ישראלי נדבק בתולעת שחיה באגם מלאווי – וכמעט התעוור
חבורת צעירים ישראלים נדבקה בתולעת ה"בילהרציה" באגם מלאווי. אחד מהם הובהל לבית החולים רמב"ם לאחר שכמעט והתעוור. עינו נפגעה קשות, אולם רופאי רמב"ם הצליחו להציל חלק מראייתו. מומחה: "מומלץ לא לרחוץ באגמים באפריקה, דרום אמריקה ואירופה"
התולעת שכמעט וגרמה לעיוורון: רופאי המרכז הרפואי רמב"ם הצליחו להשיב לצעיר חלק מראייתו, לאחר שנדבק בטפיל ה"בילהרציה", תולעת אלימה המסתתרת באגמים במדינות עניות, ולאחרונה גם באירופה.
לפני מספר שבועות הגיעו ארצה ארבעה ישראלים שטיילו באפריקה ורחצו באגמים רבים, אחד מהם הוא אגם "מלאווי". הצעירים סבלו לאחר ששבו לישראל משיעול וחום, אולם אחד מהם לקה במחלה חמורה הרבה יותר.
התסמינים הלכו והתגברו, יחד עם הפרעה קשה בראייה, במיוחד באחת העיניים. הוא הגיע לבית החולים רמב"ם, ובדיקות שנערכו לו איתרו כי הוא נדבק בטפיל ה"בילהרציה". רופאי בית החולים טיפלו בו בתרופות נגד הטפיל, והצליחו להשיב לו חלק מהראייה.
לטפיל הבילהרציה מעגל חיים ייחודי: הוא חי באגמי מים מתוקים בתוך שבלול, בעודו ממתין לאדם או בעל חיים שייכנס למים. אז, יוצא הטפיל מהשבלול וחודר לגוף המאכסן דרך העור, משם לזרם הדם ולכבד, שם הוא מטיל ביצים.
חלק מהנדבקים לא יחושו דבר, אחרים יחושו בתסמינים דמויי שפעת הכוללים חום, שיעול, כאבי בטן, הקאות ושלשולים, אולם במקרים מסויימים עלול הטפיל לגרום לסיבוכים שכיחים ובהם פגיעה בכבד וסרטן שלפוחית השתן.
באפריקה, הטפיל מתפשט לאגמים נוספים לאחר שמתרחצים עושים את צרכיהם באותו אדם ומחזירים את הטפיל – שחוזר לחיות בשבלול עד להדבקה הבאה.
הטפיל נפוץ באפריקה, דרום מזרח אסיה ודרום אמריקה, במדינות עולם שלישי. לאחרונה החלו דיווחים באירופה של אנשים שמעולם לא ביקרו באפריקה או באסיה. בדיקות הראו כי נהר בקורסיקה, חלק מצרפת, נגוע בטפיל. בהמשך התברר כי אגמים ונהרות נוספים באירופה נגועים בטפיל.
"ההמלצה שלנו היא לא להיכנס לשחות במים מתוקים", מסביר ד"ר עמי נויברגר, רופא בכיר ביחידה למחלות זיהומיות ברמב"ם ומנהל מרפאת המטיילים, "זה לא כולל את הים, אלא רק אגמי מים מתוקים.
"חלק מהמטיילים לא מצליח להתאפק, ונכנס בכל זאת. לאלה נמליץ להגיע ולהיבדק, כיוון שייתכן והמתרחץ נדבק ולא יחוש כלום. הסיבוכים מגיעים אחרי שנים ארוכות, כשאיש אינו קושר בין הזיהום הישן מלפני 15 שנים לתסמינים ולסיבוכים כעת".