פיקאסו, ג'קומטי ומוזיאון דיגיטלי: תערוכות שוות מסביב לעולם
בלונדון תמצאו את הביאנלה לעיצוב, פריז מתמקדת בפיקאסו, במט הניו יורקי יש תערוכה של דלקרואה ובטוקיו אסור לפספס את המוזיאון הדיגיטלי. ומה בישראל? אם אתם מתכננים לטוס בחגים - אלו התערוכות שאסור לפספס. לצלם מסך ולשמור
שנה חדשה בפתח והשנה החגים נוחים מאוד לנסיעות. הנה כמה המלצות אמנותיות שוות במיוחד, לטובת הטסים לחו"ל וגם עבור מי שנשאר בארץ.
לונדון
ההמלצות הקודמות על פרידה קאלו, מייקל ג'קסון והמיצב של כריסטו באגם סרפנטיין - עדיין רלוונטיות. בנוסף, מי שהתמכר אליו, או לחילופין החמיץ אותו - "השעון" - יצירת המופת של כריסטיאן מרקלי שהוצגה השנה במוזיאון תל-אביב, תוצג בטייט מודרן החל מ-14.9. יש להניח שהתורים יהיו הרבה יותר ארוכים אבל כדאי לחוות את הסרט המהפנט הזה, שכל עיסוקו בזמן החולף.
הביאנלה לעיצוב מתקיימת כעת בלונדון בסומרסט האוס, עד 23.9. נציגים של 40 מדינות, ערים וטריטוריות מציגים תמונת מצב עכשווית של עולם העיצוב. גם ישראל מיוצגת כמובן.
שלוש דקות מתוך "השעון" של כריסטיאן מרקלי
וקצת אחרי החגים תוכלו להנות בלונדון משני דברים שווים: יריד האמנות Frieze, שמוקם כל שנה באוקטובר באוהל ענק בריג'נטס פארק, מאגד כ-150 גלריות עכשוויות מכל העולם, ונותן תמונת מצב לגבי האמנות שנעשית ממש עכשיו. באוהל אחר בפארק יתקיים יריד אחות - Frieze masters, שהפך גם הוא מאד פופולרי, ובו אמנות ממוסדת וקלאסית יותר, שנוצרה לפני שנת 2000. כל זה קורה בין 4-7 לאוקטובר. בנוסף, החל מה-3.10 תיפתח בגלריה ויקטוריה מירו עוד תערוכה של יאיוי קוסאמה, הסופר-סטארית בת ה-89 של עולם האמנות. שם בוודאי התורים יהיו עצומים כדי להיכנס לחדר האינסוף שלה. שוב, מי שלא חווה - שלא יוותר.
לטורים נוספים מאת דבי לוזיה ב-ynet:
מי שבה את לב האמן שהצטלם בתחתונים?
קוסמה-מניה: האמנית שגורמת למוזיאונים לקרוס
טוקיו
נראה שכולם נוסעים ליפן בזמן האחרון, ולקראת הסתיו (שלא פחות יפה מהאביב שם), כדאי מאוד לא לפספס את המוזיאון הדיגיטלי החדש בטוקיו, המציג עבודות של קבוצת Teamlab היפנית, שמתמחה בחוויות אמנותיות אינטראקטיביות. חובה לרכוש כרטיסים מראש.
פריז
פחות משלוש שעות ביורוסטאר ממרכז לונדון יביאו אתכם למרכז פאריז, שם ב-18.9 תיפתח במוזיאון ד'אורסיי תערוכה של פיקאסו - התקופה הכחולה והוורודה. מדובר בשתי התקופות הפופולריות ביותר של האמן, בתחילת הקריירה שלו, משנת 1901 עד 1906. תערוכה שבהחלט מצדיקה נסיעה מיוחדת לעיר האורות (עד 6.1).
התערוכה "האימפרסיוניסטים בלונדון", עברה ממוזיאון טייט בריטן לפטי פאלה. בין השאר מוצגות בה כ-100 עבודות שצוירו בלונדון, של פיסארו, מונה וסיסלי, שברחו מפאריז ב-1870 בגלל המלחמה הפרנקו-פרוסית. (עד 14.10); מי שמתגעגע לרועי רוזן יכול לבקר בתערוכה שלו במרכז פומפידו (כבוד!) (עד 29.10); למבקרים באוקטובר אסור להחמיץ גם את הרטרוספקטיבה לאדריכל היפני טדאו אנדו (10.10.-31.12); תערוכה עתידית נוספת במרכז פומפידו תוקדש לקוביזם (17.10-25.2); בגרנד פאלה תיפתח בתחילת אוקטובר תערוכה של האמן הפופולרי מירו (3.10-4.2).
ניו יורק
במטרופוליטן ניתן יהיה לראות את "גופים שמימיים", תערוכת האופנה המדוברת בהשראה הכנסייה הקתולית (עד 8.10). במט בראוור מוצגת "אובססיה" - ציורי עירום של קלימט, שילה ופיקאסו (עד 7.10).
מי שמסתמנת כבלוקבאסטר של הסתיו היא תערוכתו של דלקרואה שתיפתח ב-17.9 במט בשיתוף עם הלובר. 150 יצירות של אחד האמנים החשובים של המאה ה-19 יוצגו בה (עד 6.1).
תערוכת פיסול של ברנקוזי מוצגת במומה (עד 18.2) וגם הגוגנהיים מקדישים לו תצוגה מיוחדת. עוד בגוגנהיים רק עד ה-12.9 - תצוגת 200 פסלים של ג'קומטי, ותערוכת היחיד הראשונה בארצות הברית לציירת המופשטת הראשונה הילמה אף קלינט, שפעלה בשוודיה בתחילת המאה העשרים (12.10-3.2); תערוכה נוספת הצפויה לעורר תשומת לב רבה תהיה של אנדי וורהול בוויטני. אבל זו תיפתח רק בנובמבר. בלי שום קשר, תמיד כדאי לבקר במוזיאון הזה.
ומה אצלנו?
החגים הם זמן מושלם לצאת לטיול בעמק יזרעאל, ויש סיבה טובה לכך - המשכן לאמנות בעין חרוד מציג תערוכת אוסף לרגל 80 שנה למשכן. 250 יצירות מתוך אוסף של כאלפיים עבודות, הצפונות בימים רגילים במחסני המוזיאון. הלסת נשמטת דווקא מאוסף העבודות של ציירים אירופאיים יהודים כמו לויטן, גוטליב, מלה מוטר, ינקל אדלר, יוסף ישראלס ורבים אחרים, שנרכשו בשנות השלושים על ידי חיים אתר, כדי להוות את בסיס האוסף, המהווה את סיבת קיומו של כל מוזיאון. האוסף הזה שווה היום מיליונים. כמובן שרוב התערוכה מוקדשת להיסטוריה של האמנות הישראלית, עם חדר מיוחד המוקדש לקיבוץ עין חרוד.
אלו עבודות מרגשות, המחולקות יפה לפי נושאים, והבעיה היחידה היא שבתום התערוכה, הן ישובו למרתפים ושוב לא ייחשפו לציבור. הלוואי שיחליטו להקים שם תצוגת קבע. אוצר: יניב שפירא; ואם כבר אתם בעמק, שווה לקפוץ לגלריה העירונית בעפולה, שם מוצגת "אגדה מקומית" - תערוכה קבוצתית המתבוננת על עמק יזרעאל. אוצר: עוז זלוף; עוד תערוכה העוסקת בעמק - "עמק תפארת", מוצגת בבית חנקין בכפר יהושע.
ומכאן לחולון - שם נפתחת בסוף שבוע זה עונת התערוכות בעיר. מי שטרם ביקר בתערוכה של זוג המעצבים זגמייסטר&וולש במוזיאון העיצוב בחולון, מומלץ לא לפספס את יצירותיהם הנפלאות (עד 21.10).
בנוסף, אפשר לבקר בתערוכה המוקדשת לדנה אינטרנשיונל בגלריית המשכן בית מאירוב, חולון. אוצרים: רפי וזאנה וגיא מורג; ועוד - "זה הסוד שלי" - יפה ירקוני כאייקון אופנה, תערוכה שמוצגת בגלריית החווה. אוצרת: אילנה כרמלי לנר.
הכותבת היא הבעלים של גלריה שטרן, חוקרת תרבות, וכותבת על אמנות מדי שבוע