משפצים או בונים? כך תקטינו את הסיכון לליקויי בנייה
נשירת אריחים מסוכנת, בעיות איטום וניקוז, חלונות ודלתות שלא יכולים להיפתח – וזו רק רשימה חלקית של שלל הליקויים הנפוצים בבנייה ובשיפוצים. בדקנו עם מפקחי בנייה, מנהלי פרויקטים, קבלנים ואדריכלים מהם הריג'קטים הנפוצים. אתר "המקצוענים" עם המדריך
קיבלתם מפתח מקבלן השיפוצים והבנייה ואתם מתחילים להכניס את תכולת הציוד שלכם לדירה. מעניין כמה זמן יחלוף עד שתגלו את הליקויים. חלקם, קלים וזולים יחסית לתיקון, וחלקם בבחינת בכיה לדורות. אז מהם הליקויים הנפוצים ואיך להימנע מהם? בכתבה הקודמת התייחסנו לרטיבות, סדקים, קירות עקומים, תקלות אינסטלציה וחשמל. בכתבה זו, נפרט על ליקויים נוספים שכדאי מאוד להיות מודעים אליהם ולהקפיד על התקנה מקצועית שלהם בשלבי הבנייה או השיפוץ.
חלונות ודלתות שלא יכולים להיפתח או מונעים ניצול של השטח
תופעה שכיחה של בעיות בתפקודי הפתחים בבית (דלתות וחלונות) נגרמת בשל תכנון נפרד של האלמנטים בבית. "למשל, כשמתכננים את חלונות המטבח, יש להתייחס כבר בשלב זה לסידור הסופי של המטבח", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "למשל, אם יש אפשרות לחלונות כיס, יש לדאוג לכך מראש, ולמנוע מצב של חלון דריי-קיפ שיגביל את התנועה במטבח, יגרום לבזבוז שטח וחוסר יכולת לנצל את הקירות הסמוכים אליו, או חסימת מעבר".
"אם ישנו חלון ליד כיור עם דלת שנפתחת פנימה, חשוב שהגובה שלו יאפשר פתיחה של החלון, מבלי שהוא יתנגש עם ברז המטבח", מפרט ישראל אמסלם, סמנכ"ל הבית השקוף. "לכאורה, זה נראה טריוויאלי, אך בפועל, אלו דברים קטנים שמצריכים חשיבה ולעתים מגלים אותם בשלב מאוחר מדי".
לתכנון הפתחים – חלונות ודלתות – חשיבות רבה. אמסלם: "ישנן דלתות הזזה, דלתות ציר הנפתחות פנימה או החוצה, בהתאם למיקומן, דלתות כיס שנפתחות אל תוך הקיר וכן הלאה. זכרו שההוצאה על פתחים, היא ההוצאה השנייה בגודלה (אחרי ההוצאה על השלד). לכן, חשוב שההתייחסות האדריכלית לתכנון הפתחים לא תתנגש עם תכנונים אחרים כמו התוכנית של הכלים הסניטריים, הנגרות וכו'".
שקיעה של יסודות המבנה
"כדי למנוע מצב של שקיעת יסודות המבנה, יש להקפיד לשכור את שרותיו של יועץ קרקע שמבצע קידוחי ניסיון בשטח על מנת לקבוע את שיטת הביסוס עבור מהנדס הקונסטרוקציה", ממליץ אמסלם.
"בנוסף, יש לוודא שהתוכנית הקונסטרוקטיבית שהכין המהנדס, תואמת את המלצות יועץ הקרקע לגבי מאפייני הביסוס של הבית", מוסיף מאיר אביגל, מנכ"ל חברת אביגל לניהול פרויקטים ותקציב בבנייה.
עוד כתבות בנושא:
ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?
שקיעת משטח החוץ שצמוד לבית
"בבנייה פרטית, לרוב אין יסודות למרפסת הרצפה, ואז עם הזמן היא שוקעת עם הזמן ונוצרת מדרגה בין הסלון למרפסת", אומרת כרמל זמיר, אדריכלית וסמנכ"ל מקצועי במרכז הבנייה הישראלי. "כדי למנוע זאת, יש להקפיד לצקת את רצפת הבית יחד עם המרפסת".
אביגל: "ישנה חשיבות גדולה במיוחד בבתים היושבים על קרקע 'פעילה' (שאינה סלעית או חולית), שמשטחי החוץ יהיו כחלק מרצפת הבית (בד"כ בעובי 40 ס"מ, או יותר), ולא ביציקה נפרדת בעובי של 10-15 ס"מ. הדבר יבטיח שגם במקרה של תזוזות קרקע, המשטח יהיה חלק מרצפת הבית ולא יתנתק".
הליקויים בגגות רעפים: בעיות ניקוז, איטום ואוורור
בבתים פרטיים עם גגות רעפים יש מספר ליקויים שיכולים להיגרם כתוצאה מהתקנה בלתי מקצועית. "הליקוי הראשון הוא תכנון שגוי של מיקומי מרזבים שיכול לגרום לחוסר נוחות לדיירי הבית במהלך ימים גשומים", מסביר אביגל. "יש לוודא שהגגן ממקם את המרזב באזור שיאפשר ניקוז טוב של המים – למשל לכיוון אדמה, דשא, משטח מחופה בטוף. לעתים, המרזב מכוון לכניסה לבית וגורם לשלוליות ולהצפות מים ולחוסר נוחות של ממש לדיירי הבית. טעות נוספת היא לכוון את המרזב לכיוון משטח בטון, שלא יאפשר ניקוז של המים. אין סיבה שזה יקרה, וזה פשוט תוצאה של תכנון לקוי של השיפועים".
ליקוי נוסף מתייחס להתקנה לא נכונה של הרעפים על הגג. אביגל: "אם הרעפים לא יושבים בצורה נכונה אחד על השני, ויש חורים בגג, יכולות להיות הצפות מים בגג. אם ההתקנה של גג הרעפים טובה, אין צורך באיטום משטח הגג הבנוי".
עוד ליקוי מתייחס לאי תכנון של אוורור בחלל שבין גג הרעפים לתקרת הבית. מוקד השירות של אתר "המקצוענים": "הדבר יכול לגרום ללחות כלואה להצטבר במרווח הזה, ולהעלות את הטמפרטורה בבית. בישראל, כשמרבית ימות השנה חמים, זה פוגע בבידוד הבית, וגורם לבזבוז חשמל על קירור הבית".
אביגל: "כדי למנוע זאת יש לתכנן ונטה שתפעל באמצעות חשמל או באמצעות אנרגיה סולארית. קיים מגוון פתרונות זולים ויעילים בשוק לשם כך, ויש להתאים את עוצמת הוונטה לשטח החלל שבין חלקו העליון של הבית לגג הרעפים".
כשלים באיטום החלונות גורמים לחדירת רוחות ולנזילות מים בקירות הבית
אחת מנקודות התורפה באיטום הבית היא הפתחים שלו, ובעיקר החלונות. אביגל: "יש לוודא שבטרם התקנת החלונות השיפועים של הפתחים תקינים, שהפתחים נאטמים בצורה מקצועית על-ידי קבלן איטום וכוללים חגורת בטון וחומר איטום משחתי".
זמיר: "בנוסף, נדרש אפיון מדויק של סוג האטמים והמברשות במפרטי החלונות (אלומיניום, ברזל, עץ, ו-PVC)".
נשירת אריחים מקירות חיצוניים במבנה
לא אחת אנו קוראים באמצעי התקשורת על אסונות שנגרמו או אשר יכולים היו להיגרם בעקבות נשירה של אריחים מקירות חוץ. זמיר: "כדי למנוע ליקוי מסוכן זה, יש לוודא שחיפוי האבן או חיפוי של כל אלמנט קשיח אחר יתבצע בהתאם לדרישות התקן הישראלי מבחינת עיגון וקשירה של החיפויים".
אביגל: "על פי התקן, מתחת לחיפוי האבן צריכה להיות רשת שמעוגנת לקיר ואשר אליה קושרים את האריחים. אין להסתפק רק בהדבקה שלהם".
שימוש בחומרי בנייה לא תקניים, בייחוד בצנרת המים והביוב
רצון לחסוך בעלויות וחוסר מקצועיות גורמים לשימוש בחומרי בניה שאינם בהתאם לתקן, ולהתקנה רשלנית. אמסלם: "יש לוודא שבחוזה העבודה נכתב במפורש שיהיה שימוש בחומרים ובמוצרים בעלי תו תקן ישראלי, ושההתקנה תהיה בהתאם לתקן. הדבר נפוץ בעיקר ביישום של צנרת מים וביוב".
אביגל: "למשל, קוטר לא נכון של צנרת מים וביוב, יכולים לגרום לתקלות אינסטלציה שעלות התיקון שלהן תהיה גבוהה מאוד, תחייב שבירת ריצוף וריצוף מחדש. דבר נוסף שחשוב לוודא שבעל המקצוע משתמש במוצרים בעלי תקן, אך כאלו שמתאימים לעבודה אותה הוא מבצע. כבר נתקלתי בחשמלאי שאומר שצנרת החשמל שהוא מתקין היא בהתאם לתקן הישראלי, אבל היה מדובר בצנרת שמתאימה לאינסטלציה ולא לחשמל. לצנרת חשמל, למשל, יש דרישה לחומרים מעכבי בעירה, כך שבמצב של שריפה הם הרבה יותר בטיחותיים".
מחפשים קבלן שיפוצים? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"