הפלת מטוס והרעלת מרגל: הסוכנים האכזריים של פוטין
ה-GRU, השירות החשאי של רוסיה שמתמקד באיומים בחו"ל, נחשב למסתורי ואכזרי במיוחד. בעולם מאשימים את סוכני השירות בהפלת מטוס נוסעים באוקראינה, בפריצה למחשבים של קמפיין הדמוקרטים, בהפעלת שכירי חרב בסוריה - ואתמול גם בהרעלת המרגל בבריטניה
ה-GRU אינה סוכנות מוכרת כמו ה-FSB, או ה-KGB. אך העניין סביב הזרוע המודיעינית של צבא רוסיה הולך וגובר, בעקבות הטענה הבריטית ששני סוכני GRU אחראים להרעלת המרגל סרגיי סקריפל.
השם הרשמי של ה-GRU הוא "הדירקטוריון הראשי של המטה הכללי של הכוחות המזוינים". מבין השירותים החשאיים של רוסיה, ה-GRU הוא המסתורי ביותר. כשאיגור סרגון, שעמד בראש ה-GRU, מת ב-2016 הודעת הקרמלין הייתה כל כך מתומצתת שהיא לא ציינה את תאריך המוות, המקום או הסיבה.
המנדט שניתן ל-GRU גדול. לפי אתר משרד ההגנה תפקיד הסוכנות היא לא רק "להבטיח את התנאים שיסייעו ליישם בהצלחה את ההגנה על הפדרציה הרוסית ואת המדיניות הביטחונית", אלא גם "לספק מודיעין" שהכרחי לקבלת ההחלטות "בתחומים הפוליטיים, הכלכליים, הביטחוניים, המדעיים, הטכניים והסביבתיים".
בריטניה טוענת ששני סוכני GRU השתמשו בגז העצבים נוביצ'וק והרעילו בחודש מרס את סרגיי סקריפל, לשעבר מרגל ב-GRU שהפך לסוכן כפול וריגל עבור בריטניה, ואת בתו יוליה. השניים אושפזו במצב קשה אך הצליחו לשרוד את ההרעלה. שלושה חודשים אחר כך מצא גבר מקומי את בקבוק הבושם שבו היה החומר הקטלני. הוא וחברתו נחשפו לחומר – והיא מתה בעקבות החשיפה הזו.
החשיפה הבריטית מגיעה פחות מחודשיים אחרי שארה"ב האשימה 12 סוכני GRU בפריצה למחשבים של צוות הקמפיין של הילרי קלינטון, וביירוט עשרות אלפי התכתבויות בין אנשי הקמפיין - במסגרת חקירת ההתערבות הרוסית בבחירות. בנוסף נאשמת ה-GRU במעורבות בהפלת מטוס הנוסעים המלזי ביולי 2014.
298 בני אדם נספו כשמטוס הנוסעים נפגע מטיל והתרסק במזרח אוקראינה, שם נלחמים בדלנים פרו-רוסים בכוחות האוקראיניים. חוקרים בינלאומיים אמרו שהירי היה ממשגר טילים שהגיע מרוסיה. לפי חוקרים מארגון Bellingcat מי שהביא את משגר הטילים הוא איש GRU שאחראי על הפעילות במזרח אוקראינה.
בנוסף סוכנות הידיעות הרוסית RBC דיווחה השנה שה-GRU גם מפקח על שכירי החרב הרוסים בסוריה, "צבא הצללים" של רוסיה, שגם לוקחת חלק גלוי במלחמת האזרחים שמנהל אסד.
רוסיה מכחישה את הטענות האלה נגד ה-GRU, ומסרבת להתייחס לפעילויות של הסוכנות. רוסיה אמרה אתמול שהיא לא מכירה את שמותיהם של בוריס בושירוב ואלכסנדר פטרוב, שאותם בריטניה מאשימה בניסיון הרצח של סקריפל ובתו בסולסברי באנגליה.
ה-GRU הוא חלק ממנגנוני המודיעין והביטחון הנרחבים של רוסיה שאחראים על איסוף מודיעין, וכוללים גם את ה-SVR (שירות מודיעין החוץ) וה-FSB (שירות הביטחון הפדרלי). ה-SVR וה-FSB צמחו מתוך ה-KGB אחרי פירוק ברית המועצות. ולדימיר פוטין, סוכן KGB לשעבר, ניהל את ה-FSB לפני שהיה נשיא. כנשיא בחר פוטין את הבכירים ב-GRU. בנוסף מפעילה ה-GRU כוחות מיוחדים של יחידות עילית ("ספצנאז").
מבין כל הסוכנויות ה-FSB נחשבת לגדולה ביותר עבור הרוסים מכיוון שהיא מסכלת איומים ביטחוניים מקומיים. ה-GRU, שנוסדה עוד בימי ולדימיר לנין, נחשבת לאכזרית בהרבה, מכיוון שהיא מתמקדת באיומים מחוץ לרוסיה. כל סוכנויות המודיעין האלה פועלות בתיאום מושלם. פאבל פלגנהאוור, פרשן צבאי, אמר ל-AP: "אם ה-SVR נתקלת במודיעין צבאי היא חולקת אותו עם ה-GRU. זה אומר שהיא מנסה שלא להיתקל במודיעין צבאי, ולומר לסוכנים שלה לא לדווח על שום דבר צבאי - גם אם הם יודעים עליו. ולהיפך: אנשי ה-GRU והצבא מתבקשים שלא לדווח על שום דבר פוליטי". בהקשר הזה אומר הפרשן שהפריצה שכביכול הייתה למחשבי הדמוקרטים בארה"ב היא שיתוף פעולה חריג.