המלצות למסלולים עירוניים לרכיבה על אופניים
מפארק המסילה בירושלים, דרך הסמטאות של נווה צדק ועד לשביל אתגרי סובב אילת. ריכזנו עבורכם כמה המלצות למסלולי רכיבה מהנים עם נוף עירוני. צמים? ההמלצות תקפות גם לימי חול
עבור רבים מאלו שאינם צמים ביום כיפור מדובר בהזדמנות נהדרת לצאת לרכוב על אופניים בכבישי הארץ הריקים ממכוניות. אבל לא מוכרחים לחכות ליום אחד בשנה, כאשר ערים רבות מציעות בשטחן או סביבן מסלולים מעניינים וייעודיים לרכיבה על אופניים. בשנה שעברה ריכזנו עבורכם מסלולים בטבע, והשנה הלכנו – או רכבנו – על מסלולים אורבאניים, בתוך הערים עצמן או בטבע שסובב אותן. קבלו כמה המלצות בכמה מערי ישראל.
מסלולי אופניים מומלצים מהגליל העליון ועד לאילת
ירושלים
אוויר ההרים בבירת ישראל צלול כיין, וכשרוכבים על אופניים האוויר אפילו צלול ומרענן עוד יותר. בדומה לפארק ה"היי ליין" בניו יורק, שהוקם על גבי תשתית מסילת הרכבת העילית הנטושה, בירושלים הפכו את מסילת הרכבת הישנה לפארק – "פארק המסילה". בפארק מסלול אופניים מוסדר ומסומן לכל אורכו, אשר ייקח את הרוכבים בו לסיבוב נעים בנופי העיר ובטבע העירוני שלה.
את המסלול מתחילים בגן אלמליח הצמוד לנחל רפאים – הנחל שאורכו 20 ק"מ מלווה את מסילת הרכבת הוותיקה. משם ממשיכים ברכיבה אל שכונת הקטמונים ושכונת בית צפאפא שהייתה מחולקת בין ישראל לירדן עד מלחמת ששת הימים. בהמשך המסלול ניתן לעצור ב"תחנת הקריאה" – ספריית רחוב קהילתית על בסיס "קח-תן" אשר הוקמה ביוזמת התושבים ובתמיכת עיריית ירושלים.
משם ממשיכים לרכוב אל בית הכוון ותחנת החשמל – במקום זה, עד סגירת קו הרכבת ב-1998, ישב הכוון והסדיר את כיווני המסילה ותנועת הרכבות על ציר ירושלים-תל אביב. בהמשך המסלול מגיעים אל מתחם התחנה הראשונה – תחנת הרכבת ההיסטורית של ירושלים, אשר נבנתה לרגל הנחת מסילת הרכבת בין יפו לירושלים שנחנכה ב-1892 והייתה למסילת הרכבת הראשונה במזרח התיכון.
עם השנים הפכה התחנה למתחם מוזנח ונטוש, עד ששופצה והפכה למתחם תיירותי המזכיר את נמל תל אביב. במתחם חנויות רבות, בתי קפה ומסעדות – רבים מהם פתוחים גם בשבת. מהמתחם ניתן להמשיך לתחנה האחרונה במסלול, גבעת התנ"ך – אחת משש הכיפות האחרונות שנותרו ללא בניה בירושלים, אשר למרות שטחה המצומצם מהווה נקודת טבע מרהיבה עם ריכוז מרשים של פריחת חצבים בסתיו ומרבדי כלניות ונוריות באביב, ומוקד משיכה לעופות דורסים בחורף. יש הסבורים כי זהו ההר שמוזכר בספר "יהושע" בהקשר לגבולות נחלת שבט יהודה, ומכאן שמה של הגבעה.
מהגבעה אפשר להמשיך ברכיבה אל פארק טדי הצמוד לחומות העיר העתיקה, שם תמצאו מזרקות מים מרקדות בשעות היום, ובערב מופעי מים, מוזיקה ואורות. אפשרות נוספת לחובבי הטבע העירוני היא להאריך את המסלול ולהתחיל את הרכיבה כבר בפארק ירושלים של עמק רפאים – זהו חניון יום נהדר הצמוד לגן החיות התנ"כי, ובו חורשות עם הרבה צל, מתקני משחקים לילדים, שולחנות פיקניק, שבילי אופניים ושבילים רגליים.
מרבית הפארק שוכן על הגדה הצפונית של נחל רפאים, וכולל גם כמה מעיינות מרעננים, בהם עין לבן שבו ניתן להתרחץ. מהפארק ניתן להתחבר בקלות על דרך יצחק מודעי ולהגיע בתום רכיבה של כ-2 ק"מ אל נקודת פתיחת המסלול בגן אלמליח.
תל אביב
אם אתם לא יכולים לעצור את ההתרגשות לקראת האירוויזיון שיתקיים בארץ, המסלול הזה הוא בדיוק בשבילכם. מאז ההכרזה על כך שתל אביב היא העיר שתארח את התחרות, שוברים בעירייה את הראש לא רק איך לקלוט את אלפי התיירים שיציפו את העיר – אלא גם איך לשנע אותם ממקום למקום. מערך האופניים השיתופיים של העירייה, תל-אופן, הוא אופציה נהדרת וזולה להתניידות בעיר, במסלול שעובר בכל השנה דרך כמה מהאתרים האהובים של העיר העברית הראשונה, ובחודש מאי יחבר בדיוק בין האתרים הרלוונטיים למאורע.
את המסלול מתחילים בפארק צ'ארלס קלור - גן חופי יפהפה זה צפוי לארח את ה"יורו-וילג'" – מתחם מסיבות, מוזיקה והפעלות במשך השבוע שלפני האירוויזיון. רוכבים לאורך הים לכיוון צפון, ואחרי מלון דיוויד אינטרקונטיננטל פונים מזרחה (ימינה) ועולים דרך הסמטאות של נווה צדק הציורית עד לכיכר של תחילת שדרות רוטשילד.
בכיכר היפהפייה אפשר לנוח מהעלייה ומהחום ב"שער הדמוקרטיה הישראלית" – מעין איגלו זמני (וממוזג!) שהציבו העירייה והמכון הישראלי לדמוקרטיה, ובו מוצג מופע אור-קולי בטכנולוגיית 360 מעלות על ההיסטוריה ש מדינת ישראל. המקום פתוח כל יום בחינם בין 9:00 ל-21:00. בצאתכם, רכבו לאורך "שביל העצמאות" הזהוב בשדרות רוטשילד, אשר מחבר בין אתרי מורשת מהקמת המדינה. השביל צפוי לארח את המשלחות הבינלאומיות בזמן ההפוגה בין החזרות.
משם ממשיכים ברכיבה ישר עד כיכר הבימה, חוצים אותה, וממשיכים על שדרות ח"ן עד לכיכר רבין. הכיכר, כזכור, אירחה את מסיבת הניצחון של נטע ברזילי, והיא גם מקום מצוין לנוח על כיסאות הנוח מול המזרקה האקולוגית, ולא פחות חשוב – להשתמש בשירותים הציבוריים שבבניין העירייה. משם ממשיכים לרכוב צפונה על רחוב אבן גבירול, חוצים את הגשר שמעל הירקון ופונים ימינה (מזרחה) אל גני יהושע.
המסלול המוסדר בגני יהושע הוא מסלול ההליכה, הריצה והדיווש הפופולארי ביותר בתל אביב, והוא מציע אינסוף אפשרויות למבקרים – פארק צפרות מרהיב שנפתח לאחרונה, גן טרופי וגן סלעים נחבאים, אתר "שבע טחנות" המשוחזר ועוד פינות נסתרות רבות. ממשיכים ברכיבה לאורך הירקון עד שרואים מצד שמאל את מרכז הירידים – המקום שממנו ישודר בעוד כמה חודשים האירוויזיון בשידור חי לכ-200 מיליון צופים.
בית שאן
העיר המעניינת שבצפון הארץ הופכת בשנים האחרונות ליעד שמושך תיירים רבים, משאר חלקי הארץ ואפילו מחו"ל. בית שאן מציעה אתרים היסטוריים מרהיבים לצד אתרי מים מרעננים ומעיינות שופעים במרחק נגיעה. גם חובבי הרכיבה ימצאו מסלול אופניים מעניין סביב העיר, שמשלב את כל הדברים הללו.
מדובר במסלול נוף יפה ומיוחד שעובר במקביל לאפיק נחל חרוד, מגשר קנטרה העתיק אל שער דמשק ("הגשר הקטוע"). המסלול מתחיל בתחנת הרכבת של בית שאן – על תוואי "רכבת העמק" המיתולוגית שיצאה לדרכה מחיפה לדמשק בשנת 1905.
מתחנת הרכבת יוצאים ברכיבה לאורך אפיקו של נחל חרוד, בדרך נוף מקסימה שעוברת מצפון וממזרח לקיבוץ ניר דוד. בדרך פוגשים את גשר קנטרה - גשר מרשים ביותר מאבני בזלת שהוקם על ידי הממלוכים לפני כ-700 שנה כדי לנקז על גבי אמת מים את מי נחל עמל אל השדות החקלאיים. בגשר המקורי היו שלוש קשתות, אך במהלך השנים אחת הקשתות קרסה והגשר נותר קטוע עד לתיקונו בתקופת המנדט הבריטי.
מומלץ לעצור כאן לתצפית לנופי הבראשית הנהדרים ולפיקניק בחניון המסודר שהוקם על ידי קק"ל, לצד מתקני שעשועים לילדים. המסלול המעגלי נמשך בחזרה לכיוון תחנת הרכבת ובדרך עוברים ב"גשר הקטוע", השוכן צפונית–מזרחית לתל בית שאן והיה שער הכניסה לעיר העתיקה, על הדרך שהובילה לדמשק. חלקו העליון של הגשר הרוס, ומכאן שמו.
אשדוד
העיר הדרומית והשישית בגודלה בישראל מציעה חופי ים יפים, וגם אתרים היסטוריים ופיסות טבע פסטורליות. מסלול אופניים שמשלב את כל זה מתחיל בחוף הלידו – החוף הראשון של העיר, עם מגדל השעון המפורסם.את המסלול מתחילים ברחבה הגדולה הסמוכה לחוף, שמשמשת גם כשמשכנו המיתולוגי של ה"ש-ים" – שוק הים של ימי רביעי, שהינו אטרקציה מומלצת בפני עצמה. במקום הוקמה לאחרונה טיילת מרשימה ובה בתי ספר לגלישה, מתקני משחקים ופינות ישיבה מוצללות.
משם מתחילים רכיבה של כ-800 מטר עד לשפך נחל לכיש, בסמוך לשובר הגלים הדרומי של נמל אשדוד. ממשיכים ברכיבה לכיוון מזרח של כ-4 ק"מ לאורך טיילת הנחל הפסטורלית והעשירה במגוון בעלי חיים, בהם ציפורים, נמיות, צבים ועוד. הטיילת מסתיימת בגשר עץ, אולם מסלול הרכיבה ממשיך עד לכניסה הצפונית לאשדוד. עוקפים את מושב ניר-גלים ואחריו פונים דרומה לכיוון צומת עד הלום (הכניסה הדרומית לאשדוד).
הרכיבה היא בדרגת קושי קלה עד בינונית, לאורך פרדסי ההדרים הפזורים ומגיעים עד צומת עד הלום – שבו התרחש קרב הבלימה ההרואי ב-1948, במהלכו נעצרו הכוחות המצריים מלהתקדם לעבר תל אביב. באתר עצמו ניתן לראות את השחזור של הגשר שפוצץ על ידי כוחות חטיבת גבעתי ואת הפילבוקס מנוקב הכדורים שנותר כעדות לקרב. בסמוך לאתר נמצאת הדיונה הגדולה ופארק החולות הנודדים.
בנקודה זאת ניתן לעשות פרסה ולשוב על המסלול חזרה, אך אפשר גם לחצות את צומת הכבישים בזהירות ולהמשיך על דרך רבין (רכיבת כביש) לכיוון מערב, לחלוף על פני בית החולים "אסותא" החדש ולהמשיך אל השכונות הדרומיות של העיר שמתחברות לים. משם ניתן לרכוב על מסלול אופניים מסודר בטיילת הספורט שמלווה את קו החוף של העיר - הנמתחת ממלון "לאונרדו" (וכיכר עין השמש המפורסמת) - עד שחוזרים אל נקודת ההתחלה בחוף לידו.
באר שבע
העיר העתיקה בבאר שבע מציעה חוויה אורבאנית מגוונת מאוד. תוכלו למצוא בה מוקדי תיירות ותרבות בולטים, מסעדות שוות ומלונות בוטיק וצימרים. סמוך לשערי העיר משתרע פארק נחל באר שבע – אחד הפארקים הגדולים בארץ, שבימים אלה מוקם בו אגם מלאכותי ענק, לצד פינות חמד לפיקניק ומשחק, אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים ושטחים ירוקים פתוחים.
הפארק מציע מסלול רכיבה על גבי טיילת אימבר. הרכיבה היא לאורך נחל באר שבע, ובצידי המסלול עצי פרי שמותר לקטוף מהם ולאכול, צמחיה רבה ומתקני מים ומשחקים. ניתן לרכוב במסלול מעגלי משני צידי הנחל, ומי שמעוניין להאריך את המסלול באופן משמעותי יכול להמשיך לרכוב מגן הפעמון אל גשר הרכבת הטורקית, ומשם לרכוב דרך 11 בוסתנים ירוקים בפארק עד הגן הלאומי תל באר שבע.
לאורך המסלול ישנם כמה אתרים ששווים עצירה מיוחדת. אחד מהם הוא מצפה בית אשל, שהוקם ב-1943 כנקודת מאחז חקלאית בנגב המטרה לשמור על הקרקעות באזור. במלחמת העצמאות שמרו אנשי בית אשל על הגבול הדרומי של המדינה הצעירה וספגו הפצצות רבות של הצבא המצרי, אשר הרסו את המבנים כמעט לחלוטין. המבנים שוחזרו על ידי הקרן הקיימת לישראל.
אתרים נוספים הם המצפה לזכר חיילים תושבי באר שבע שנפלו ב"צוק איתן" ו"גשר הצינורות" אשר מחבר בין הפארק לעיר העתיקה וממוקם בסופה של הטיילת. אורכו של הגשר 120 מטר ובלילה הוא מואר בתאורה צבעונית מתחלפת. סופו של הגשר מוביל אל מרכז המבקרים "באר אברהם" – אתר ייחודי אשר מספר את סיפורו המקראי של אברהם אבינו ובאר המים העתיקה באמצעים טכנולוגיים מתקדמים.
אילת
עיר הנופש של ישראל מציעה המון אטרקציות, ואחת מהן היא מסלול אופניים בטבע שסובב אותה. נקודת היציאה היא מטיילת מלון "הרודס", בחופו הצפוני של הים האדום, ומשם יוצאים מזרחה לכיוון הגבול עם ירדן ומזרחית לגשר החוצה את תעלת לגונת השלום.
משם, לאורך השביל, ממשיכים לרכוב צפונה, במקביל לתעלת המים ועל רקע הנופים המוריקים ומטעי התמרים של קיבוץ אילות - עד לפארק הצפרות. אם הפארק פתוח, מומלץ להיכנס לסיור ולתצפית מרתקת על עופות המים שמקננים במקווי המים ובין השיחים. עונה זו היא עונת הנדידה והפארק מוצף באלפי ציפורים. שווה להצטייד במשקפת ובמגדיר.
אם אתם בעניין של רכיבה נינוחה ומשפחתית, שובו על עקבותיכם בתום הסיור בפארק. אם אתם חובבי רכיבה אתגרית, שנסו מותניים ושרירי רגליים והמשיכו ברכיבה לכיוון צפון במקביל לכביש הערבה. חשוב לשים לב להיצמד לנתיב המסומן, ולא להתבייש לעבור להליכה בקטעים מורכבים למעבר.
רכיבה מתחת לגשר נחל רודד תוביל אתכם דרומה לכיוון הקיבוץ אילות ומשם ל"פארק הולנד" היפהפה, אשר מאכלס מגוון ציפורים, מכרסמים וזוחלים לצד צמחיה מפוארת שהותאמה לתנאי האקלים הקשים במדבר. אחרי מנוחה שובו על עקבותיכם לטיילת "הרודס", והפעם אולי גם תעצרו לשתיה ולהתרעננות בקיבוץ אילות.