שתף קטע נבחר

 

סוף למלחמה: הסכם שלום בין אתיופיה לאריתריאה

בשיאו של פיוס היסטורי, אחרי 80 אלף הרוגים ו-20 שנים של מלחמה ועוינות, חתמו היום מנהיגי אתיופיה ואריתריאה על הסכם שלום. הטקס היה דווקא בסעודיה - ומראה את השפעתה הגדולה בקרן אפריקה

מנהיגי אתיופיה ואריתריאה חתמו היום (א') על הסכם שלום היסטורי בסעודיה, ושמו סוף למצב המלחמה שנמשך 20 שנה. מלך סעודיה סלמאן ויורש העצר מוחמד בן סלמאן אירחו בג'דה את אביי אחמד, ראש ממשלת אתיופיה, ואת נשיא אריתריאה איסיאס אפוורקי. לכינוס בג'דה הוזמנו גם שר החוץ של איחוד האמירויות, השייח עבדאללה בין זייד, ומזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש.

 

עושים שלום בסעודיה    (צילום: רויטרס)

עושים שלום בסעודיה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנהיגי אתיופיה ו אריתריאה חותמים על הסכם שלום ב סעודיה (צילום: EPA)
מנהיגי אתיופיה ואריתריאה עם המלך סלמאן(צילום: EPA)

המלחמה בגבול אתיופיה-אריתריאה פרצה ב-1998 וגבתה את חייהם של כ-80 אלף איש. היא הסתיימה אחרי שנתיים. שתי המדינות חתמו אז על הסכם פיוס אבל לא כיבדו אותו, והעוינות בין המדינות נמשכה. הכול השתנה כשאביי אחמד נבחר השנה לראשות ממשלת אתיופיה. הוא הודיע שאתיופיה תכבד את ההסכם והוביל מהלך פורץ דרך, שהצליח לשים סוף לסכסוך.

 

מאמציו של אביי הפתיעו גם את אריתריאה – מדינה מבודדת שבה שולט הנשיא איסיאס מאז 1993. רבבות אריתריאים ברחו מהמדינה בעקבות גיוס החובה "לכל החיים" במדינה. חלקם ברחו לאירופה, אחרים לישראל.

מנהיגי אתיופיה ו אריתריאה חותמים על הסכם שלום ב סעודיה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מנהיגי אתיופיה ו אריתריאה חותמים על הסכם שלום ב סעודיה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

מנהיגי אתיופיה ואריתריאה הודיעו לפני חודשיים על הסכם פיוס ועל חידוש היחסים בין המדינות השכנות. זמן קצר אחרי הודעת הפיוס הדרמטית נפתחו מעברי הגבול, חודשו הטיסות ושיחות הטלפון בין המדינות ואזרחים אריתריאים שגורשו מאתיופיה בעקבות המלחמה חזרו למדינה והתאחדו עם משפחותיהם.

 

פרטי הסכם השלום בין הצדדים עדיין לא ידועים. משרד החוץ האתיופי אמר שמדובר בהסכם בן שבעה סעיפים. באריתריאה סירבו להגיב. סעודיה כינתה את ההסכם "הסכם ג'דה" ומסרה: "הסכם השלום מביא לנרמול היחסים בין המדינות, על בסיס הקשרים ההיסטוריים, התרבותיים והגיאוגרפיים הקרובים של המדינות והאזרחים".

ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד חותם ב סעודיה על הסכם שלום עם אריתריאה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

נשיא אריתריאה איסיאס אפוורקי חותם ב סעודיה על הסכם שלום עם אתיופיה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
  

"רוח של תקווה נושבת בקרן אפריקה", אמר מזכ"ל האו"ם גוטרש לעיתונאים אחרי החתימה על ההסכם. "זה לא רק שלום בין אתיופיה לאריתריאה. למעשה מחר ומחרתיים נארח כאן בסעודיה את נשיא ג'יבוטי ואת נשיא אריתריאה – שתי מדינות שגם כן היו מסוכסכות אחת עם השנייה". בתיווך אתיופיה סיכמו החודש ג'יבוטי ואריתריאה על נרמול היחסים אחרי סכסוך גבולות ארוך.

היסטוריה בקרן אפריקה ()
 

העובדה שהחתימה על הסכם השלום הייתה בסעודיה מלמדת על השפעתן הגדולה של מדינות המפרץ על מזרח אפריקה. סעודיה ואיחוד האמירויות חיזקו בשנים האחרונות את הקשר עם אריתריאה, שנמצאת מול מצר באב אל-מנדב האסטרטגי - שמחבר את אפריקה לתימן.

 

ההתקרבות בין מדינות המפרץ לאריתריאה הייתה על רקע המלחמה בתימן, שם מובילה סעודיה את המערכה נגד המורדים החות'ים שמקבלים סיוע מאיראן. איחוד האמירויות בנתה בסיס צבאי אסטרטגי בנמל אסאב, שמשמש אותה במלחמה בתימן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המנהיגים עם המלך סלמאן
צילום: EPA
מומלצים