שתף קטע נבחר

 

הקטנות של ליגת האלופות רוצות לצאת גדולות

לאא"ק אתונה יש גב של מיליארדר והתלהבות מחודשת, יאנג בויז מגיעה להופעה היסטורית בשלב הבתים אחרי פתיחת עונה מושלמת בליגה, והכוכב האדום תנסה להשפיע על מה שקורה בבית 3 האיכותי בעזרת האצטדיון שלה, שמבטיח אווירה לוהטת. הקבוצות שינסו להפתיע את האימפריות

 

יאיר קטן מכין אותנו לקראת פתיחת הצ'מפיונס    (צילום: ליהי קרופניק)

יאיר קטן מכין אותנו לקראת פתיחת הצ'מפיונס    (צילום: ליהי קרופניק)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

השינוי המבני בליגת האלופות שיחק לטובת הקבוצות והליגות הגדולות באירופה. ספרד, אנגליה איטליה וגרמניה קיבלו ארבע נציגות אוטומטיות כל אחת, שלוש צרפתיות נכנסו לרשימה, ומסלול הקטנות הפך למסלול מכשולים שכמעט בלתי אפשרי לעבור כדי להגיע לדבר האמיתי, במיוחד אם אתה מתחיל בסיבוב מוקדם.

 

ליגת האלופות חוזרת | פרויקט מיוחד

מה אתם יודעים על ליגת האלופות?

עניין של סגנון: טוכל ישבור את הנאחס מול קלופ?

השאלות הבוערות לקראת שריקת הפתיחה

 


 

אבל זה לא אומר שלא נקבל כמה פרצופים מפתיעים השנה. שלוש אלופות שצלחו את המוקדמות יהיו פנים מרעננות בשלב הבתים. הן מורכבות מקבוצות שמגיעות משתיים מהליגות שנחשבות לסגורות ביותר ביבשת, ועדיין הצליחו לשבור את המונופול, ומעוד מועדון פאר מופלא שהיה אלוף אירופה עוד לפני עידן הצ'מפיונס – ולמרות שזה היה בניינטיז, נדמה שזה קרה לפני אלפי שנים.

 

אינפו בתים ליגת האלופות ()
כל הבתים של ליגת האלופות

 

זהב באתונה

מעונת 1994/95 ועד לשנה שעברה, הליגה היוונית הייתה אחת המייאשות באירופה, לפחות אם אתה לא אוהד קבוצה שנקראת פנאתינייקוס או אולימפיאקוס. השתיים התחלקו בכל האליפויות בתקופה הזו, אבל גם זו חלוקה קצת מחמיאה לפאו – כי היא זכתה בארבע לעומת ה-19 של אולימפיאקוס, שהפכה לשליטה הבלעדית של הכדורגל היווני אחרי ההידרדרות הכלכלית של היריבה הגדולה שלה. מצב בו מישהי אחרת תחגוג בסיום העונה – ועוד בפער 13 נקודות מהאלופה הנצחית שתסיים רק שלישית – נראה לא קשור למציאות.

 

ואם הייתם טוענים ביוון לפני כמה עונות שאא"ק אתונה תהיה המישהי הזו, היו מבקשים מכם בנימוס לצאת מהטברנה כי הגזמתם עם השוטים. המועדון הענק היה על הקרשים. עונת 2012/13 הייתה קטסטרופלית, עם התמוטטות כספית בעקבות עבירות מס של ראשי המועדון שהובילו לחובות עצומים בסך 170 מיליון אירו.

 

א.א.ק אתונה (צילום: AP)
אא"ק אתונה חוגגת. יש מיליארדר, יש התלהבות ויש יכולת(צילום: AP)

לקראת סיום העונה, במשחק ביתי מול פנתרקיקוס, האוהדים חטפו קריזה ופרצו למגרש שתי דקות לסיום אחרי שהקבוצה ספגה. הם התחילו לרדוף אחרי השחקנים האומללים, והמשחק פוצץ אחרי שהמשטרה פיזרה את הקהל בגז מדמיע. הפחתת שלוש הנקודות שהגיעה כתוצאה מכך חתמה את הירידה הראשונה בהיסטוריה של המועדון, שנכנס להליך פירוק וצנח הישר לליגה השלישית החובבנית כדי להתחיל מחדש.

 

וכדי להתחיל מחדש, דווקא היה צורך לחזור לעבר. המיליארדר דימיטריס "הנמר" מליסאנידיס, שכיהן כנשיא המועדון בשלוש קדנציות בשנות התשעים, הקים עמותה בשם "החברים המאוגדים של אא"ק" ותפס שליטה על הקבוצה בליגה השלישית. תוך שנתיים הושלמו שתי העליות בחזרה לליגה הראשונה, והמשימה הבאה הייתה כיבוש הצמרת.

 

מאמן א.א.ק אתונה (צילום: גטי אימג'ס)
מרינוס אוזונידיס. ממשיך באותו קו של חימנס - הגנה חסרת פשרות(צילום: גטי אימג'ס)

 

אא"ק עשתה זאת עם חומת ברזל. תחת המאמן הספרדי מנולו חימנס, הקבוצה ספגה רק 12 שערים ב-30 המחזורים של העונה שעברה. עם שחקנים כמו הבלם האוקראיני דמיטרי צ'יגרינסקי, פעם הבטחה ענקית וכישלון ענק לא פחות בברצלונה, פשוט לא היה ניתן להכניע את אא"ק שהפסידה רק פעמיים כל העונה בדרך לאליפות ה-12 שלה.

 

אחרי שעברה את סלטיק ו-וידאוטון, יש לה גם מקום בליגת האלופות. המגעים על הארכת החוזה של חימנס נכשלו והוא עבר ללאס פלמאס בניסיון להחזיר אותה לליגה הראשונה בספרד, אבל מרינוס אוזונידיס שהגיע מפנאתינייקוס ממשיך באותו הקו – הגנה חסרת פשרות. הרכש הבולט, החלוץ הקרואטי מרקו ליבאיה, כבר נראה מצוין, ואא"ק בהחלט יכולה להילחם על המקום השלישי (הישג השיא שלה בחמש הופעות בשלב הבתים בעבר) ואולי אפילו השני בקמפיין חזק בבית סביר שכולל את באיירן מינכן, איאקס ובנפיקה. וגם אם לא – עם הכסף של הנמר והתלהבות מחודשת, היא לא מתכוונת לתת לעונה שעברה להיות חד-פעמית, אלא להמשיך לרוץ ראש בראש עם אולימפיאקוס.

 

צעירים חסרי מנוח

חשבתם שהליגה היוונית סגורה? באזל זכתה בשמונה אליפויות רצופות ודומיננטיות להפליא בשווייץ, כשבשלוש האחרונות יאנג בויז הייתה הסגנית שלה בפערים של 17, 14 ו-12 נקודות. זו הייתה חתיכת תקרת זכוכית לשבור, אבל יאנג בויז פשוט התפוצצה על הליגה בעונה שעברה.

 

היא הבקיעה 2.3 שערים למשחק, ראשונה בפער גדול משאר הקבוצות, עם שלישיית חלוצים מפחידה בדמות הצרפתי הוותיק גיום הוארו, רוז'ה אסאלה מחוף השנהב וז'אן-פייר אנסאם הקמרוני (כבשו יחד 40 שערי ליגה).

 

מיראלם סולימני (צילום: גטי אימג'ס)
מיראלם סולימני. המנוע של יאנג בויז(צילום: גטי אימג'ס)

 

הכל התחבר לאדי הוטר האוסטרי. בזמן שבאזל איבדה נקודות ולא עמדה בקצב, יאנג בויז הפציצה מכל עבר, והתענגה על שילוב של ניסיון ורוח נעורים. הקפטן בן ה-35 סטיב פון ברגן החזיק את ההגנה, הגרזן סקו סאנוגו בלם התקפות, והניצוץ הגיע מהקשר המבריק מיראלם סולימני.

 

הקשר הסרבי בן ה-29 נחשב לפני מספר שנים לאחד הצעירים המבטיחים בעולם בזכות התצוגות שלו באיאקס (שילמה עבורו 16 מיליון אירו להירנביין ב-2008). הוא היה אמור להתקדם למועדון צמרת ולהיות מנהיג נבחרת סרביה, אבל פציעות קשות תקעו אותו במקום.

 

סולימני התגלגל לבנפיקה והיה רחוק מלהרשים, והחל מ-2015 הוא המנוע של יאנג בויז. אם יש שחקן אחד בקבוצה שמסוגל לתת שואו אמיתי בליגת האלופות ולהוכיח מה הוא שווה באמת, הרי שזה סולימני – שרשם כבר חמישה בישולים בחמשת מחזורי הפתיחה בשווייץ.

 

עלי קמארה במדי הפועל רעננה. הרכש הכי יקר של יאנג בויז הקיץ (צילום: ראובן כהן) (צילום: ראובן כהן)
עלי קמארה במדי הפועל רעננה. הרכש הכי יקר של יאנג בויז הקיץ(צילום: ראובן כהן)

 

צמד של הוארו בזאגרב, תוך שתי דקות במהלך המחצית השנייה, סידר ליאנג בויז הופעה היסטורית בצ'מפיונס – ובהפועל באר שבע יודעים לספר עד כמה קשה להתמודד מול אלופת קרואטיה דינמו. אבל ההגרלה קשה – יובנטוס, ולנסיה ומנצ'סטר יונייטד – והשינויים, זה שנעשה ואלו שלא נעשו, הם בעוכריה של אלופת שווייץ.

 

בזכות ההצלחה, הקבוצה נפרדה מהוטר שעבר לאמן את פרנקפורט וטאלב טואטחה. המחליף ז'רארדו סוואן שהגיע מלוצרן הוא מאמן צעיר (39) בלי עבר במעמדים כאלה. מעבר לכך, במועדון קפאו על השמרים. הם הצליחו לשמור על הכוכבים, משימה חשובה בפני עצמה, אבל לא עיבו את הסגל בשמות שיוכלו להפוך את הקמפיין האירופי לארוך יותר. למעשה, הרכש היקר ביותר של הקבוצה הקיץ מוכר לנו היטב: בלם הפועל רעננה מוחמד עלי קמארה שעלה 1.5 מיליון אירו.

 

כמו במקרה של אא"ק אתונה, אנחנו לא ניצבים בפני קבוצה שלקחה אליפות מקרית. אחרי שישה מחזורים בשווייץ יאנג בויז היא המושלמת היחידה, עם 19 שערי זכות ופער מוקדם של תשע נקודות על פני באזל ששוב מאכזבת. אבל לא בטוח שהיא תצליח להפגין את אותה היכולת באירופה.

 

הכוכב חזר לזרוח

גמר גביע אירופה, 29 במאי 1991. הכדורגל האירופי עומד להשתנות עם הקמת ליגת האלופות בעונת 1992/93, אבל בינתיים הסדר ישן, וגם השיטה. ריאל מדריד עוברת בסיבוב הראשון את אודנסה הדנית עם 1:10 בסיכום, פורטו חוגגת 1:13 כולל על אלופת צפון אירלנד פורטדאון ואוניון לוקסמבורג לא מסתדרת עם אלופת מזרח גרמניה דינמו דרזדן. כמו שאמרנו, עולם אחר.

 

הכוכב האדום בלגרד התחילה את המסע ב-1:1 ביתי מול גראסהופרס. מישהו בכלל יכול היה להאמין שהדרך תסתיים בזכייה היסטורית בתואר האירופי? כבר בגומלין הנצרה השתחררה עם 1:4 בשווייץ בו רוברט פרוסינצ'קי הגאון כבש צמד. בסיבוב השני ריינג'רס לא הסתדרה עם היוגוסלבים. ברבע הגמר בלגרד העיפה את דרזדן, כשהמשחק השני מפוצץ בגלל התפרעות הקהל, ואז הגיע 1:2 מפואר במינכן מול באיירן בחצי הגמר, בדרך למפגש על כל הקופה מול מארסיי בבארי. חמישה פנדלים ברשת, אחרי 0:0 בתום ההארכה, היו שווים את התואר המדהים.

 

הכוכב האדום בלגרד (צילום: AP)
היסטוריה באדום. שחקני הכוכב האדום בלגרד אחרי הזכייה ב-1991(צילום: AP)

 

השמות היו נפלאים: פרוסינצ'קי, סינישה מיכאילוביץ', דרקו פאנצ'ב, מיודראג בלודדיץ', דיאן סאביצ'ביץ'. אבל זו הייתה שירת הברבור. בלגרד השתתפה בעונה הבאה בגביע אירופה, ולאחר מכן לא הגיעה מעולם לשלב הבתים בצ'מפיונס – עד לקאמבק הגדול על חשבון זלצבורג ומואנס דאבור הקיץ.

 

כשמדברים על אצולה אירופית, מדברים על הכוכב האדום בלגרד ששיחקה 296 פעמים במפעלים השונים, אבל העבר גדול מההווה. היא נאבקת במוקדמות המפעלים השונים ובדרך כלל נכשלת (בליגת האלופות זה היה קבוע עד זלצבורג), נלחמת עם פרטיזן בלגרד על הבכורה בסרביה ובעיקר מגדלת שחקנים מוכשרים שלא נשארים לאורך זמן, או שמשמשת כתחנת מעבר. רק הקיץ היא מכרה את החלוץ אלכסנדר ראודנייץ' למארסיי עבור 12 מיליון אירו, את חברו להתקפה אלכסנדר פשיץ' לאל-איתיחאד הסעודית ב-4.2 מיליון ואת הקשר בן ה-20 אורוש ראצ'יץ' לוולנסיה ב-2.2 מיליון. בכסף הזה היא רוכשת את הכישרונות הגדולים מהקבוצות הקטנות במדינה ומשביחה אותם.

 

האצטדיון של הכוכב האדום (צילום: גטי אימג'ס)
אצטדיון ראיקו מיטיץ'. צפו לאווירה לוהטת(צילום: גטי אימג'ס)

 

הסגל אינו איכותי בצורה ניכרת מקודמיו. ההבדל הגדול היה במוכנות טובה יותר לרגע האמת והרבה

מזל. לכוכב האדום אין הרבה סיכוי אפילו למקום השלישי בבית של ליברפול, פ.ס.ז' ונאפולי, אבל באצטדיון ראיקו מיטיץ' הרותח השחקנים של ולאדן מילוייביץ' יכולים לקחת נקודות ולהשפיע על מה שיקרה בבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים