תושבי חאן אל אחמר: "לא יודעים מתי ייחרץ גורלנו"
תוקף הצו שמנע את פינוי הכפר הבדואי הפלסטיני חאן אל-אחמר פג - והתושבים מחכים במתח לבולדוזרים, שעלולים להגיע בכל רגע. "יש לי 7 ילדים, כל רכב שמגיע מפחיד אותם", אומר אחד התושבים. הלילה: נהרס מאחז קטן שנבנה בסמוך במחאה על הפינוי המתוכנן
מוחמד אבו דהוק עומד על הדרך הלא סלולה שנמצאת במעלה הכפר הבדואי חאן אל-אחמר. הוא לבוש לבן מכף רגל ועד ראש. "בתהליך השחיטה - הכבשים הם השחקנים הראשיים, אבל הם גם האחרונים לדעת מתי ייחרץ גורלם", הוא מסביר. "אנחנו עכשיו בדיוק באותו המצב שלהם - אין לנו מושג מתי ייחרץ גורלנו". את התיאור הזה הוא שולף כאשר הוא נשאל להרגשתו נוכח הפינוי הצפוי של הכפר. "יש לי שבעה ילדים. הם מפחדים, לחוצים וחיים בחוסר ודאות. כל רכב שמגיע לכאן מפחיד אותם".
הלילה הרסו כוחות המינהל האזרחי את המאחז ואדי אל-אחמר שהקימו פעילי הועדות העממיות הפלסטיניות בסמוך לחאן אל-אחמר, במחאה על הפינוי הצפוי. לפי הודעת היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, נהרסו חמישה מבנים שהוקמו השבוע: "המבנים הובלו באופן בלתי חוקי, בסמוך לכפר אדומים. פעילות האכיפה בוצעה בהתאם לנהלים ועל פי החוק. צעד זה קודם על ידי נציגים מהרשות הפלסטינית כמחאה ובהתרסה נגד החלטת בג״ץ ונגד אכיפת החוק הישראלי בשטחי C".
סמוך לדרך הראשית של הקהילה הבדואית נמצאת הרחבה המרכזית. היא נעימה ומוצלת ופרוס בה שטיח דשא סינטטי. בפנים פזורים כיסאות ומזרנים לתושבים ולאנשים שהגיעו מבחוץ. יש שם ערבוביה של תושבי המקום, פעילים פלסטינים מאזור רמאללה, עיתונאים זרים ומקומיים וגם ישראלים שהגיעו להביע סולידריות.
האוהל שינה את פניו בשבועות האחרונים. אנשי הרשות הפלסטינית השתלטו על כל המרחב הציבורי ותלו בו שלטים וכרזות עם סמלה וסמל פת"ח. הכיתובים נעים בין ''חאן אל-אחמר היא קו אדום'' ועד לסיסמאות שלא קשורות למאבק נגד הפינוי, כמו "עסקת טראמפ לא תעבור".
בפנים נמצאים פעילי הוועדות העממיות שאחראים על ההפגנות בגדה נגד גדר ההפרדה ונראה כי הם הגורם הדומיננטי במקום. הם מייעצים לתושבים עם איזה כלי תקשורת לדבר ועם מי לא. עיתונאי ישראלי-צרפתי שהם לא הכירו קודם לכן נחשד מייד שהוא מודיע של השב"כ והיה צריך להילחם על שמו הטוב כדי שיאפשרו לו להישאר במאהל. מדי יום מגיע למקום וליד עסאף, שאחראי מטעם אש"ף על המעקב אחר ההתנחלויות והמאבק נגד גדר ההפרדה.
"במשך כל השנים הרשות הפלסטינית לא ספרה את הבדואים באזור ים המלח ופתאום בן רגע הם הפכו לדבר הכי חם ברמאללה", אמר ל-ynet גורם פלסטיני המעורה בפרטים. "הפעילים של הוועדות העממיות קיבלו תקציב של מאות אלפי שקלים למאבק, משום שהרשות הפלסטינית רוכבת על המקרה הזה כחלק מהמלחמה שלה נגד ממשל טראמפ. אותם פעילים עושים שם הרבה יותר רעש ולכולם ברור שחלק גדול מהתקציב הזה הולך בסוף גם לכיסים שלהם".
למאהל מגיע דן טרנר, תושב ההתנחלות כפר אדומים הסמוכה. הוא חלק מקבוצה ביישוב שתומכת במאבק של הבדואים. בשנה האחרונה הוא פיתח קשרי ידידות חמים עם התושבים והוא מתקבל בחיבוקים חמים. הוא מביט בתסכול על הנעשה. "הבדואים כאן הביעו נכונות להעתיק את מגוריהם, אבל להישאר באזור הזה של המדבר. הם כבר גורשו פעם אחת בשנות ה-50, אי אפשר לעשות להם את זה פעם נוספת. יש מיעוט קטן בכפר אדומים שתומך בבדואים, בינהם אני שחושב שהם צריכים להישאר במקומם, או לכל הפחות לעבור למקום סמוך. קבוצה זו, גם לא שותפה לתזה שדורשת להוציא מהאיזור את כל מה שאיננו יהודי".
השמש מתחילה לשקוע ולמאהל מגיע אחמד אבו יוסף שמקבל את כולם בחיוך ולחיצת יד. "אני נולדתי כאן וילדיי נולדו כאן. ישראל רוצה לפנות את כל הבדואים מים המלח ועד מעלה אדומים, אבל אנחנו דורשים דבר פשוט - לחיות כאן עם הכבשים שלנו, בשקט ובלי בעיות. אף פעם לא עשינו לכם בעיות, אז למה אתם נטפלים דווקא אלינו?".