין בעיניה. גם ההורים שלי וגם המשפחה המורחבת - לא מעניין אותם עם מי אני הולכת לישון בלילה ועם מי אני קמה בבוקר, העיקר שאני מאושרת".

 

ומה עם המשפחה שלך, שרון?

"אני ילד מאומץ, אז יש לי את ההורים המאמצים ואת המשפחה הביולוגית. עם ההורים המאמצים אני בקשר רופף עם אבא שלי ועם אימא אני בכלל לא בקשר. המשפחה הביולוגית הכירה אותי כבר בתוך התהליך כגבר טרנס. הם אמרו שקשה להם עם זה, זאת אומרת שהם מכבדים ומקבלים אבל שקשה להם, שזה לגיטימי. האימא הביולוגית שלי מאוד אוהבת את לימור".

 

נתקלתם בהרמות גבה ברחוב או בכל מני סיטואציות בציבור בגלל הזוגיות שלכם?

שרון: "הסתובבנו במצעד בירושלים לפני המצעד האחרון. הלכנו בקניון ממילא ומולנו אנחנו רואים זוג לסביות. היה ברור שהן זוג והיה ברור שגם אנחנו. ואז הן קלטו את הקעקוע Oy Vey, I'm Gay של לימור. הן הסתכלו עליי, על היד שלה, עליי - ולא הצליחו להבין".

 

לימור: "אני כל הזמן אומרת שאני בזוגיות גאה, ואנשים לא מצליחים להבין איך אני בזוגיות גאה אם אני יוצאת עם גבר. אני כל הזמן צריכה להוציא את שרון מהארון".

שרון: "מסתבר שהקהילה הלט"בית יותר טרנספובית מסטרייטים. אני חושב שצריכה להיעשות כאן עבודה מהשורש. אין כמעט זוגות בארץ כמונו וחבל, כי אני חושב שזוגיות מגיעה לכל אדם ולא צריך לשפוט אותו לפי הזהות המגדרית שלו".

 

לימור: "אני חושבת שאנשים סטרייטים מסתקרנים ומחפשים את הצהוב. גם אם הם אומרים שזה מגעיל אותם, הם עדיין ירצו לדעת ולהבין. אבל דווקא כאלה שהם מתוך הקהילה הם הכי טרנספוביים. אז סטרייטים יגידו 'ואוו, איזה שונה ומיוחד', ואנשים מתוך הקהילה אמרו לי 'אנחנו לא מבינים אותך, חצית גבולות. מה את יוצאת בכלל עם הטרנס הזה?'".

 

לימור, את אומרת שאת מציינת שאת בזוגיות גאה - זה משהו שחשוב לך להדגיש ולהבהיר, שאת יוצאת עם גבר טרנס ולא סיסג'נדר?

"אני לא מציגה את עצמי ב'נעים מאוד, שמי לימור ואני יוצאת עם גבר טרנס', אבל ברגע שעולה השאלה כי רואים את הקעקוע, אז אני אומרת שאני בזוגיות גאה ומסבירה. לאחרונה הייתה לי פגישת מחזור של היסודי שלא התראינו 27 שנה. בקטע ממש מצחיק, כתוב לי בספר המחזור שבעתיד אני אעשה ניתוח לשינוי מין. אז אמרתי להם שאני בזוגיות גאה ושבן זוגי עבר את מה שיחלו לי".

 

ומה היו התגובות?

"הם הסתקרנו נורא, שאלו המון שאלות צהובות. אבל אני על שאלות צהובות אני לא עונה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:דןדן
שרון ולימור שוורץ דפט. דוגמה לאהבה גדולה בין גבר טרנסג'נדר לאישה סיסג'נדרית
צילום:דןדן
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים