רוסיה: "על ישראל להמשיך לחקור את הפלת המטוס"
על רקע הגעתו של מפקד חיל האוויר אלוף עמיקם נורקין למוסקבה כדי לעדכן את מקביליו הרוסים בתוצאות התחקיר הראשוני שנערך בצה"ל, פרסם משרד החוץ הרוסי הודעה שלפיה על ישראל להמשיך לחקור את תקרית יירוט מטוס הביון בעת התקיפה בלטקיה בתחילת השבוע
משרד החוץ הרוסי אמר היום (ה') כי ישראל צריכה להמשיך ולחקור את תקרית יירוט מטוס המודיעין הרוסי על ידי צבא סוריה, בזמן התקיפה הישראלית בלטקיה בתחילת השבוע. דברי משרד החוץ הרוסי מגיעים על רקע הגעתו של מפקד חיל האוויר אלוף עמיקם נורקין למוסקבה, כדי לעדכן את בכירי הקרמלין בתחקיר הראשוני שנערך בנושא.
בתוך כך, רוסיה מגבירה את הפעילות במזרח הים התיכון לאחר הפלת המטוס מול חופי לטקיה. מוקדם יותר היום פרסמו הרוסים הודעות "נוטאם" (הודעות טייס) שמגבילות לטיסה אזורים רבים במרחב האווירי של קפריסין ובאזור הסמוך לחופי סוריה לטובת פעולות צבאיות רוסיות. החסימה תכלול גם אזורים רבים במרחב הימי ותימשך עד יום רביעי. התרגיל שעליו הודיעו הרוסים צפוי להשפיע על נתיבי הטיסות הנשלטות על ידי מגדל הפיקוח האזורי בקפריסין ובהן הטיסות לישראל, לבנון וסוריה.
בעדכון התעופתי נכתב בין היתר כי "כמה נתיבי טיסה ייסגרו בגלל תרגיל של חיל הים הרוסי". בנוסף נסגרו אזורים לטיבה עקב "ניסויי ירי רקטות של חיל הים הרוסי באזור". ממפות החסימות ניתן לראות שביממה שלפני הפלת מטוס האיליושין 20 לא נראו כלל חסימות באזור - ואילו מאתמול ישנן הגבלות טיסה רבות מאוד. בין היתר נסגרו אזורים נרחבים לטיסה בסמוך לחופי מזרח הים התיכון וסוריה. ההנחיה לטסים במרחב היא לא לטוס מתחת לגובה של 19 אלף רגל באזורי התרגיל.
פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי מציין שהתרגיל הרוסי וחסימת האזורים לא צפויים להשפיע על תקיפות ישראל בסוריה. מטרתו המרכזית היא להראות כי יש תגובה להפלת המטוס, ומטרה נוספת היא לאתר בים את שרידי המטוס שבו ציוד מודיעיני, לפני שגורם אחר - האמריקנים למשל - יקדימו אותם.
מצה"ל נמסר: "רוסיה פרסמה על סגירות אוויריות לזמן מוגבל הדורשות תיאום אל מול פעילות אווירית במרחב הים התיכון באזור קפריסין וסמוך לישראל. הגבלות אלה לא פוגעות בטיסות האזרחיות והצבאיות במרחב. נדגיש כי לא מדובר בפעם הראשונה שבה מוחלות מגבלות מסוג זה וכי הן תחומות בזמן".
משרד ההגנה הרוסי: "התחלנו בצעדים לשדרוג אבטחת בסיסים רוסיים בסוריה"
במקביל, הודיע אמש משרד ההגנה הרוסי כי החל בצעדים לשדרוג אבטחת בסיסי צבא רוסיים בסוריה ולהתקנת כלי בקרה אוטומטיים. "הנשיא ולדימיר פוטין הוציא הנחיות הקוראות להגברת הגנת הבסיסים שלנו בחמימים וטרטוס", אמר סגן שר ההגנה יורי בוריסוב. "לדוגמה, תאגיד קלשניקוב הביא פתרונות טכנולוגיים בצורת כלי בקרה אוטומטיים שיוצבו בבסיסים ויגבירו את הגנת המתקנים שלנו".
אמש נשיא סוריה בשאר אסד, שצבאו הוא שהפיל את מטוס האיליושין 20 הרוסי במהלך תקיפת צה"ל בלטקיה, שלח איגרת תנחומים לנשיא רוסיה פוטין. אסד כתב כי "האירוע המצער הזה הוא תוצאה של היהירות הישראלית, שעושה תמיד שימוש בשיטות הכי מכוערות כדי להשיג את המטרות שלה ולבצע את התוקפנות שלה באזור".
לפי דיווח באתר "ספוטניק", חיילים וגורמים בצבא הרוסי ערכו לאחר תקרית יירוט מטוס המודיעין הרוסי סיור בקרבת הגבול ברמת הגולן. נמסר כי הפטרול עבר בשטחים שרוסיה וצבא אסד כבשו לאחרונה סמוך לגבול - בקוניטרה, בכפר רפיד ובאזור המפורז בין סוריה לישראל.
"אנחנו הבטחנו העברת סיוע הומניטרי לאוכלוסיה באזור הזה שהושפעה מהלחימה", אמר בכיר בצבא הרוסי לכלי תקשורת. "אנחנו משגיחים על קיום החלטת האו"ם להגבלת כלי נשק באזור קו בראבו בצד הסורי. בכך, אנחנו מסייעים לאו"ם להשגיח על הפיוס. אנחנו בטוחים שסיורים של האו"ם יבואו בעקבות המשטרה הרוסית".
הבכיר הוסיף: "הכוחות של האו"ם לא היו באזור הזה מעל לשש שנים, והיום אנשים רואים רק דגלי רוסיה וסוריה. אני בטוח שהמאמצים שלנו יסייעו לכוחות האו"ם למלא את התפקיד שלהם במרכז ובדרום האזור המפורז. אפשר להגיד שבכך שאנחנו ממלאים את התפקיד שלנו ברפיד - סללנו את הדרך לכוחות האו"ם".
לפי הדיווח, הכוחות הרוסים סיפקו הגנה על צוותים שפעלו לשיקום האזור, ביקרו בבתי ספר, בתי חולים ועמדות קבע של המשטרה הרוסית. נכתב כי הכוחות בסיור "בדקו את הבטיחות של הדרכים שבהן עוברים משקיפי האו"ם" שפועלים לשמור על הפסקת האש בגבול רמת הגולן.