ארדואן מזהיר מתוצאות תקיפת אידליב: "לעצור את אסד"
במאמר דעה שפורסם ב"וול סטריט ג'ורנל" הזהיר נשיא טורקיה מפני תוצאות תקיפת המשטר הסורי נגד מעוז המורדים האחרון במדינה: "אם הקהילה הבינלאומית לא תנקוט פעולה, העולם כולו ישלם את המחיר"
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שב והזהיר הלילה (ג') כי המתקפה של משטר אסד נגד מעוז המורדים במחוז אידליב שבסוריה תגרום למשבר הומניטארי חריף ומסכנת את ביטחונה של טורקיה, אירופה ומדינות נוספות.
בטור דעה שפורסם ב"וול סטריט ג'ורנל" וכותרתו "העולם מוכרח לעצור את אסד", קרא הנשיא הטורקי לקהילה הבינלאומית להתערב בנעשה באידליב. "אם הקהילה הבינלאומית לא תנקוט פעולה, העולם כולו ישלם את המחיר", כתב.
"משטר הפשיעה של בשאר אסד התמקד בשבע השנים האחרונות במעצרים שרירותיים, בעינויים שיטתיים, בהוצאות להורג, בהטלת חביות נפץ ובשימוש בנשק כימי וקונבנציונלי", הוסיף ארדואן. "טורקיה עשתה מאמצים יוצאי דופן כדי להקל על סבל העם הסורי, באירוח של כ-3.5 מיליון פליטים - יותר מכל מדינה אחרת בעולם. היום אנו מוצאים את עצמנו שוב בצומת קריטי".
ארדואן, שנפגש בשבוע שעבר עם נשיאי איראן ורוסיה
בטהרן בניסיון להביא להפסקת אש במובלעת המורדים האחרונה בסוריה, הטיל עליהם את האחריות לעצור את התקיפות. לדבריו, "רוסיה ואיראן אחראיות גם הן לעצור את האסון ההומניטרי באידליב".
אתמול דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל" כי נשיא סוריה, בשאר אסד, אישר שימוש בגז כלור במסגרת המערכה נגד המורדים באידליב. גורמים אמריקנים אמרו לעיתון כי בשיחות אחרונות בנושא, הנשיא האמריקני דונלד טראמפ איים לפתוח ב"מתקפה מסיבית" נגד משטר אסד, אם זה יבצע טבח בתושבי המחוז שבצפון-מערב סוריה.
היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון בולטון, הזהיר את משטר אסד מפני שימוש בנשק כימי. בולטון ציין כי בריטניה וצרפת הסכימו עם ארה"ב כי שימוש נוסף בנשק כימי על ידי המשטר הסורי במסגרת מלחמת האזרחים, ייענה בתגובה חריפה יותר מבעבר.
בסוף השבוע האחרון הודיע ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, גנרל ג'וזף דנפורד, כי הוא שוחח עם טראמפ על אפשרויות התקיפה בסוריה במקרה שמשטר אסד יעשה שימוש בנשק כימי במבצע באידליב. דנפורד הדגיש כי לא התקבלה החלטה לפעול צבאית בתגובה לשימוש בנשק כימי, "אבל הנשיא מצפה שנדע לספק אופציה צבאית. אנחנו מקיימים דיאלוג קבוע עם הנשיא ומעדכנים אותו בנוגע להתפתחויות ולאפשרויות הצבאיות".
היועץ האמריקני לענייני סוריה, ג'ים ג'פרי, אמר כי "קיימות ראיות מרובות המעידות על כך שהממשל הסורי נערך לתקיפה כימית באידליב". ג'פרי הוסיף כי כל התקפה נגד המורדים באזור תוביל ל"הסלמה חסרת אחריות".
במוסקבה ממשיכים לטעון כי המורדים הם אלה שמתכננים להוציא לפועל מתקפה כימית באידליב, ולהאשים את המשטר הסורי בביצועה. סוכנות הידיעות הסורית הממשלתית "סאנא" ציטטה גורם במשרד ההגנה הרוסי שאמר כי "הטרוריסטים בסוריה הגיעו לכדי יכולת ייצור נשק כימי, הם מקבלים סיוע טכני וכלכלי מבחוץ. הם מתבצרים באידליב ואנו חייבים להגיב על הפשעים שלהם".
משטר אסד ובעלי בריתו חידשו את המתקפה במחוז בשבוע שעבר. יותר מאלף תקיפות אוויריות וקרקעיות נערכו בימים האחרונים במחוז על ידי צבא סוריה וצבא רוסיה. המרכז הסורי לזכויות אדם דיווח כי לפחות 24 אזרחים נהרגו בתקיפות.
לפי האו"ם, יותר מ-30 אלף איש נמלטו מבתיהם מאז שחודשו התקיפות, וכי קיים חשש ש-800 אלף איש יעקרו מבתיהם. תת-מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטאריים, מארק לאוקוק, הזהיר כי הדבר עלול להוביל לאסון ההומניטארי החמור ביותר במאה ה-21.
שלושת המנהיגים שהשתתפו בפסגה בסוף השבוע בטהרן - חסן רוחאני, ולדימיר פוטין ורג'פ טאיפ ארדואן - התכנסו בעיקר כדי לדון בהסדרה הפוליטית שלאחר מלחמת האזרחים בסוריה, אך בפועל עסקו גם במתקפה באידליב שמסמנת את סוף המלחמה.
ארדואן קרא לחתום על הפסקת אש במהלך הפסגה - אך פוטין התעקש שאין טעם בלהפסיק להילחם כשארגוני המורדים אינם נכללים בהסכם. טהרן ומוסקבה המשיכו לעמוד לצד הנשיא הסורי ואמרו שכוחותיהן ימשיכו לסייע בחיסול המורדים שנתמכים על ידי המערב. מצד שני, טורקיה התנגדה להמשך התקיפות של אסד וארדואן הזהיר מפני טבח המוני.