שעון אפל החדש: 3 החידושים שעשויים להציל חיים
חברת אפל הציגה אתמול במטה החברה שבקופרטינו את האייפונים החדשים, ופתחה את הכנס בגירסה החדשה לשעון עם שלושה חידושים רפואיים המהווים פריצת דרך משמעותית. עד כמה הם באמת ישמרו על בריאותכם?
הצגת המוצרים החדשים של אפל אתמול (ד') במטה החברה בקופרטינו, החלה בהצגת האפל ווטש.
הפעם, מלבד המרכיבים שכבר היו בשעון, וכללו מד דופק, ספירות מחזורי אימונים – גם בשחייה בבריכה או בים, ומדידות שונות לאורך היום, הלכה אפל צעד אחד קדימה, או ליתר דיוק – שלושה צעדים קדימה, והוסיפה שלושה פיתוחים חדישים, שעשויים לא פחות – להציל חיים.
פיתוחי הבריאות של אפל ווטש:
מד נפילות: הצלת חיים בדקות הקריטיות
הפיתוח הראשון שהוצג כולל שימוש בחיישן הג'יירוסקופ שבשעון, המאפשר לאמוד את השינוי המיקומי בכל נקודת זמן. באפל ניצלו את הטכנולוגיה הזו והוסיפו מד נפילות. כל שינוי פתאומי משמעותי במנח, כלומר נפילה מעמידה כלפי מטה – תפעיל את החיישן ותאפשר להזעיק עזרה במקום.
מדובר ברכיב חשוב ביותר ומציל חיים: אחד מגורמי התמותה המרכזיים בקרב קשישים הוא נפילות. כל נפילה כזו עלולה לגרום לשבר במפרקי הירכיים הגורם לדימום מסכן חיים או לדימומים מוחיים. בקשישים, בשל מנגנון הקרישה הפגום, והעובדה שרבים מהם נוטלים נוגדי קרישה המחמירים כל חבלה קלה, הדימום הוא פשוט קטלני, וללא סיוע רפואי מיידי נגרם נזק מיידי עד לסכנת חיים.
מסיבה זו, מד הנפילות החדש, הוא בפירוש אלמנט מציל חיים, שיאפשר להזעיק בעת הנפילה את הקרובים המקושרים למשתמש, או בהמשך גם אמבולנס למקום האירוע. אבל לא רק קשישים יהנו מהפיתוח החדש: מד הנפילות עשוי להציל את חייהם של מתאמנים, מטיילים, תרמילאים, עובדי בניין, ואפילו חולי אפילפסיה וסוכרת הנמצאים בסיכון לאיבוד הכרה.
מד הדופק: התראה על סכנה
הפיתוח השני, שכבר הוכח כמציל חיים, הוא מד הדופק המובנה ממילא במכשיר. מד הדופק בשעון, הקיים כבר מגרסה קודמת, נמצא כבר בעבר ברמת דיוק גבוהה התואמת מדידות דופק במיכשור רפואי. הפעם החליטו בחברה להשתמש במד הדופק גם כדי להתריע.
מעתה, מד הדופק ימשיך לנטר את הדופק של המשתמש לאורך כל היום. כאשר הדופק יתגלה כנמוך (מתחת ל-50) או גבוה (מעל 160) יתריע השעון, ובמידת הצורך אף יוכל להזעיק קרובים או עזרה רפואית. הפיצ'ר הזה כבר הוכח כמציל חיים, כאשר התריע על סכנת חיים אצל אחת המשתמשות שפונתה לבית החולים ואושפזה במצב מסכן חיים.
אק"ג משולב בשעון
אבל הפיתוח המלהיב ביותר שארך שנים ארוכות, כלל את האק"ג המשולב בשעון. מעתה יוכל השעון להפיק תרשים אק"ג, חלקי אמנם, של קצב הלב. מדובר בתמונה אחת של קצב הלב (מתוך 12 תמונות המפיק מכשיר האק"ג הקלאסי, כל אחת של אזור אחר בלב).
תמונה זו מעניקה אמנם רק רושם כללי לגבי תקינות קצב הלב, אבל היא עושה הרבה יותר – ומאפשרת לאבחן את אחת מהפרעות הקצב השכיחות ביותר בעולם, ובין מסכנות החיים.
מדובר בהפרעה הנקראתפרפור פרוזדורים, ובשפה הרפואית Atrial Fibrillation – או "פרפור עליות הלב". מצב זה מתאפיין בפעילות חשמלית לא מתואמת של עליות הלב. במצב זה קוצב הלב הממוקם בחלק העליון של העלייה הימנית (פרוזדור ימני) בלב יוצא משליטה ויורה 300 עד 600 פולסים חשמליים בדקה (במקום 60 עד 80 לדקה).
למרבה המזל, רק חלק קטן מהזרמים החשמליים הללו עובר אל החדר, אך כשזה קורה, הלב מתכווץ במהירות אדירה של כ-100 עד 150 פעימות בדקה.
על פי ההערכות, חיים בישראל כ-100 אלף ישראלים הסובלים מהתופעה, רובם מעל גיל 60. קשה מאוד לזהות אותה, כיוון שהיא יכולה שלא לתת כל סימן, בעוד שהתסמינים הקלאסיים כוללים דפיקות לב, חולשה, עייפות, סחרחורת, ולחץ בחזה.
הסכנה המרכזית היא היווצרות קרישי דם בשל מערבולות הנוצרות בלב. דם שאינו זורם באופן המשכי, והיעדר הסינכרון בין העליות לחדרי הלב. קרישי דם אלה יביאו לשבץ מוחי אצל כ-7% מהסובלים מפרפור פרוזדורים.
את פרפור הפרוזדורים מאבחנים בתרשים האק"ג, אלא שהוא אינו תמיד מצליח לאתר את הפרפור שעלול להיות נסתר. פריצת הדרך של אפל, תאפשר למדוד בכל רגע נתון את הדופק, לבצע תרשים, מעין "בדיקת הולטר" הבוחנת את קצב הלב כל חייהם, ותאפשר להשגיח שלפחות הלב שלכם – ממשיך לפעום.