לראשונה קבע בימ"ש: הרשות הפלסטינית אחראית ישירות לפיגוע
במרץ 2002 נרצחו גדי וציפי שמש ז"ל כששבו מבדיקת הריון - בפיגוע שלביצועו סייעו בכירים פלסטינים. כעת, בעקבות תביעה של בני המשפחה, קבע בית המשפט כי לרשות אחריות ישירה לפיגוע. "למצות את הדין עם אלה שדחפו ותמכו בהסתה פרועה וצמאת דם", אמר אחיו של גדי
בית המשפט המחוזי בירושלים פסק אתמול (יום ה') כי הרשות הפלסטינית אחראית באופן ישיר למותם של גדי וציפי שמש ז"ל, שנרצחו בפיגוע במרכז ירושלים בשנת 2002. זאת, במסגרת תביעת נזיקין שהגישו בנותיהן היתומות של הזוג ובני משפחה נוספים.
מדובר בפעם הראשונה שבה בית משפט ישראלי מטיל על הרשות הפלסטינית אחריות ישירה לפיגוע טרור. "מבחינת המשפחה זו סגירת מעגל מאז אותו יום נורא בו איבדנו את יקירנו. הרצון למצות את הדין לא רק עם מבצעי הפיגוע, אלא למצות את הדין עם אלה שדחפו ותמכו בגלוי ובהסתה פרועה וצמאת דם, וקראו בגלוי לרצח של ישראלים", אמר יגאל שמש, אחיו של גדי שמש. "לשמחתנו, בית המשפט גילה אומץ בהחלטה חשובה והטיל את האחריות לפיגוע הרצחני על הרשות הפלסטינית וקבע שיש לה אחריות ישירה למעשה הרצח הנתעב".
הפיגוע אירע במרץ 2002. בני הזוג, רס"מ גדי שמש ורעייתו ציפי, שבו מבדיקת הריון לציפי שהיתה בחודש החמישי להריונה עם תאומות, כשמחבל מתאבד פוצץ את עצמו עם חגורת נפץ ברחוב קינג ג'ורג'. ציפי נהרגה במקום, גדי נפצע אנושות ונפטר שעות אחדות לאחר מכן. בפיגוע נרצח יצחק כהן ז"ל, אב לשישה ממודיעין, ונפצעו כשמונים בני אדם.
בני הזוג שמש הותירו אחריהם שתי ילדות, שאחותו של גדי גידלה אותן. לפני 16 שנים הגישה המשפחה תביעה נגד הרשות הפלסטינית ואש"ף. המשפחה טענה, באמצעות עו"ד רולנד רוט, כי מבצעי הפיגוע היו פעילי טרור פלסטינים, שפעלו כתוצאה ממדיניות מכוונת של הרשות הפלסטינית לשימוש באלימות נגד ישראלים חפים מפשע. לטענתם, מוסדות הרשות מעניקים עד היום פיצויים והטבות שונות למשפחות המחבל המתאבד ולמשפחות המעורבים בפיגוע - דבר שמצביע על מעורבות הרשות והעידוד שנתנה למפגעים.
הרשות הפלסטינית טענה, באמצעות עורכי הדין יוסף ויונתן ארנון, כי טענות המשפחה כלליות ולא שפיטות. לטענתה, הסוגיות שהעלתה המשפחה במשפט הן היסטוריות ומורכבות, שלא נכון להביאן לפתחו של בית המשפט אלא להשאירן להיסטוריונים. בנוגע לתשלומים למשפחות המחבלים, טענו ברשות כי במצב של עימות מקובל כי כל צד נושא בנזקיו ומטפל בנפגעיו, וכי התשלום למשפחות המפגעים מהווה חלק מאותה דאגה של הרשות לנפגעיה ואין לראות בו אשרור של המעשים.
פסק הדין התבסס על חוות דעת של סא"ל (במיל) אלון אביתר, לשעבר יועץ לענייני ערבים למתאם הפעולות בשטחים, שניתח את המעורבות של אנשי הרשות הפלסטינית בפיגוע. המחבל המתאבד, מוחמד חשאיקה, היה עצור בידי הרשות ושוחרר לבקשת עבד אלכרים ראתב יונס עויס, קצין במנגנון המודיעין הכללי ברשות, על מנת לבצע את הפיגוע.
חומר הנפץ ששימש להכנת חגורת הנפץ נלקח ממשרדו של ראש מנגנון המודיעין הכללי, תאופיק טיראווי, שאף שילם בעצמו 1,200 שקלים לנאצר שאויש, שהיה שותף לפיגוע והסיע את המחבל. טיראווי, שהיה כפוף ליאסר ערפאת, הוגדר בשיאה של האינתיפאדה השנייה כמבוקש מספר 1 - בשל מעורבותו הפעילה בהוצאה לפועל של פיגועי טרור.
גורם פלסטיני נוסף שהיה מעורב בפיגוע הוא חוסיין א-שייח, בכיר פתח, שפגש את המחבל המתאבד ושני מעורבים נוספים ונתן להם כסף ושני רימוני יד לצורך ההוצאה לפועל של הפיגוע. יש לציין כי כיום א-שייח משמש כשר לעניינים אזרחיים ברשות, הממונה על הקשרים מול ישראל. בנוסף, אנשי הרשות הפלסטינית העבירו כספים לטובת ביצוע הפיגוע ולמשפחות המחבלים.
בשנים האחרונות הגיעו לסיומן כמה תביעות שהגישו משפחות שכולות נגד הרשות הפלסטינית, בשל פיגועים שבוצעו במהלך האינתיפאדה השנייה. בשנה שעברה פסק בית המשפט המחוזי כי הרשות הפלסטינית תפצה ב-62 מיליוני שקלים את משפחת בן שלום, ששכלה את ההורים שרון ויניב בן שלום בפיגוע ירי בכביש 443 - זאת בשל רשלנות הרשות, שלא מנעה את הפיגוע. בתיק נוסף פסק בית המשפט העליון כי הרשות הפלסטינית תפצה את משפחתו של עמית עמוס מנטין, שנרצח בפיגוע בבקה אל-גרבייה בשנת 2003. מנטין עבד כטכנאי בחברת בזק שנשלח לתיקון תקלה בעיר, כשנער פלסטיני בן 15 רצח אותו ביריות אקדח. המחבל נתפס ונידון למאסר עולם. במהלך משפטו התברר כי עשרה ימים לפני הפיגוע סיים תקופה של "אימוני גוף ונשק" במחנה מטעם הרשות הפלסטינית ביריחו, ועל כן בית המשפט הורה לה לפצות את משפחתו של מנטין.
בפיגוע שבו נרצחו הזוג שמש הוכחה כאמור מעורבות ישירה של אנשי מנגנון הביטחון הפלסטיני - ועל כן השופטת עירית כהן הטילה את האחריות לביצועו על הרשות הפלסטינית. בחודשים הקרובים יתברר גובה הפיצויים שבית המשפט יפסוק לטובת משפחת שמש.