שתף קטע נבחר

כבר לא רק הבן של: קפיצת המדרגה של תמיר בלאט

הדוגמה שקיבל בבית מאבא דייויד, החיבור עם עודד קטש והביטחון העצמי. כיצד התקדם הגארד הצעיר (21) והפך לשחקן משמעותי בנבחרת ישראל. מה היתרונות והחסרונות שלו, וכיצד הוא יוכל להפוך לכוכב על?

 

בזמן שבנבחרת ישראל מלקקים את הפצעים מההפסד האכזרי ושובר הלב אתמול לגרמניה, יש גם לא מעט דברים חיוביים שאפשר לקחת מחלון המשחקים האחרון במוקדמות גביע העולם. אחד מהם הוא קפיצת המדרגה של תמיר בלאט.

 


 

מוטי ארואסטי, דורון שפר, עודד קטש, גיא גודס ויותם הלפרין הם רק חלק מהרכזים הבולטים ששיחקו בנבחרות ישראל לאורך השנים. בלאט בן ה-21 חולם להצטרף לרשימה המכובדת הזאת, וכעת הוא עושה את צעדיו הראשונים. בשני המשחקים האחרונים, מול גיאורגיה וגרמניה, בלאט היה בעל הבית על המגרש – וסיפק מספרים מרשימים: 12 נקודות ו-10 אסיסטים ב-37 דקות ביד אליהו, 16 נקודות ו-10 ריבאונדים ב-35 דקות אתמול בלייפציג.

 

אינפו תמיר בלאט ()

 

ובכל זאת, הדרך ארוכה מכאן ועד להתייצבות בשורה אחת עם השמות הגדולים שהזכרנו בתחילת הכתבה, בעיקר בגלל נתוני פתיחה בעייתיים. אי אפשר להתעלם מסימני השאלה המרחפים מעל בלאט בכל הנוגע למגבלות הפיזיות שלו. כישרון יש - והרבה, אין בכך ספק. גם אופי. אבל האם יש תקרת זכוכית שהוא אינו יכול לנפץ?

 

הנתונים הראשוניים של בלאט (גובה 1.84 מ' ונחיתות פיזית) לא מעודדים, אבל לגארד הצעיר יש משהו שרבים היו מתקנאים בו: בית גידול ומנטור שלא רק חינך למצוינות, אלא גם ידע על מה הוא מדבר - אבא דייויד בלאט. ברור לכל שדייויד היה שם כדי לדחוף, לכוון ולתת עצה ודוגמה כשצריך, אבל בלי האופי הבלתי מתפשר והמוטיבציה הטבעית שיש לתמיר, הוא לא היה מגיע למקום שבו הוא מסומן כרכז העתיד של הנבחרת הלאומית.

 

תמיר בלאט (צילום: הפועל ירושלים, האתר הרשמי)
תמיר בלאט באימון הפועל ירושלים(צילום: הפועל ירושלים, האתר הרשמי)

 

בלאט מודע לנקודות התורפה שלו ובדיוק עליהן הוא עובד. בקיץ האחרון הוא טס לארה"ב כדי להתאמן יחד עם שחקני NBA באולם של אטלנטה הוקס כדי לשפר את נקודות התורפה שלו. מדובר בסדר יום מפרך, שכולל שני אימונים ביום, וזאת במקביל להשתתפות בפרויקט של חברת "פי 3" שבונה לספורטאים תוכנית עבודה לפיתוח פיזיולוגי.

 

״תמיר סימן לעצמו מטרות מאוד ברורות הקיץ", מספר עידן אבשלום, שמשמש כמנהל האישי של הרכז הצעיר. "כל ההיבט הפיזיולוגי היה נר לרגליו, הוא עובד הכי קשה שהוא יכול, הוא מבין שיש מגבלות אובייקטיביות כמו גובה שאפשר לחפות עליהם בהרבה דברים אחרים".

 

"תמיר בלאט עובד הכי קשה שהוא יכול" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"תמיר בלאט עובד הכי קשה שהוא יכול"(צילום: אורן אהרוני)

 

בלאט התחיל את דרכו במדים הכחולים־לבנים בנבחרת הקדטים (דרג ב'), שם דורג ראשון בטורנירים ב-2012/13 באחוזי קליעה משלוש (50%), רביעי במספר החטיפות (3 בממוצע) והיה למוסר

האסיסטים המצטיין (7.5 בממוצע). ב-2015 סיימה נבחרת הנוער שבה שיחק במקום השני והעפילה לדרג א', ואז הוא דורג שני בין מוסרי האסיסטים (4.8). בשנת 2017 כבר הצטיין בנבחרת העתודה שזכתה במדליית הכסף באליפות אירופה וסיים את הטורניר עם ממוצע של 16 נקודות, 10 אסיסטים ו־4.6 ריבאונדים. בלאט גם נבחר לחמישיית הטורניר, מה שהקנה לו ב-24 בנובמבר של אותה השנה זימון בכורה לנבחרת הבוגרת למשחק נגד אסטוניה במוקדמות גביע העולם, בו קלע 9 נקודות.

 

למרות הניסיון הרב במדים הלאומיים בנבחרות הצעירות, בלאט עדיין נזרק למים בשני המשחקים האחרונים. בין רגע שודרג הגארד הצעיר לשחקן מוביל במדים הכחולים-לבנים, קיבל את המפתחות לניהול המשחק והפך לבעל הבית על המגרש. ייתכן שפשוט הרוויח מכך שהיה במקום הנכון ובזמן הנכון, וריבוי הדקות נבע מחסרונו של גל מקל (כאבים בגב) ופציעת הקרסול של בר טימור. בלאט לא נרתע, והוכיח כי מסוגל לשחק ברמות האלו. מצד שני, לטבילת האש מול גיאורגיה ולחוסר הניסיון היה מחיר: איבוד כדור קריטי של בלאט בשניות הסיום מנע מהנבחרת אפשרות לשלוח את המשחק להארכה.

 

דייויד בלאט. לתמיר היה ממי ללמוד בבית (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
דייויד בלאט. לתמיר היה ממי ללמוד בבית(צילום: עוז מועלם)

 

סיבה נוספת לאמון הרב שהוא מקבל בנבחרת היא החיבור המצוין שלו עם המאמן עודד קטש. הקשר ביניהם החל כבר במפגש בפרויקט גילוי הכישרונות "שחקן אמיתי", שבו השתתף בלאט כשהיה בן 16. זה נמשך כשקטש אימן את נבחרת העתודה (בה, כאמור, הצטיין בלאט בדרך למקום השני באירופה), והמאמן הוא גם האחראי לכך שהגארד עזב בקיץ את הפועל חולון ועבר להפועל ירושלים, שם ימשיך שיתוף הפעולה ביניהם. אף אחד לא יופתע אם בלאט ימשיך לקבל הרבה אשראי מקטש ויפתח בחמישייה כרכז הבכיר של האדומים, על חשבון בר טימור.

 

בלאט ניחן לא רק במוטיבציה, אלא גם בביטחון עצמי רב. אריק שיבק, שמכיר את בלאט מכיר מגיל 14, מספר: "קטש נותן לו מרחב ומאפשר לו לעשות טעויות. תמיר הוא מסוג השחקנים שלא יעשה את אותן הטעויות פעמיים, יש לו רמת איי-קיו של כדורסל גבוהה מאוד, הוא משחק כבר כמה עונות בליגת העל, שיחק בכל נבחרות ישראל, והפעם הוא קיבל את המושכות. בראייה עתידית, אנחנו צריכים לשלם קצת כדי לתת למישהו ניסיון. כל מי שמסתכל עליו יכול לחכך את הידיים ולהבין שעבודה קשה משתלמת".

 

לא מיהר להאריך את החוזה בחולון (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
לא מיהר להאריך את החוזה בחולון(צילום: עוז מועלם)

 

"תמיר מודע למגבלות שלו. כדי להגיע לרמה הגבוהה הוא צריך להפוך לשחקן שלם יותר, ולפתח את הצד ההגנתי. יש לו מגבלות גופניות, אבל הקליעה שלו מחוץ לקשת זה משהו ייחודי, ויכולת המסירה בפיק-אנד-רול נהדרת. מה שכן קצת קשה לו, זה למסור לפינה הרחוקה בגלל מגבלת הגובה. הוא צריך לפתח עוד סוגים של קליעה כמו זריקות עם קשת גבוהה. מה שיהפוך אותו בסופו של דבר לשחקן איכותי יותר הוא חידוד הרמה הפיזית ושיפור היכולת ההגנתית".


פורסם לראשונה 17/09/2018 12:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים