שתף קטע נבחר

 

אירופה תבטל את שעון החורף - ומזהירה מכאוס

האיחוד האירופי רוצה לבטל כבר בשנה הבאה את מעברי השעון, והמדינות התבקשו להחליט אם הן רוצות להישאר בשעון חורף או בשעון קיץ. הן נדרשו לעשות זאת בתיאום, כדי שמדינות שכנות לא יהיו בפער קבוע של שעה

האיחוד האירופי מעוניין לבטל את שעון החורף, ואתמול (יום ו') קרא לחברות האיחוד לשתף פעולה - כדי למנוע מצב כאוטי שבו יהיו באירופה שלל אזורי זמן שונים.

 

הנציבות האירופית רוצה שביבשת יפסיקו להזיז את מחוגי השעון שעה קדימה באביב, ושעה אחורה בסתיו. היא טוענת שהמנהג גורם לשיבושים בלתי מוצדקים. כל מדינה באיחוד התבקשה להחליט באיזה שעון היא רוצה להישאר באופן קבוע - בשעון החורף או בשעון הקיץ. ההחלטה אמנם תפסיק את החלפת השעון - אך מעלה חשש שארצות שכנות כמו בלגיה והולנד יהיו בפער של שעה אחת מהשנייה.

האיחוד האירופי הנציבות האירופית ביטול שעון החורף (צילום: EPA)
במסיבת העיתונאים של הנציבות האירופית(צילום: EPA)

כדי להימנע מהבלאגן הזה ויולטה בולק, נציבות התחבורה של האיחוד שמובילה את היוזמה, קוראת לממשלות לשתף פעולה כשהן עושות את הבחירה. "לחברות יש עכשיו זמן להחליט – אם הן רוצות להישאר בשעון החורף או בשעון הקיץ. כדי לשמור על הרמוניה אנחנו מעודדים התייעצויות ברמה הלאומית, במטרה להבטיח את שיתוף הפעולה של כל המדינות החברות".

 

נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר, הודיע במפתיע על התוכנית בחודש שעבר אחרי משאל באינטרנט שכלל 4.6 מיליון נשאלים שחיים באיחוד האירופי - בעיקר בגרמניה, שם מייחסים לנושא חשיבות רבה. בנציבות האירופית, הרשות המחוקקת של האיחוד, רוצים שהשינוי יתבצע לכל המוקדם בשנה הבאה. היוזמה עדיין צריכה לקבל את אישור הפרלמנט האירופי ו-28 החברות.

האיחוד האירופי הנציבות האירופית ביטול שעון החורף (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

אחת השאלות סביב ביטול שעון החורף (או הקיץ) היא איך תגיב בריטניה אחרי שתפרוש מהאיחוד. בממשלת בריטניה אמרו שאין לה כוונה להצטרף ליוזמה. אירלנד, שחברה באיחוד, תפסיק להזיז את מחוגי השעון אבל צפון אירלנד - חלק מבריטניה, תמשיך לעשות זאת. המשמעות: במשך שישה חודשים בשנה יהיה פער של שעה בין אירלנד לצפון אירלנד.

 

בולק לא נתנה תשובה ברורה כשנשאלה על ההתנהלות מול בריטניה, אך הדגישה שהאיחוד האירופי כיום מצליח לחיות ב"דו קיום" עם שלושה אזורי זמן שונים. סגן נשיא הנציבות האירופית, מרוש שפצ'וביץ', התעקש שבריסל לא מתערבת בחיי האזרחים לשם ההתערבות בלבד. באיחוד מדגישים כל הזמן שהסיבה לשינוי היא דרישה אדירה של אזרחי היבשת.

ויולטה בולק נציבת התחבורה של האיחוד האירופי ביטול שעון החורף (צילום: AFP)
ויולטה בולק(צילום: AFP)
  

הרבה ארצות באירופה התחילו לעבור לשעון קיץ במלחמת העולם הראשונה כדי לחסוך אנרגיה. המנהג צבר תאוצה במלחמת העולם השנייה ובמהלך משבר האנרגיה בשנות השבעים. באותן שנים המעבר לשעון הקיץ שימש כדרך לחסוך בחשמל ובכסף. כיום באירופה מפקפקים בתרומת השינוי לחיסכון באנרגיה.

 

לפי תקנות אחידות שקבע האיחוד האירופי בשנות ה-90, בכל שנה ביום ראשון האחרון של חודש מרס חייבות כל מדינות האיחוד להזיז את השעון שעה אחת קדימה כשהשעה היא אחת בלילה לפי שעון גריניץ'. עליהן להזיז אותו שעה אחת אחורה בכל שנה ביום ראשון האחרון של חודש אוקטובר. ההקפדה על הזזת השעון באותו הזמן נועדה למנוע פגיעה בסחר ובתחבורה ברחבי האיחוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדיט: יוטיוב
סקר ענק הראה תמיכה בביטול מעברי השעון
קרדיט: יוטיוב
מומלצים