שתף קטע נבחר
 

ארכיון קדום ובו כ-1,000 בולות התגלה בבית גוברין

ארכיון מלפני כ-2,200 שנה ובו למעלה מ-1,000 בולות, ששימשו לחתימת מכתבים, נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות בתל מרשה שבגן לאומי בית גוברין-מרשה. על הבולות מופיעות דמויות של אלים יווניים, בהם אתנה, אפולו ואפרודיטה, חיות, קרני שפע ועוד

 

 

ד״ר איאן שטרן מסביר על התגלית    (צילום: יעל ברשק)

ד״ר איאן שטרן מסביר על התגלית    (צילום: יעל ברשק)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ארכיון של יותר מאלף מכתבים מהתקופה ההלניסטית, לפני כ-2,200 שנה, התגלה במהלך חפירות ארכיאולוגיות שנעשו בגן הלאומי בית גוברין-מרשה. מדובר בארכיון השני מסוגו שהתגלה בישראל. החפירות באתר נעשו על ידי ד"ר איאן שטרן, מהסמינרים הארכיאולוגיים וההיברו יוניון קולג', בהיתרים של רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות.

 

במהלך חפירות שנעשו בחדר צדדי במערה תת-קרקעית, נחשפו על פני הקרקע 1,020 בולות (חותמות) עשויות טין מהמאה ה-3 וה-2 לפני הספירה. הבולות העתיקות שימשו בתקופות קדומות לחתימת מכתבים ומגילות: אם הגיע מכתב כשהבולה שלו שבורה, הרי שהוא נפתח לפני שהגיע לנמען. הבולות, שעל חלקן דמויות, קשרו מכתבים ומגילות שנכתבו על גבי ניירות פפירוס קדומים, שלמרבה הצער לא שרדו את 2,200 השנים, ורק הבולות נותרו כדי לספר את סיפור הארכיון.

 

 

הארכיון שבו נמצאו הבולות (צילום: אסף שטרן)
הארכיון שבו נמצאו הבולות(צילום: אסף שטרן)

 

ד"ר דונלד צבי אריאל מרשות העתיקות, אחד המומחים הגדולים בעולם לבולות, בחן קבוצה של 300 בולות ומצא כי על טביעות החותם דמויות של אלים יווניים כמו אתנה, אפולו ואפרודיטה, כמו גם קרני שפע, סצנות ארוטיות, חיות ועוד. על פי הערכותיו, "ממצא ארכיאולוגי זה של למעלה מ-1,000 בולות מעיד על ארכיון מסמכים קדום פרטי וגדול שהיה במקום והיה שייך, אולי, לבעל אחוזה אמיד. נראה כי הארכיון ננטש בפתאומיות, ועובדה זו מעניינת במיוחד על רקע אירועי התקופה המוכרים מהכתובים, שבמהלכם כבש יוחנן הורקנוס החשמונאי את האדומים שגרו בחבל ארץ זה, וכפה עליהם להתגייר".

 

הארכיון שבו נמצאו הבולות (צילום: אסף שטרן)
(צילום: אסף שטרן)

הארכיון שבו נמצאו הבולות (צילום: אסף שטרן)
(צילום: אסף שטרן)

הארכיון שבו נמצאו הבולות (צילום: אסף שטרן)
(צילום: אסף שטרן)

 

החפירות במרשה נערכו לראשונה על ידי בליס ומקליסטר בשנת 1900, מטעם הקרן הבריטית לחקר ארץ ישראל. בשנים 2000-1988 נחפר האתר על ידי פרופ' עמוס קלונר מטעם רשות העתיקות ואוניברסיטת בר אילן. מאז שנת 2000 נחפרות המערות על ידי משלחת מרשה, בניהול ד"ר איאן שטרן וברני אלפרט מהסמינרים הארכיאולוגיים וההיברו יוניון קולג', בתיאום עם רשות העתיקות ורשות הטבע והגנים.

 

מרשה העתיקה, שהיא כיום חלק מהגן הלאומי בית גוברין-מרשה, היא המקור העשיר ביותר עבור החוקרים ללימוד העולם הרב-תרבותי של ארץ ישראל ההלניסטית. ד"ר שטרן אמר: "ממצא זה מצטרף לממצאים מרתקים נוספים שהתגלו במרשה מהתקופה שבה העיר הייתה צומת דרכים מרכזי ומסחרי. חקר הבולות, והדמויות השונות המופיעות עליהן, יכול לספק מידע משמעותי ועצום על החיים ועל התרבות בתקופה זו בארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף שטרן
אחת הבולות
צילום: אסף שטרן
מומלצים