ארוחת חג עם מתבגרת שצמודה לנייד
ערב החג עלול להיות מתוח ומתיש עם ילדים שטוענים שמשעמם להם ועושים פרצופים סובלים במשך כל הארוחה. איך בכל זאת אפשר ליהנות, גם כשאתם עומדים בפקקים וגם כשמגישים מנה שהיא לא האוכל המועדף על ילדיכם?
ערב החג מאופיין באווירה משפחתית שמחה ומגבשת. אולם, בהרבה מאוד פעמים המעמד גם עשוי להיות מקור ללחץ ומתיחות בעיקר כשיש מפגש בין ילדים רבים. הארוחה המשפחתית יכולה להוביל לתככים ומזימות, לריבים עם הילדים ובמקרים רבים גם עם המשפחה המורחבת, מה שמוביל בדרך כלל להבטחה הקבועה - "את החג הבא אנחנו עושים בחו"ל".
בעזרת הכנה נכונה והיערכות מתאימה, ניתן לשפר באופן משמעותי את ארוחת החג ולהפוך אותה לחוויה מלכדת, נעימה ומשפחתית ובעיקר להבטיח שהשנה נהיה לראש ולא לזנב.
1. תכננו את הנסיעה מראש
עורכים את החג אצל הסבתא? אל תשכחו שהדרך לארוחת חג מוצלחת מתחילה בנסיעה מוצלחת. לרוב, בערב חג צפויים פקקים ועומסי תנועה כבדים. עליכם במקרה כזה לתכנן את זמן הנסיעה מספיק זמן מראש, וכמובן לחשב את הפקקים ש-WAZE לא מראה לכם עכשיו אבל יצטברו מאוחר יותר. כדי לקבל רעיונות משחקים שאפשר לשחק בדרך. וכמובן, אל תקלו ראש בזמן התארגנות בבית: תחשבו זמנים לאחור, על פי השעה בה אתם צריכים להגיע לארוחה, כך שכולם יספיקו להתקלח ולהתארגן בזמן. והכי חשוב - אל תשכחו את הסלט שהכנתם במקרר!
2. בחרו את המלחמות שלכם
ערב החג עלול להיות מתוח ומתיש. יכול להיות שהבת המתבגרת שלכם החליטה שהיא לובשת פיג'מה ולא מוכנה להחליף לבגדים אחרים. יכול להיות שהבן שלכם לא מסכים לאכול שום דבר עד שמגיע הקינוח. אולי הילדים ירצו לשחק בנייד במהלך הארוחה, יגלו חוסר סבלנות לשבת בשולחן (חשוב לציין כי מדובר בשהייה יחסית ממושכת) וייתכן שאף יהיו עסוקים בסנאפצ'ט במשך כל הערב. חשוב שתבחרו מתי כדאי להעיר ולהתעקש, מתי עדיף לשחרר ולהמשיך הלאה לטובת האירוע כולו. במילים אחרות - תתפשרו איפה שצריך. אחרי הכול, אתם צריכים לשמור אנרגיות כדי להתמודד עם החמות, לא?
לעבור את החג בשלום:
3. תיאום ציפיות
כמו במשא ומתן אמתי - תתאמו ציפיות עם הילדים מראש. ספרו להם לאן ומתי יוצאים. ספרו להם מי הילדים שהולכים להיות בארוחת חג. זוהי הזדמנות לחשוב על מצבים חברתיים היפותטיים יחד איתם, וכיצד הם יגיבו לאירועים שונים. מה יקרה אם סבתא תקנה מתנה שלא תאהב? מה יקרה עם בת הדוד תרצה לשחק אתך במשחק שאת לא אוהבת וחושבת שהוא ילדותי? איך להתמודד עם ארוחה בה יש הרבה אנשים שמכירים רק קצת? מה לעשות כשמשעמם ואתה רוצה לברוח לנייד?
השתמשו בארוחת החג כהזדמנות להעלות נושאים חשובים לכישורים החברתיים. כמובן שכדאי לעשות את זה מספיק זמן מראש, בזמן רגוע, כשלחץ הזמנים והלחץ הרגשי לפני המפגש החברתי עוד לא משפיע על כולם. ככל שתשכילו לשתף ולערב את הילדים בדילמות ובהתלבטויות ובעזרתם תוכלו לגבש החלטה משותפת, הסיכויים שתיקלעו לחיכוכים מולם יהיו נמוכים משמעותית. נסו תמיד לתת להם את התחושה שהם שותפים למהלך. הדבר יחזק להם את הביטחון ואת תחושת האמון.
4. תאמו ביניכם מראש "זמן לעצמי"
בין אם הורה אחד נשאר עם הילדים, בין אם הילדים כבר בשלים גם הם להיות עם עצמם ובין אם מוצאים פתרון אחר (סבא/סבתא) ומבלים יחד, חשוב לקחת פרק זמן לנשימה והתארגנות. בזמן הזה אפשר לעשות פעילות ספורטיבית, להיפגש עם חברים, ללכת לים או כל דבר שמטעין אתכם בכוחות (ולרוב גם בגעגועים לילדים ולמשפחה).
5. תהנו
הורים ובני נוער לעתים רואים בחגים תקופה מאתגרת, עד כדי כך שנהוג להתייחס אליהם כטרדה, עול וזמן שמחכים לסיומו. מתחים קיימים והזמן המשותף והממושך יוצרים "סיר לחץ" ותשישות. במקרים מסוימים טוב לעצור ולהיזכר שבכל רגע יש הזדמנות לחוויה חיובית של המשפחה. גם ברגעים הקשים וגם אחריהם כדאי לנסות "לזוז" מהעמדה המותשת ולזכור שזו אחריות משותפת (בעיקר של ההורים), להביא כוחות, אנרגיות טובות ויכולת לשנות גם רגעים קשים.
בסופו של דבר, חגים הם הזדמנות ליצירת זיכרונות מרגשים ומשמעותיים ביחד. זיכרונות כאלו הם לא רק של חגיגות והנאה, אלא גם של פתרון קונפליקטים וחיזוק היחסים דרך כך. חג שמח ושנה טובה.