נתניהו: מתנגד בתוקף לקיצור עונש למחבלים
בפתח ישיבת הממשלה התייחס רה"מ לחשיפת ynet ו"ידיעות אחרונות" בנוגע לוועדה שמתכנן צה"ל: "גם שר הביטחון מתנגד, ולכן זה גם לא יקרה". בנט: "אסור לקצוב עונשו של מחבל רוצח. מחבל צריך למות בכלא"
ראש הממשלה מצטרף לשר הביטחון ומודיע על התנגדותו לקיצור עונש של מחבלים שהוטל עליו מאסר עולם. "אני מתנגד בתוקף בנוגע לקיצור עונש למחבלים. אני בטוח שזו גם עמדת שר הביטחון, ולכן זה גם לא יקרה", אמר הבוקר (א') ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, בעקבות חשיפת ynet ו"ידיעות אחרונות" על הוועדה שאמורה לקום ולדון בקציבת עונשי מחבלים שנשפטו בבתי דין צבאיים.
נתניהו אמר בנוסף: "השבוע נציין את היום הקדוש ביותר לעמנו, והיום שבו לפני 45 שנה ספגנו מתקפת דמים שעלתה לנו באלפי קורבנות. עלינו לעשות הכל כדי למנוע מלחמה. קורבנותיה מחריבים חיי משפחות והם פצע פעור בלב האומה. באותו זמן, אם תיכפה עלינו מלחמה, עלינו לעשות הכל כדי לנצחה במינימום אבידות".
ראש הממשלה אמר כי "לפני 45 שנים שגה המודיעין בהערכה מוטעית של כוונות המלחמה של מצרים וסוריה. משהתבררו הכוונות הללו מעל לכל ספק וכשהסכנה הגדולה היתה ממש לפתחינו, שגה הדרג המדיני שגיאה חמורה בזה שלא אישר מכת מנע. לעולם לא נחזור על השגיאה הזאת. בד בבד ישראל פועלת כל הזמן למנוע מאויבנו להתחמש בנשק מתקדם. הקווים האדומים שלנו חדים מתמיד והנחישות שלנו לאכוף אותה חזקה מתמיד".
שר הביטחון אביגדור ליברמן הגיב לדברים וכתב בחשבון הטוויטר שלו כי כל עוד הוא נושא בתפקידו - לא יקוצר עונשו של אף מחבל. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט התייחס אף הוא לוועדה שהקים צה"ל ואמר: "אסור לקצוב עונש של מחבל רוצח. מחבל צריך למות בכלא".
כל עוד אני שר הביטחון, אף מחבל לא יזכה לקיצור עונש, אפילו של שעה אחת.
— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) September 16, 2018
המהלך להקמת הוועדה נחשף במסגרת דיון שנערך בבג"ץ בבקשתו של המחבל שרצח את הנערה זיוה גולדובסקי ז"ל להשתחרר ממאסר אחרי 30 שנה בכלא, בטענה שהוא מופלה לעומת מחבלים שנשפטו במערכת המשפט האזרחית. הרוצח, שעבר בכלא הליך שיקום, פנה במשך השנים לגורמים הצבאיים, שהם הריבון בשטחי יהודה ושומרון, ביקש לקצוב את עונשו - ונדחה בכל פעם.
נכון להיום החוק מפריד, כמו בשלל דברים נוספים, בין אסירי העולם שנשפטו בישראל לאלו שנשפטו בבתי משפט צבאיים בשטחי יהודה ושומרון. על פי החוק בישראל, קיימת לאסיר העולם הזכות לפנות לוועדה הממליצה לקציבת עונשו, דבר שלא קיים במשפט הצבאי הנהוג ביהודה ושומרון וכרגע מתקדם לקראת שינוי בצה"ל.
משמעות הדברים היא כי גם מחבלים שהורשעו ברצח יוכלו לבקש בבוא היום ובכפוף לתנאים שונים קיצבת עונש. לדברי גורמים משפטיים, למרות הקמת הוועדה הסיכוי כי ייקצב עונשו של מחבל הוא נמוך מאוד אבל עדיין מדובר בשינוי משמעותי.