פולקסווגן תפסיק את מרבית פעילותה באיראן
שגריר ארה"ב בגרמניה התגאה בכך שהממשל הצליח לשכנע את החברה להצטרף לסנקציות על טהרן. על פי "בלומברג" - מדובר בהחלטה סימבולית שחותרת נגד המאמצים האירופים להצלת הסכם הגרעין
עוד הישג לטראמפ: הממשל האמריקני הצליח לשכנע את ענקית הרכב מגרמניה "פולקסווגן" להפסיק את מרבית פעילותה באיראן במסגרת הסנקציות על טהרן. כך דווח הלילה (חמישי) באתר "בלומברג".
על פי שגריר ארצות הברית בגרמניה, ריצ'רד גרנל, שניהל את השיחות עם החברה הגרמנית, במסגרת ההסכמות שהושגו בין הצדדים החברה תוכל להמשיך בעסקאות שהוחרגו "מטעמים הומניטריים".
"פולקסווגן הודיעה לנו כי היא תשתף פעולה עם הסנקציות האמריקניות על איראן", אמר גרנל ל"בלומברג". החברה טרם הגיבה לדיווח באתר האמריקני.
הוא הוסיף כי "אנחנו מברכים על ההחלטה של החברה. איראן מפנה את משאביה הכלכליים המיועדים לאזרחים לטובת הפצת אלימות וערעור היציבות ברחבי העולם".
אחד מבכירי החברה הודיע בתחילת השבוע כי פולקסווגן עוצרת את התרחבותה ברפובליקה האיסלאמית. ב"בלומברג" דווח כי פעילותה של החברה באיראן אינה גדולה במיוחד - וכי ההחלטה שהתקבלה היא יותר סימבולית ממעשית.
בכך הצליח הממשל האמריקני לשכנע חברה גרמנית לפעול נגד המאמצים האירופיים לקיים את הסכם הגרעין ללא טראמפ - וללחוץ על איראן עוד יותר בהברחת משקיעים מחו"ל.
ענקית הרכב נכנסה מחדש לאיראן ביולי אשתקד לאחר 17 שנים שלא מכרה את רכביה בשטחה. כניסתה לשוק הרכב המקומי התבצעה על רקע ההקלות על טהרן במסגרת הסכם הגרעין.
לאחר פרישתו מהסכם הגרעין, הנשיא האמריקני דונלד טראמפ הזהיר לא מעט מדינות כי עליהן לבחור אם להמשיך לעשות עסקים עם הכלכלה הגדולה ביותר בעולם, או לשתף פעולה עם איראן.
נציגים ממשרד החוץ האמריקני הכינו את הקרקע לסנקציות נוספות על איראן - שכוונו בעיקר לעבר תעשיות אנרגיה ומפעלים כימיים במדינה. בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר כי המדינות ואנשי העסקים באירופה הרבה יותר קרובים לעמדתה של ארצות הברית בנושא מאשר לעמדת האיחוד האירופי.
בשבועות האחרונים הודיעו חברות אירופיות נוספות על נטישת העסקים באיראן, בהם חברת הנפט הצרפתית Total ורשת אדידס. הצמרת האיראנית התלוננה בפני האיחוד האירופי כי מנהיגיו לא עושים מספיק כדי לשמר את ההסכם.
במקביל דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי ארצות הברית מנסה להתחיל משא ומתן עם איראן על תוכנית הגרעין והתנהלותה באזור.
השליח האמריקני המיוחד לאיראן, בריאן הוק, אמר כי ארה"ב מעוניינת לגבש אמנה, ולא רק הסכם בין שתי ממשלות.
לדבריו, המנהיגים האיראניים אינם מעוניינים במשא ומתן למרות רצונו של טראמפ להיפגש עם הנשיא חסן רוחאני.
"אנחנו מכבדים את רצונם של האייתוללה חמינאי, הנשיא רוחאני ושר החוץ זריף - אך נשארים בעמדתנו", אמר הוק. "הסנקציות הכבדות באמת עדיין לא הוטלו על איראן".
הוק הוסיף כי הממשל האמריקני ירחיב את מאמציו הדיפלומטיים כדי לוודא שייצוא הנפט מאיראן יצנח באופן דרמטי עד 4 בנובמבר, והדגיש כי איראן מהווה איום בינלאומי לשלום ולביטחון.
"אם אנחנו רוצים מזרח תיכון יציב ומשגשג - עלינו קודם כל לרסן את איראן", אמר.