שתף קטע נבחר

גיוס החובה חוזר למרוקו, והצעירים לא מבינים למה

המרוקאים הופתעו מהודעת המלך על חזרת גיוס החובה, ותוהים מה עומד מאחורי המהלך. בין האפשרויות: דיכוי הפגנות ומחסור במקומות עבודה

חלק מהמרוקאים חושבים שזו תעסוקה מבורכת לצעירים עם יותר מדי זמן פנוי. אחרים טוענים שמשתמשים בצעירים ככלי לדיכוי הפגנות.

 

מרוקו מחזירה את גיוס החובה לצבא, ובמדינה תוהים עד כמה זה הכרחי. באמצע אוגוסט, 12 שנים אחרי שגיוס החובה בוטל, הודיע ארמון המלוכה על חזרתו. מיליוני מרוקאים בני 19 עד 25, גברים ונשים, יחויבו לשרת שנה בצבא.

בני נוער ב מרוקו רבאט מחזירים את גיוס החובה ל צבא (צילום: AFP)
צעירים מרוקאים בבירה רבאט(צילום: AFP)

"אני מוכן להצטרף לצבא אם יצטרכו אותי", אומר חסן בן ה-19, שעובד במסעדה במרכז הבירה רבאט. "להגן על המדינה שלך זה נורמלי". חברתו קנזה אומרת שכמו מרוקאים אחרים גם היא הופתעה מאוד מהודעת ארמון המלוכה. "אבל עבור בני נוער עבריינים זה דבר טוב", היא מציינת.

בני נוער ב מרוקו רבאט מחזירים את גיוס החובה ל צבא (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בני נוער ב מרוקו רבאט מחזירים את גיוס החובה ל צבא (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הפרלמנט המרוקאי יצביע על הצעת החוק שמפרטת על שובו של גיוס החובה. לפי ההצעה הנוכחית סטודנטים והורים יקבלו פטור משירות, וכן מי שאינו כשיר גופנית לצבא. אם ההצעה תעבור בפרלמנט במתכונתה הנוכחית יוטלו עונשי מאסר של חודש עד שנה למי שיסרב להתגייס. הפרלמנט ידון השבוע בהצעת החוק, והמתגייסים הראשונים צפויים להצטרף לצבא עד סוף 2018.

 

כאמור, הנושא מעורר מחלוקת. במרוקו תוהים איך החוק יתייחס למספר גדול של בעלי אזרחות כפולה במדינה, ומטילים ספק ברלוונטיות של השירות הצבאי לצרכים של הצעירים המרוקאים. המתנגדים הקימו עמוד בפייסבוק שקורא לממשלה לבטל את ההחלטה. עד כה הצטרפו 4,000 גולשים לעמוד הפייסבוק הזה.

בני נוער ב מרוקו רבאט מחזירים את גיוס החובה ל צבא (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בני נוער ב מרוקו רבאט מחזירים את גיוס החובה ל צבא (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
עבדאללה בן ה-24 אומר שהחוק הוצג ללא שום דיון מקדים. בסמה, סטודנטית בת 18 שמתנגדת לגיוס, אומרת שהחוק לוקח את מרוקו "צעד אחורה, ויקר מאוד לממשלה". היא מוסיפה: "כמדינה מתפתחת, אני חושבת שאנחנו צריכים להשקיע את הכסף בדברים אחרים – כולל בחינוך ובבריאות".

 

חלק חושדים שהסיבה לחזרת גיוס החובה היא צמיחת תנועות המחאה במרוקו. באזור הריף הנחשל בצפון המדינה היו הפגנות רבות ב-2016 וב-2017. בחודש יוני בית המשפט גזר מאסר על יותר מ-50 מפגינות. העונשים נעים בין שנת מאסר ל-20 שנה. המרוקאים הפגינו גם בעיר ג'ראדה בצפון מזרח המדינה על האבטלה הגבוהה, ומחו בדרום מרוקו על המחסור במים.

מצעד של צבא מרוקו מחזירים את גיוס החובה (צילום: AP)
מצעד של צבא מרוקו. גיוסי החובה הראשונים - עד סוף 2018(צילום: AP)
  

הפרשן הפוליטי מוחמד שכיר אומר שגיוס החובה הוא "כלי שנועד לאלף את האנשים הצעירים – שהם הכוח המניע מאחורי תנועות המחאה". יש לך תקדימים היסטוריים: גיוס החובה במרוקו התחיל ב-1966, אחרי מהומות אלימות. בין הראשונים שיקבלו צווי גיוס היו מנהיגי הסטודנטים – שנחשבו לגורם מסית.

 

לפי מסמך רשמי במדינה, במרוקו יש פער ענק בין צעירים בני 15 עד 34 ליתר האוכלוסייה. הממשלה מאמינה שהשירות הצבאי הוא פתרון לקושי של הצעירים המרוקאים למצוא מקומות עבודה. לפי הפרשן הפוליטי שכיר מדובר בעדות לחוסר האמון של הממשלה ביכולת שלה ליצור מקומות עבודה בטווח הקצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צעירים מרוקאים בבירה רבאט
צילום: AFP
מומלצים