בדקתם כבר את איטום הבית? מדריך לקראת הגשם
החלון, הדלת, הקירות החיצוניים, האדניות ואפילו המרתף - מה הן נקודות התורפה של הבית שיכולות לגרום לכם לסבול מחדירות מים בחורף הקרוב? אתר "המקצוענים" עם מדריך האיטום לחורף שבפתח
בין אם אתם גרים בבית ישן ובין אם בבית חדש, בדרך כלל לא חסרים כשלי איטום במעטפת הבית. מעבר לנזק שיכול להיגרם לרכוש הפרטי שלכם, הרי שאם לא דאגתם לתחזוקה מתאימה וגרמתם נזק לשכנים שלכם - עלות התיקון תהיה באחריותכם. לקראת העונה הגשומה: ממה לא כדאי להתעלם וכמה זה יעלה? לפניכם המדריך.
עוד כתבות בנושא:
ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?
איטום חלון
"איטום חלון יעלה לכם 300-800 שקל, כשהמחיר מתייחס לתיקון חלון עם פרופיל אלומיניום", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אם תידרשו לתקן את כל מסגרת החלון ואת הקיר החיצוני, המחיר יהיה גבוה בכ-50 אחוז".
התעלמות מתחזוקת החלון יכולה לגרום לחדירת מי גשמים ולכתמי רטיבות בקירות של הבית. מוקד השירות: "חשוב לוודא שהמרווח שבין המשקופים לקירות אטום וכן כי פתחי הניקוז של מסילות החלון לא נסתמו. אם כשל האיטום הוא בין הזכוכית למשקוף, בין חלקי המשקוף או בתוך מסילת הניקוז - אין טעם להזמין קבלן איטום, אלא יש להזמין בעל מקצוע מתחום האלומיניום. אם החלון ישן ועשוי מעץ, עדיף להחליפו ולא להשקיע בתיקון. תחילה יהיה צורך באיטום הפתח, לפני הרכבת החלון החדש".
איטום מרפסת
מוקד השירות: "עלות איטום המרפסת היא 90-150 שקל למ"ר, כשהמחיר כולל הרחבת הפוגות (המרווחים שבין אריחי הריצוף) ומילוי שלהן בחומר איטום. במקרה של כשלי איטום במרפסת, שגורמים לנזילות מים ולהצטברות של מים כלואים מתחת לריצוף, אין להסתפק בפתרונות זמניים. דרך המלך היא לפרק את הריצוף ולאטום את התשתית ביריעות ביטומניות לפני ריצוף מחדש".
כל מריחה של חומרי איטום תהיה זמנית ולא תאטום בצורה הרמטית. אם בעל המקצוע מציע לכם לנסות לאתר את מקור הנזילה באמצעות מצלמה תרמית (בדיקה יקרה יחסית), אל תסכימו. ממילא הבדיקה רק תראה את מיקום הצטברות המים ולא את כשל האיטום שגרם לחדירת המים.
איטום אדנית
גם את אדניות המרפסת חשוב לאטום, שכן כשלי איטום בהן יכולות לגרום להצפות מים ולנזק למרפסת שלכם ושל השכנים המתגוררים בדירה שתחתיכם. מוקד השירות: "עלות התיקון במקרה כזה, יכולה להיות גבוהה במיוחד, ולכן חשוב לא להקל ראש בכך. עלות איטום האדנית מחושב לפי מטר אורך ועולה 250-500 שקל למטר".
הסיבה העיקרית לכשלי איטום באדניות היא התפשטות של שורשים שגורמים לסדקים באדנית. כדי למנוע זאת מראש, ודאו שבעל המקצוע מתיז חומר המונע את התפשטות השורשים וכן כי הוא מבצע בדיקת הצפה לפני שהוא עוזב את ביתכם.
איטום קיר חיצוני
כשלי איטום בקירות חיצוניים יכולים לעלות לכם ביוקר, במהלך העונה הגשומה. חשוב להקפיד על תחזוקה של קירות חיצוניים כדי למנוע רטיבות שיהיה קשה מאוד להיפרד ממנה בקירות הפנימיים, דבר שיכול לגרום לנזק לריהוט ולבעיות עובש שיהוו מפגע תברואתי.
מוקד השירות: "התחזוקה הנדרשת היא התזת סילק על חלקו החיצוני של הקיר, כשהמחיר הוא 1,500-2,000 שקל עבור קיר בשטח של 10 מ"ר, ואינו כולל את עלות השימוש בציוד סנפלינג, במידה ומדובר בקיר גבוה שהגישה אליו היא רק באמצעות סנפלינג. התוספת עבור סנפלינג היא משמעותית ומייקרת את העבודה ב-1,500 עד 2,000 שקל נוספים".
איטום רצפת מרתף
מוקד השירות: "איטום של רצפת מרתף היא 80-130 שקל למ"ר, כשהמחיר מתייחס לשטח מינימאלי של 50 מ"ר. לרוב האיטום יתבצע כבר כחלק משלב הבנייה ויכלול איטום באמצעות שתי שכבות של יריעות ביטומניות".
אם לאחר הבנייה התגלו כשלי איטום ויש סימני רטיבות ועובש במרתף, הפתרון יהיה איטום של רצפת המרתף בחומרי אטימה צמנטיים הידראוליים. ההמלצה המקצועית היא לרצף מחדש את רצפת המרתף ולא להסתפק בפתרונות זמניים שיהיו פחות אפקטיביים לטווח ארוך. הקפידו לוודא שקבלן האיטום מסיר חלקי בטון שהתרופפו עם הזמן בטרם הוא אוטם את המשטח, כדי לאפשר אחיזה טובה יותר של שכבת האיטום.
איטום קיר חיצוני במרתף
"עלות איטום של קיר חיצוני של המרתף ביריעות ביטומניות יעלה לכם 100-150 שקל למ"ר, כשהתעריף מתייחס לשטח מינימאלי של 50 מ"ר, וכולל יריעות בעובי של 3 מ"מ", אומרים במוקד השירות.
אם מתגלים כשלי איטום בקירות החיצוניים של המרתף, הרי שמדובר בעבודת תיקון מורכבת יחסית. זאת, משום שלפני התיקון יש צורך לפרק את השבילים שבקרבת קירות אלו, לחפור סביב הקירות ולבצע איטום בעזרת יריעות ביטומניות או התזה של חומרים ביטומניים משחתיים.
איטום קיר פנימי במרתף
מוקד השירותף "עלות איטום קיר פנימי היא 85-100 שקל למ"ר, כשהמחיר מתייחס לאיטום באמצעות התזה חד-רכיבית. הוא אינו תחליף לאיטום של קירות המרתף החיצוניים, אלא איטום משלים. יש לוודא שקבלן האיטום מסיר תחילת את שכבת הטיח מהקיר, מנקה אותו היטב, מבצע את תיקוני הבטון הנדרשים ורק לאחר מכן מיישם את שכבת היסוד הצמנטית".
איטום תפר התפשטות
"איטום של תפר התפשטות יעלה לכם 120-300 שקל למטר אורך", מציינים במוקד השירות. "המחיר מתייחס לאיטום של תפר התפשטות באחד מקירות הבית או על הגג, כשהתעריף הוא בעבור אורך המינימלי הוא של 10 מטר".
תפר זה, נועד במקור לספוג את תזוזות הבטון, שלרוב נגרמות בשל שינויי טמפרטורה. הבעיה היא, שבמקרה של ליקוי אטום של תפר זה, כמות חדירת המים למבנה תהיה גדולה והנזק שיגרם לתשתית הבית יכול להיות חמור. לצורך התיקון יש לוודא שקבלן האיטום מסיר היטב את חומר האיטום הישן בטרם הוא מיישם את החומר החדש. כמו כן, במקרה של תיקון מקומי יש לבצע אותו עם אותו חומר איטום, כדי להבטיח היאחזות טובה של חומר המילוי. כמו כן, יש לבצע אשפרה (הרטבה של חומר הבטון) במשך מספר ימים.
יציקת בטקל
תפקידו של הבטקל (בטון קל) הוא לשנות את השיפועים שעל המשטח, ולמנוע מצב של בעיות ניקוז והיקוות של שלוליות. ברגע שהשיפועים נכונים, הם מאפשרים למים לזרום בצורה תקינה אל כיוון פתחי הניקוז והמרזבים הממוקמים על הגג. לרוב, מיישמים אותו בשלבי הבנייה או במקרים שבהם השיפועים שבמרפסות או בגגות אינם תקינים. מוקד השירות: "השיפוע הנכון על פי התקן הישראלי הוא של 1.5 אחוז. העלות היא 35-65 שקל למ"ר, כשהמחיר מתייחס ליציקת בטקל בשטח של לפחות 100 מ"ר".
התקנת רולקות חיזוק (יציקת בטון)
אחד מכשלי האיטום הנפוצים הם בחיבורים שבין משטח הגג לבין קירות המעטפת. מוקד השירות: "רולקה תקינה היא כזו שעולה מהרצפה אל הקירות בצורה מעוגלת, עד לגובה של כ-30 ס"מ. כך במקרה של הצפת מים, לא תהיה חדירת מים דרך הקירות אל מתחת לתשתית האיטום. במקרה של צורך בהתקנה או בחיזוק של הרולקות המחיר הוא 15-35 שקל למטר אורך".
מחפשים קבלן איטום? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"