שתף קטע נבחר

 

גיימרים VS סימולטורים: "הקרב מרגיש אמיתי"

הסימולטורים הקרביים שבהם מתאמנים טייסים, חי"רניקים ולוחמי חיל הים ייפתחו לקהל הרחב בתערוכה שתיערך בסוכות. רגע לפני, שלחנו כוכבי גיימינג לוהטים להתמודד ראש בראש עם הסימולטורים. התוצאות? בואו נגיד שצה"ל פיספס כמה לוחמי קומנדו

השנה היא 2018 ואת כוכבי הריאליטי מחליפים הגיימרים: יש להם מאות אלפי מעריצים וקהילות שלמות שעוקבות ביוטיוב אחרי כל צעד שלהם. כן, אם יש לכם ילד בן 13 אתם כבר בטח יודעים זאת. מדובר בסוג של נקמת החנונים. אם פעם בשביל להיות הכי מקובל בכיתה היית צריך לדעת לבעוט פצצה לחיבורים מחצי מגרש, היום אתה צריך לדעת לעשות בדיוק אותו הדבר, רק על המסך במשחק פיפ"א. אם פעם ילדים שהיו יושבים כל היום מול המחשב היו רגילים לחטוף כאפות בבית הספר, היום הם משמידים את האויבים שלהם בלחיצת כפתור.

 

גיימרים על סימולטורים. צפו בכתבה המלאה    (צילום: עידו ארז, חגי דקל, בראל אפרים)

גיימרים על סימולטורים. צפו בכתבה המלאה    (צילום: עידו ארז, חגי דקל, בראל אפרים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

החלטנו לקחת כמה מהגיימרים המובילים בישראל ולהעמיד אותם בפני אתגר לא צפוי. בסוכות תיפתח בחולון תערוכת צה"ל, ואחת האטרקציות הגדולות שם היא הסימולטורים הצבאיים. כל מי שמגיע לתערוכה יוכל להפוך ללוחם בחי"ר, בחיל הים, וכמובן לטייס קרב בחיל האוויר הישראלי. אבל הגיימרים שלנו הם לא כל אחד. אירגנו להם גישה מוקדמת לסימולטורים של צה"ל במטרה לבדוק אם הם באמת כוכבי-על, או שהמשימה גדולה עליהם.

 

ליקיר יאיר בן ה-23 מהקריות יש אלפי עוקבים בעמוד היוטיוב שלו. רק שאף אחד מהם לא מכיר אותו בשמו האמיתי - בשבילם הוא The Killer IL. את אחיו, ליאור יאיר, שצעיר ממנו בשלוש שנים, כולם מכירים בשם Angle. כשאנחנו אומרים כולם, אנחנו מתכוונים גם למעריצים מחו"ל שעוקבים אחריו בעניין. הוא גיימר כבר מגיל שלוש, הגיל בו קיבל את המחשב הראשון שלו.

 

הזמנו את האחים יאיר לרדת לדרום ולשחק ראש בראש נגד סימולטור חי"ר שמשמש את בית הספר למפקדי כיתות ומקצועות חיל הרגלים. מדובר בסימולטור שמלמד שימוש בנשקים שונים, החל מנשקים קלים (M4, מיקרו תבור), נשקי קלעים ומקלעים (מאג ונגב), נשקים ברמה המחלקתית (מטול, לאו ומטאדור) והנשקים המסייעים הפלוגתיים. המטרה: להתמודד עם פיגועים, מטווחים ואויבים שיורים עליך מטווח קצר. אחרי ההסבר של מדריכת הסימולטור שלקחה את התפקיד בהתלהבות, האחים יאיר יצאו להילחם ברעים.

 

הגיימרים בסימולטור (צילום: חיים הורנשטיין)
גיימרים על מדים(צילום: חיים הורנשטיין)

אם לסכם בקצרה: הם ניצחו. אם להאריך קצת: הם ניצחו את הרעים וגם את הסימולטור. קצת לא כוחות. זה היה כמו להסתכל מהצד בסרט פעולה שבו ברור לך מראש שהטובים הם אלה שינצחו. "יש שוני בין הסימולטור הזה לבין משחק מחשב", מסביר ליאור. "להרגיש את ההדף או את המשקל של הנשק זה לא דבר שאתה יכול לחוות באמצעות עכבר ומקלדת. כאן צריך באמת לדעת להשתמש בצורה נכונה בנשק, למשל כששכחתי להוריד את הנצרה באמת לא יכולתי לירות. זה מלמד את הלוחמים להימנע מטעויות בזמן מוקדם, וזה דבר מאוד חשוב". אבל יש לליאור גם כמה הצעות ייעול: "יש משחק מחשב ששם אתה לא חייל רגיל אלא מפקד פלוגה, אתה יכול לתת לחיילים שלך פקודות ולהגיד להם מה לתקוף. אני חושב שלהוסיף אופציה כזו בסימולטור הזה יכול להיות מאוד שימושי".

 

ומה חושב יקיר - The Killer IL - על החוויה? "ביחס לתחום הגיימינג זה הרבה יותר מציאותי ואפילו מאתגר יותר. אבל רואים גם שהמערכת לא הייתה מוכנה עד הסוף לגיימרים. כשניסיתי לירות במחבל שנמצא בתוך מכונית לא הייתה אפשרות לפעולה כזאת על המסך, כנראה בגלל זמן התגובה המהיר שלי, שהמערכת לא הצליחה לעבד. אבל עדיין, לפי ההתרשמות שלי, לוחם שיעבור כאן את ההסמכה מקבל המון כלים".

 

סגן-אלוף יגאל פניבילוב מקבל בחיוך את הדברים ומנסה לשים את הדברים בפרופורציות. הוא מדגיש את ההבדלים בין משחק מחשב לסימולטור צבאי. "התרחישים הקיימים כאן מותאמים במיוחד לשטח, המפקדים והלוחמים נדרשים לקבל החלטות כפי שיידרשו מהם בשדה הקרב. האתגר שהסימולטור יוצר מעלה את רמת המקצועיות של הפרט, ועד רמת המחלקה".

 

עפים על עצמם

האחים יאיר הם לא הכוכבים היחידים בנבחרת שלנו. עידן תלם מחיפה רק בן 19, אבל הוא כבר סלב-על בקרב חובבי הז'אנר. תלם, או בשמו המקצועי INDE GAME, הוא חייל בחיל הים והבעלים של אחד מערוצי היוטיוב הלוהטים בישראל עם עשרות אלפי עוקבים, ונחשב לאחד השמות הרותחים בעולם הגיימינג בארץ.

 

הגיימרים בבסיס חיל האוויר (צילום: אלעד גרשגורן)
נוגעים בשמיים(צילום: אלעד גרשגורן)

 

שלחנו אותו יחד עם האחים יאיר להתמודד מול סימולטור של חיל הים, המדמה צוות לוחמי ספינת טילים במשימת הגנה על אסדות הגז של ישראל. במשחק, שמוקרן דרך משקפי VR (משקפי מציאות מדומה), צוות הלוחמים מתמודד עם מספר איומים שאותם יש לנטרל. בין האיומים: סירות נפץ, טילים, ועוד. מה שמיוחד בסימולטור הזה - שהוא מחייב עבודת צוות. בלי שיתוף פעולה בין השחקנים האסדות יושמדו במהירות. המטרה חשובה, אבל מבחינת האתגר, הזריזות ורמת הקושי הוא לא היווה אתגר ממשי לגיימרים שלנו. כנראה שגם חיילים מהשורה מצליחים בו באופן יחסי, לעומת הסימולטור של חיל הרגלים.

 

"אני משרת בחיל הים, אבל מעולם לא התנסיתי בסימולטור הזה, ואני שמח לדעת שהוא קיים ובנוי בצורה טובה", מספר עידן. "אני חושב שהעובדה שהמשחק לא קשה להבנה, ומציג דרך משקפי המציאות המדומה את כלי הנשק המרכזיים ומטרת כל אחד מהם, הופכת את החוויה להרבה יותר מעניינת, אך בהשוואה למשחק גיימינג טיפוסי אין כאן קושי רב בלנצח. המטרה שלו, שהיא להציג את היכולות של הכלים הצבאיים מול האיומים החיצוניים על אסדת הגז, מועברת בצורה מהנה ומעניינת".

 

ליאור (Angle) יאיר קצת יותר משוחרר בדבריו: "הסימולטור סטטי ולא דורש ממך הרבה מלבד ריכוז", הוא חורץ. "אני חושב שהרעיון והמסר שעובר ללוחמי חיל הים הוא חשוב, אבל אני בספק כמה המשחק הזה יכול לאמן אותם. מבחינת הטכנולוגיה, VR הוא תחום שעדיין מתפתח בישראל, אבל העובדה שלצה"ל כבר יש ציוד מהסוג הזה זה לא דבר מובן מאליו".

 

והאח יקיר, The Killer IL, מסכם: "מדובר במשחק פשוט וקל למשתמש. כל מה שאתה צריך לעשות זה להינעל על המטרה ולהשמיד אותה עם שלל האמצעים שמציעים לך. אני חושב שהצלחנו לעמוד במשימה בקלות".

 

הגיימרים בבסיס חיל האוויר (צילום: עידו ארז, חגי דקל, בראל אפריים)
"משקפי ה-VR נותנים את האלמנט של 360 מעלות"(צילום: עידו ארז, חגי דקל, בראל אפריים)

 

היישר מהמים העמוקים וההגנה על אסדות הגז הגיימרים המריאו למשימה הבאה. בבסיס 108, צריפין, חיכה להם סימולטור שנבנה על שלד של מסוק צפע שנצבע, חודש וכיום מתפקד כסימולטור. הסימולטור מבוסס על מערכות המשחק ARMA 3, המדמה הטסה של כלי טיס במגוון סיטואציות, וגם הוא כולל משקפי מציאות מדומה, לצד הגאים המדמים שליטה על מערכות המטוס.

 

לסימולטור הזה הצטרף גיימר נוסף, סהר כהן, בן 21 מחיפה, המכונה ברשת Legendary117. כהן מתמחה בספורט אלקטרוני והוא בדרך לחתום חוזה עם קבוצת גיימרים באירופה. לצדו הגיע גם מיכאל זהבי, בן 22 מחדרה, גיימר וסטודנט ללימודי גרפיקה ועיצוב משחקי מחשב. כאן כבר האתגר היה מעט יותר מסובך. הסימולטור מיועד לטייסים ומצריך ידע מוקדם. ביחס לחוסר הניסיון שלהם, חלק מהגיימרים שלנו הוכיחו יכולות לא רעות, אבל גם הם יודעים שיש הבדל גדול בין התכונות שנדרשות מטייסים כיום לבין היכולות שלהם. מצד שני, לא היינו מציעים לאף טייס להתמודד מולם ראש בראש בסלון מול מסך טלוויזיה ענק.

 

"עשו כאן עבודה טובה", מפרגן Legendary117. "מרגישים את הכוחות שעובדים עליך בזמן הטיסה, והקרב מרגיש אמיתי. משקפי ה-VR נותנים את האלמנט של 360 מעלות, אתה צריך כל הזמן לראות מה קורה סביבך ולהתאמץ כדי לפגוע במטרות. קשה להגיד שזה יותר קשה ממשחק מחשב, כי הסימולטור הזה באמת נועד ללמד אותך, בניגוד למשחק מחשב. ברמת הסימולטור - היה לי קשה. נדרשת רמה גבוהה כדי להצליח".

 

הגיימרים בבסיס חיל האוויר (צילום: עידו ארז, חגי דקל, בראל אפריים)
בסימולטור של חיל הים(צילום: עידו ארז, חגי דקל, בראל אפריים)

 

"זה לא דומה למשחקי מחשב כי אין לי הגאים כאלה בבית", מתרץ גם עידן. "לא הצלחתי לשלוט על הטיסה, בבית אני משתמש בג'ויסטיקים. אני לא יודע כמה זה מחקה טיסה, אבל אם כן - טייס אני לא אהיה".

 

"כשזה עשוי טוב, זה מנתק אותך לגמרי", אומר מיכאל. "הסימולטור הזה הכניס אותי לתוך עולם אחר מזה שאני כרגע נמצא בו. במיוחד כשיש ידיות ואלה לא סתם מקלדת ועכבר. אתה מרגיש את עצמך מעלה את המטוס למעלה, ובשלב מסוים אתה נפרד מהמטוסים שסביבך וטס מאות קילומטרים בלי לדעת איפה אתה. לא יצא לי להטיס מטוס אמיתי, אבל יש כאן תחושה של התמודדות עם קושי והרבה אתגרים בו-זמנית".

 

שביל הבריחה

התחנה האחרונה הייתה באסקייפ רום הצה"לי שהקימו בחיל האוויר. כן, זה אולי נשמע כמו גימיק, אבל המדריכים הצבאיים מתעקשים שחדרי בריחה יכולים להיות כלי הכשרה יעיל, וגם שובר שגרה מיוחד שמוסיף מוטיבציה. החדר הוקם על ידי סגל הבסיס בבית הספר למקצועות הטכניים בחיפה, ומהווה חלק ממסלול הכשרת הטכנאים.

 

טוב, כאן זה כבר לא היה ממש כוחות - אבל הפעם לרעת הגיימרים. הם הגיעו לחדר הבריחה ללא ידע מוקדם במושגי יסוד בתחום הטכני וללא הכשרה. ובניגוד למשחקי המחשב, שם החוקים ברורים וצריך רק להפעיל כפתור ולהשמיד את המטרות, בחדר בריחה שמיועד לטכנאים מקצועיים אי אפשר ממש להצליח בלי לעבור קורס. אבל הגיימרים שלנו לקחו את ההתנסות בספורטיביות, למרות הכישלון במשימה.

 

הגיימרים בבסיס חיל האוויר (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

 

"זו הייתה הזדמנות ממש מיוחדת לראות איך הצבא מדריך את החיילים שלו בצורה שוברת שגרה", מספר סהר. "שירתתי בחיל האוויר כמדריך סימולטורים, ורק לקראת סוף

השירות שמעתי על חדר הבריחה שמקימים בבסיס הטכני. לסמן מטרות ולירות או להטיס מטוס זה יותר קל לגיימר, אבל החוויה בחדר הבריחה מאוד ייחודית. זה שלא עברנו הכשרה היווה חיסרון מבחינתנו, אבל עם הזמן קלטנו מה אפשר ואי אפשר לעשות. זה נותן כלים שימושיים כמו חשיבה מחוץ לקופסה ולשים לב לפרטים הקטנים, דבר שטכנאים זקוקים לו. בתור גיימר ללא כל ידע טכנאי שיחקנו במשחק חידות ללא מדריך. אבל הם עיצבו את זה כמו חדר בריחה אמיתי, וזה היה יצירתי מאוד. כל הכבוד על ההשקעה והגיוון בשיטות הלימוד של החיילים".

 

מעבר לגימיק, אם חושבים על זה לעומק, ההצלחה של הגיימרים בסימולטורים לא ממש מפתיעה. בטח כשמדובר בגיימרים ברמה מקצועית גבוהה. זאת העבודה שלהם. אור בריגה, מנכ"ל חברת NOVOS, סטארטאפ המתמחה באימון גיימרים בארץ ובעולם, מסביר: "ענף הגיימינג צומח כל הזמן, יש פרסים כספיים אדירים לגיימרים, כך שזו כבר לגמרי יכולה להיות קריירה עם הכנסה גבוהה. הגיימרים שאנחנו עובדים איתם הם אנשים מוכשרים במיוחד, זו לא התעסקות שטחית. מחקר שביצענו על תחום הגיימינג התחרותי הראה שיש קורלציות מדהימות בין פיתוח יכולות מוטוריות מתקדמות לבין גיימרים. אתה כבר לא משחק נגד רובוט שקיבל סט פקודות אלא מול בן אדם בשר ודם, האויב שלך הוא אדם בדיוק כמוך".

 

"העובדה שאתה יודע שיש אויב מעבר לפינה", מוסיף בריגה, "מחייבת אותך לפתח טקטיקות וחשיבה אסטרטגית, וכשאנחנו מנטרים פעולות של גיימרים לעומת אנשים מהשורה יש פערים אדירים. זה ממש כמו ספורטאים באולימפיאדה. קבלת החלטות בזמן קצר, יכולת תגובה מהירה ואינסטינקטים חדים - כל אלו מאפיינים את הגיימרים המקצועיים. הסימולטורים של צה"ל מדמים בעצם בתלת-ממד את החיים ואת הקריירה שלהם".

 

מה מחכה לכם בתערוכת צה"ל?

התערוכה "צה"ל שלנו" מציעה מסע ייחודי בצה''ל מהקמתו ועד היום. היא בנויה ממספר מתחמים הכוללים מנהרת זמן "מתש"ח ועד תשע"ח", מיצג תולדות צה"ל על זרועותיו (אוויר, ים, יבשה, המוח האנושי וטכנולוגיה), פינות משחק אינטראקטיביות, מתחם כלי רכב קרביים משוריינים (רק"ם), מתחם השטת סירות ועוד. חוץ מהתנסויות ברובוטים ובסימולטורים, מצפים לבאים גם הופעות של להקות צבאיות. כל משתתף יקבל עם כניסתו "חוגר" אישי ואינטראקטיבי אשר ילווה אותו לאורך התערוכה ויאפשר לו לצבור נקודות בפעילויות השונות ולגלות בסוף התערוכה את התפקיד המתאים לו בצה"ל. התערוכה מתקיימת בהיכל טוטו חולון מהיום ועד 3 באוקטובר. הכניסה חינם ומותנית בהרשמה מראש באתר: https://www.idf.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
גיימרים על מדים
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים