9 סימנים לכך שיש לכם מחסור בברזל
זו אחת התופעות השכיחות בעולם המערבי, ולא רק אצל צמחונים או טבעונים. למחסור בברזל יש גורמים רבים שדורשים בירור רפואי, והתסמינים שלו נעים בין לשון חיוורת לרגל עצבנית. הנה 9 סימפטומים מרכזיים למחסור בברזל שחשוב להכיר
מתי בפעם האחרונה בדקתם כמה ברזל יש לכם בגוף? אנמיה שכיחה מאוד בעולם המערבי, אולם רבים ממשיכים לסבול מהתופעות הרבות של מחסור בברזל, כשאינם מודעים לכך שזו הסיבה. לעתים גם הרופאים עצמם אינם מכירים את כלל התסמינים האפשריים למחסור.
אנמיה היא משפחה נרחבת של מצבים שכוללת תתי סוגים רבים. השכיח שבהם הוא אנמיה בשל חסר בברזל. אנמיה מוגדרת כרמת המוגלובין הנמוכה מ-12 מיליגרם לדציליטר. הפגיעה בתפקוד הגוף מתרחשת רק ברמות נמוכות מאוד של ברזל.
תאי הדם האדומים אחראים להוביל את החמצן מהריאות, ואת דו תחמוצת הפחמן מתאי הגוף אל הריאות ומשם – החוצה מן הגוף. חסר בכדוריות הדם האדומות או בכמות ההמוגלובין האחראי על הובלת ושחרור החמצן והפחמן הדו חמצני נקרא אנמיה, והוא גורם לירידה בחימצון רקמות הגוף. התוצאה: פגיעה בתפקוד המערכות.
אנמיה אצל תינוקות היא תופעה שכיחה הנגרמת בשל חסר תזונתי בברזל. לשם גילוי התופעה והטיפול בה, הונהגו בתחנות טיפות חלב בדיקות המוגלובין לכל התינוקות בגיל 9 חודשים עד שנה.
עוד כתבות:
פענחו בעצמכם: כך תגלו בבדיקות הדם אם חסר לכם ברזל
סובלים ממחסור בברזל? למה חשוב שתטפלו בזה
אוכלים בשר וחסר לכם ברזל? זו כנראה הסיבה
עד אמצע שנות השמונים קיבלו תינוקות שרמת ההמוגלובין שלהם הייתה מתחת ל-11 גרם לדציליטר תוסף ברזל כטיפול. זאת בעקבות מחקרים שהראו כי ההתפתחות של תינוקות הסובלים מרמות המוגלובין נמוכות ירודה יותר.
הברזל דרוש למספר תהליכים של מערכת העצבים המרכזית. תוסף ברזל לתזונת התינוק הלוקה בחסר ברזל משפר את הישגיו ואת תגובותיו לסביבה - הן מבחינה חברתית והן מבחינה גופנית.
עם ההכרה בחשיבות הברזל להתפתחות הילד, המליץ משרד הבריאות על מתן תוסף ברזל במינון מונע לכל התינוקות, ללא קשר לרמת ההמוגלובין שנמדדה בהם, החל מהחודש הרביעי עד גיל שנה.
הנה אם כן, 9 סימנים אופייניים לחוסר ברזל, שאם הם נמשכים אצלכם מעל מספר שבועות – עליכם לגשת לבירור רפואי אצל הרופא שיסתיים בבדיקות הדם:
1. ישנים מספיק – אבל עייפים ותשושים
זה הסימן השכיח ביותר לאנמיה מחוסר ברזל. הסיבה לכך היא שהברזל אחראי על קליטת החמצן על הכדורית האדומה, נשיאתו מהריאות אל רקמות הגוף וקליטת פחמן דו חמצני החוצה מהגוף. מחסור בברזל פוגם ביכולת הנשיאה של ההמוגלובין שבכדורית האדומה שקולט את החמצן, וכתוצאה מכך רקמות הגוף אינן מקבלות די חמצן כדי ליצור את האנרגיה הדרושה. התוצאה היא עייפות גם כאשר אתם ישנים 7 שעות ומעלה ביממה, תשישות ופגיעה ביכולת ביצוע פעולות פיזיות ואפילו בתפקוד המיני.
2. קוצר נשימה
הרמות הנמוכות של הברזל מעידות כאמור על כך שהחמצן אינו מועבר ביעילות ובכמות מספיקה גם אל השרירים ואל הרקמות. התוצאה היא קוצר נשימה בכל פעילות גופנית, קלה או מאומצת, בניסיון של הגוף להחדיר כמה שיותר חמצן לגוף.
3. חיוורון
אנמיה יכולה להתבטא בחיוורון במקומות שונים בראש. ברוב המקרים החיוורון דווקא לא ייראה תחילה על הפנים, אלא דווקא בחלק הפנימי של העפעף התחתון. עמדו מול המראה, משכו מעט את העפעף כלפי מטה. אם החלק הפנימי של העפעף התחתון הוא בהיר מאוד עד לבן, ואיננו ורוד או אדום, ייתכן שאתם סובלים מאנמיה.
סימן נוסף לאנמיה עשוי להתבטא על הלשון שתיראה חיוורת. שימו לב: אין מדובר בשכבה לבנה על הלשון, שהיא תופעה שכיחה, אלא בלשון בהירה מהרגיל. במקרים חמורים יותר, ייראה חיוורון גם על הציפורניים.
הסיבה לכך היא שההמוגלובין, שנושא חמצן מהריאות, אחראי בין היתר לצבע האדום של הדם, שאמור לזרום לרקמות השונות. צבע זה נראה היטב באותם איברים שבהם קיימים כלי דם קטנים קרוב לשטח הפנים, כמו לשון, עפעפיים ותחת הציפורניים.
4. רגל עצבנית
תסמונת הרגל העצבנית היא הדחף להניע את הרגל. התופעה לרוב מתגברת בעת לחץ, עצבנות, או בשעות הערב והלילה. לעיתים התופעה גורמת לתחושת נימול ברגלים ובירכיים, ולעיתים גם זרועות הידיים מושפעות ממנה.
על פי אחת התיאוריות, אנמיה עלולה לגרום להתפרצות או החמרת הבעיה הזו. מחקר שפורסם בכתב העת Sleep Medicine בשנת 2009 מצא שאלה שסובלים מתסמונת הרגל העצבנית ונטלו ברזל במשך 12 שבועות, חשו שיפור ניכר בתסמינים.
5. כאבי ראש וסחרחורות
המחסור בהמוגלובין, שבמרכזו מולקולת חמצן, גורם לכך שלא מגיע די חמצן גם למוח. התופעה גורמת, בתהליך מורכב, לעלייה בלחץ התוך-מוחי, מה שעלול להתבטא בכאבי ראש. מחקרים הראו כי התופעה שכיחה מאוד אצל נשים עם דימום כבד בזמן הווסת שסובלות מאנמיה. המחסור בברזל עלול לגרום לתופעות נוירולוגיות נוספות, הכוללות שינויים במצב רוח, חרדה ואפילו דיכאון.
6. ציפורניים שבירות
כאמור, אנמיה מחוסר בברזל עלולה להתבטא גם תחת הציפורניים – שכבת העור תיראה בהירה מאוד. אבל המחסור בברזל משפיע גם על הציפורניים עצמן, שהופכות שבירות עד כדי צמיחתן בצורה מעוותת. במקרים חמורים, הציפורניים ייראו במבט מהצד ככפית שפונה כלפי מעלה עם מעין שקערורית במרכז הציפורן.
7. דפיקות לב
הברזל חשוב גם לתפקוד תקין של הלב, אולם בעת אנמיה, הלב צריך להעביר את אותה כמות חמצן, על אף יכולת נשיאת חמצן ירודה של כדוריות הדם האדומות. התוצאה היא פעימות לב מוגברות שעלולות להחמיר לכדי הפרעה בקצב הלב או תחושה של דפיקות לב חזקות או מואצות, עם או בלי מאמצים גופניים.
8. כאבים בחלל הפה
מחסור בברזל גורם, כאמור, לחיוורון על הלשון, אולם הוא עשוי להתבטא גם בפצעים וחתכים בצידי הפה ובהופעת כיבים ופצעים בפה. הסיבה לכך היא שברזל דרוש לצמיחה תקינה של תאי הגוף.
9. יובש בעור ובשיער
כאשר תאי העור השונים (הכוללים לא רק את עור הגוף אלא גם את הציפורניים והשיער) אינם מקבלים די דם מחומצן, הם סובלים מנזק. ככל שרמת האנמיה תהיה חמורה יותר, כך תהיה הפגיעה רבה יותר גם בסוגי העור השונים, והתוצאה תתבטא בין היתר ביובש בעור ובשיער.
הטיפול באנמיה מתחיל עם בירור הסיבה. אם מדובר בדימום, יישלח המטופל לבדיקות הדמיה לאיתור מקור הדימום, דוגמת גסטרוסקופיה או קולונוסקופיה הבודקות את מערכת העיכול. במקרים שבהם מדובר בחוסר בברזל ללא מקור דימום ברור, מקבל החולה טיפול בברזל, במקרים קלים בטבליות, ובמקרים קשים בעירוי לתוך הווריד. במקרים של אנמיה חמורה, לרוב כשרמות ההמוגלובין נמוכות מ-7, נדרש אשפוז ועירוי של מנות דם.
וזו אחת התוצאות של אנמיה - צפו: