בעקבות חשיפת ynet: ליברמן הנחה להקפיא הוועדה לקיצור עונשי מחבלים
בעקבות חשיפת ynet ו"ידיעות אחרונות" על הקמת ועדה שתבחן את קציבת עונשם של אסירים שמרצים מאסר עולם ונשפטו בבתי דין צבאיים, הורה שר הביטחון להקפיא את מינוי הוועדה. בכוונת שר הביטחון לקיים דיון מקיף בנושא עם צה"ל - שטען: "השינוי - פרוצדורלי בלבד"
שר הביטחון אביגדור ליברמן הנחה הערב (יום א') להקפיא את מינוי הוועדה המייעצת לבחינת קציבת עונש מאסר למחבלים. ליברמן אמר את הדברים בעקבות חשיפת הכתב אלישע בן קימון ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" על הקמת ועדה שתבחן את קציבת עונשם של אסירים שמרצים מאסר עולם ונשפטו בבתי דין צבאיים.
ממשרד הביטחון נמסר כי בכוונת שר הביטחון לקיים דיון מקיף בנושא עם צה"ל, הפרקליט הצבאי הראשי והיועץ המשפטי למערכת הביטחון.
המהלך להקמת הוועדה נחשף במסגרת דיון שנערך בבג"ץ בבקשתו של המחבל שרצח את הנערה זיוה גולדובסקי ז"ל להשתחרר ממאסר אחרי 30 שנה בכלא, בטענה שהוא מופלה לעומת מחבלים שנשפטו במערכת המשפט האזרחית. הרוצח, שעבר בכלא הליך שיקום, פנה במשך השנים לגורמים הצבאיים, שהם הריבון בשטחי יהודה ושומרון, ביקש לקצוב את עונשו - ונדחה בכל פעם.
כל עוד אני שר הביטחון, אף מחבל לא יזכה לקיצור עונש, אפילו של שעה אחת.
— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) 16 בספטמבר 2018
נכון להיום החוק מפריד, כמו בשלל דברים נוספים, בין אסירי העולם שנשפטו בישראל לאלו שנשפטו בבתי משפט צבאיים בשטחי יהודה ושומרון. על פי החוק בישראל, קיימת לאסיר העולם הזכות לפנות לוועדה הממליצה לקציבת עונשו, דבר שלא קיים במשפט הצבאי הנהוג ביהודה ושומרון וכרגע מתקדם לקראת שינוי בצה"ל.
משמעות הדברים היא כי גם מחבלים שהורשעו ברצח יוכלו לבקש בבוא היום ובכפוף לתנאים שונים קיצבת עונש. לדברי גורמים משפטיים, למרות הקמת הוועדה הסיכוי כי ייקצב עונשו של מחבל הוא נמוך מאוד אבל עדיין מדובר בשינוי משמעותי.
כיום יושבים בבתי הכלא עשרות מחבלים שנידונו למאסרי עולם - בהם מחבלים שביצעו פיגועים בישראל. עד היום המדיניות הצבאית שללה קיצורי עונש, אך כעת הוחלט על מהלך, שלמעשה מיישר קו עם המדיניות הקיימת, בנוגע לאסירים שנידונו בבתי דין אזרחיים ויכולים לבקש קיצור עונש. הקמת הוועדה תלווה בתיקון חקיקה, שטיוטה שלו מתגבשת בצה"ל בימים אלה.
מצה"ל נמסר כי "השינוי שבוצע בנושא בקשות קציבת עונש ביהודה ושומרון הוא פרוצדורלי וטכני בלבד, הנוגע להליך בחינת הבקשה על ידי ועדה, תוך השוואה להליך החל כבר שנים בישראל. כל ניסיון להציגו כשינוי מדיניות או ככוונה של צה״ל לקצר עונשי מחבלים הינו שגוי ולא ראוי. אין בהקמת הוועדה משום הקלה או שינוי מדיניות כלשהו.
"באחרונה אומץ תיקון חקיקה פרוצדורלי-טכני, במסגרתו תוקם באזור יהודה והשומרון ועדה ממליצה אשר תבחן בקשות לקציבת עונשי מאסר עולם ותגבש המלצה למפקד פיקוד המרכז, המוסמך להחליט בבקשות אלה. בכך הועתק הסדר שקיים בחקיקה בישראל במסגרתו פועלת ועדה ממליצה לנשיא המדינה, המוסמך לקצוב עונש מאסר עולם (גם ביחס למחבלים שביצעו פיגועים בישראל).
החקיקה תוקנה בעקבות הליכים משפטיים בבית המשפט המחוזי ובבג"ץ, שבמהלכם המליצו השופטים להקים ועדה כאמור".