ר"מ שבדיה השתלח בימין הקיצוני ערב הבחירות: "גזענים עם שורשים נאציים"
בחירות מסקרנות בשבדיה: השמאל והימין הקיצוני צמודים בסקרים לקראת ההצבעה, הראשונה במדינה הליברלית מאז משבר המהגרים באירופה. רה"מ תקף בעימות האחרון את "השבדים הדמוקרטים", מנהיג הימין הקיצוני האשים את המהגרים בקושי שלהם למצוא עבודה
יום לפני הבחירות בשבדיה הזהיר ראש הממשלה ממפלגת הימין הקיצוני, ואמר שמדובר בגזענים שמאיימים על ערכיה של אירופה. מנהיג מפלגת הימין הקיצוני הזהיר ערב הבחירות מהמהגרים – שלטענתו אשמים בכך שהם מובטלים.
מפלגת השמאל של ראש הממשלה סטפן לופבן מובילה בסקרים ומקבלת כ-23% מהקולות, לעומת 34% בבחירות 2014. אחריה בסקרים: מפלגת הימין הקיצוני "השבדים הדמוקרטים" עם כ-20% לעומת 13% בבחירות הקודמות.
לגוש המרכז-שמאל בראשות לופבן יש בערך 40% בסקרים, לעומת 37% לגוש המרכז-ימין של האופוזיציה. מערכת הבחירות הזו בשבדיה מסקרנת במיוחד: היא הראשונה במדינה מאז משבר המהגרים והפליטים, ומתקיימת אחרי הצלחות לפופוליסטים ולימין הקיצוני ברחבי אירופה.
10 מיליון איש חיים בשבדיה. ב-2015, אז פרץ המשבר באירופה, היא קלטה 163 אלף מהגרים – השיעור הגבוה ביבשת. ראש מפלגת הימין הקיצוני ג'ימי אקסון עורר אמש מהומה בעימות של ראשי המפלגות. הוא אמר שמי שאשם בקושי של המהגרים למצוא עבודה הם המהגרים עצמם. בעימות סיפר שפעמים רבות הוא שמע אנשים אומרים "שאם רק הייתה למהגרים עבודה אז הכול היה בסדר". הוא לא מסכים עם הטיעון הזה.
"זה לא הולך לקרות. זה לא עובד ככה. אנחנו חייבים לשאול את עצמנו שאלה: למה קשה כל כך לאנשים האלה לעבוד? זה בגלל שהם לא שבדים. הם לא יכולים להסתגל לשבדיה, וזה קשה להם למצוא עבודה", אמר איקסון. הרשת ששידרה את העימות, SVT אמרה לאחר מכאן שההערות שלו משפילות ומנוגדות למנדט הדמוקרטי של השידור הציבורי. אקסון הגיב שהטלוויזיה הממלכתית לא צריכה לבחור צד במערכת הבחירות.
תוצאה של 20% מהקולות לא תספיק לאיקסון להקים ממשלה, אבל תוצאה טובה תפעיל לחץ על הממשלה הבאה שתקום בשבדיה. חלק מהשבדים חוששים שהתדמית המתונה שמשתדלת המפלגה להציג בקמפיין היא רק למראית עין. הם חוששים מהעמדות של המפלגה נגד האיחוד האירופי, והתמיכה שלה בשינוי חוק הפסקת הריון מ-18 שבועות ל-12 שבועות בלבד.
ראש ממשלת שבדיה לופבן הפתיע את מפלגתו הסוציאל דמוקרטית כשהשתלח במפלגת הימין הקיצוני, ואמר שהיא גזענית ושהצבעה למפלגה היא "מסוכנת". לופבן תקף את מתנגדיו שמוכנים לשתף פעולה עם הימין הקיצוני, והתחייב שוב שמבחינתו זה לא בחשבון.
"אנחנו לא מתכוונים לסגת במילימיטר לנוכח השנאה והקיצוניות", אמר לופבן. "שוב ושוב הם מראים את השורשים הגזעניים והנאציים, ומנסים להרוס את האיחוד האירופי בתקופה שבה אנחנו צריכים את שיתוף הפעולה יותר מתמיד". שורשי "השבדים הדמוקרטים" הם בתנועה הניאו נאצית בשבדיה, ובשנים האחרונות מנסה המפלגה להתנער מעברה.
אולף קריסטרסון, מנהיג המפלגה השמרנית, הדגיש את החשיבות בשילוב המהגרים. "אנחנו לא יכולים להיות במצב שבו אלה שבאים לשבדיה לא משתלבים בחברה. האינטגרציה היא אחת השאלות הגדולות ביותר לגבי עתידה של שבדיה".
קרל בילדט, לשעבר ראש הממשלה מטעם השמרנים, אמר שהוא מאמין שהחרדה מהימין הקיצוני היא "סימן אזהרה שאנחנו צריכים לקחת את התחושות האלה יותר ברצינות". הוא אמר שמי שינהיג את שבדיה יצטרך "לטפל בחששות מהימין הקיצוני, ולטפל ברגש האנטי-אירופי שהוא מבטא, כדי שנהיה חסינים יותר כחברה נגד סוג כזה של מגמות בעתיד".