עשרות טילים ב-40 דקות: התחקיר הישראלי מול הטענות הרוסיות
לידי ynet הגיעו עיקרי דו"ח חיל האוויר – שנפרס על פני כ-40 עמודים באנגלית וברוסית - שהוצג לבכירי הצבא במוסקבה, ומהם עולה כי הסורים ירו גם טילי SA5, שאחד מהם הפיל את מטוס ה-F-16 בחודש פברואר השנה. הנתונים המדאיגים: נסיקה בכמות טילי הנ"מ הסורי נגד התקיפות הישראליות
על פני כ-40 עמודים, באנגלית וברוסית, מתואר בדו"ח הצה"לי את אשר אירע בתחילת השבוע, בלילה שבו תקף חיל האוויר מחסני מכונות לדיוק הרקטות והטילים של חיזבאללה וכוחות "אל-קודס" האיראניים ליד נמל לטקיה שבסוריה, לפני העברתם ללבנון, כך לפי צה"ל. הדו"ח הוצג מוקדם יותר היום (יום ה') על ידי מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, לבכירים בצבא הרוסי.
הדו"ח הוצג בדיון מיוחד שנערך במוסקבה בעקבות העימות בין שתי המדינות, בשל האצבע המאשימה שהפנתה רוסיה נגד ישראל באשר לאחריות להפלת מטוס ביון רוסי זמן קצר לאחר התקיפה, ולמות 15 אנשי הצוות שהיו בתוכו. בצה"ל אומרים כי העובדה שאף מטוס זר לא הופל עד היום כתוצאה מהירי הסורי המשתולל היא בבחינת נס.
אין מחלוקת בין הצדדים כי האש שהפילה את המטוס נורתה מסוללה של נ"מ סורי. אך לפי הדו"ח, מנגנון התיאום בין צה"ל לצבא הרוסי שקדם לתקיפה פעל לפי פקודות קבועות ומסודרות, אחד לאחד, כפי שאירע ביותר מ-200 תקיפות דומות בשנתיים האחרונות, ובדגש על לוחות הזמנים של העדכונים הקודמים לפעולה.
לפי הדו"ח הצה"לי, מערך הנ"מ הסורי הפעיל כמה סוללות נ"מ שפרוסות ברחבי סוריה. סוללות אלה ירו במשך יותר מחצי שעה, גם בזמן שמטוסי הקרב הישראליים שבו לבסיסם. כיווני הירי, לפי המפות הצה"ליות שהוצגו לרוסים, לא הותירו מקום לספק: ירי הנ"מ הסורי כלל עשרות רבות של טילים מסוגים שונים, בהם SA-5, טיל גדול ומתקדם שגרם להפלת מטוס הקרב הישראלי בשמי הגליל בחודש פברואר האחרון.
כיווני הירי שעל המפות הם לכל עבר: הנ"מ הסורי ירה דרומה לכיוון לבנון, מזרחה לעומק סוריה וגם מערבה, לים - היכן שחג באותן דקות המטוס הרוסי שהופל. כיווני הירי הרבים של הנ"מ הסורי מעידים על "השתוללותו", לפי הדו"ח הצה"לי. בדו"ח מופיעות גם תמונות לוויין של האתרים שהותקפו על ידי חיל האוויר, שמוכיחות לפי הגרסה הישראלית, ובניגוד לגרסה הסורית הרשמית והמצולמת שפורסמה אמש, שמדובר במפעלים צבאיים לדיוק רקטות ולא במפעלי אלומיניום כפי שטען משטרו של אסד.
מעבר לאירוע הנקודתי עצמו, בכירי חיל האוויר הציגו לעמיתיהם הרוסים את הבעיה הגדולה יותר, שעלולה לחזור על עצמה בעתיד - נתוני צה"ל מלמדים כי עד לחודש פברואר האחרון, מערך הנ"מ הסורי, שהוא הצפוף והגדול במזרח התיכון, ירה טילים בודדים מול גיחות התקפיות של חיל האוויר. לפעמים הופעלה סוללה אחת בלבד, מתוך הערכה כי מול סוללות ההגנה הללו ניצב חיל האוויר החזק באזור ומהחזקים בעולם.
אלא שבפברואר הגיע המפנה: מטוס F-16 ישראלי הופל בשעת בוקר מוקדמת בגליל על ידי הנ"מ הסורי, לאחר תקיפת משגר מל"ט איראני במהלך הלילה. המל"ט עצמו חדר לשמי ישראל בבקעת הירדן ויורט. ההפלה ההיסטורית, לראשונה זה שלושה עשורים, עוררה תיאבון במערך הנ"מ הסורי. מלבד חימוש מחדש ומהיר במלאי טילים חדשים ובסוללות מתקדמות על ידי רוסיה, שבועות לאחר שהושמדו בעקבות ההפלה כמחצית מהסוללות, גדלה גם התעוזה.
מאז, בכל גיחה התקפית משוגרים טילי נ"מ רבים, לעיתים עשרות, לעבר מטוסי הקרב של חיל האוויר. השיא הגיע ב-10 במאי עם שיגור של כ-170 טילי נ"מ לעבר עשרות מטוסי חיל האוויר שתקפו יותר מ-50 יעדים איראניים ברחבי סוריה, בליל מבצע "בית הקלפים".
גם בגיחות הבאות של חיל האוויר בסוריה נורו כמויות גדולות וחריגות של טילי נ"מ סוריים. מנגנון תיאום בין הצבא הסורי לרוסי פועל אף הוא במצבים כאלה, אך ככל הנראה, לפי הגרסה הצה"לית, הוא כלל טעויות שהובילו לתוצאה הקשה. הפעולות האוויריות הישראליות יימשכו תוך תיאום עם הרוסים, אך לא מן הנמנע שהאירוע הנוכחי יגדיל עוד יותר את התעוזה הסורית ואולי גם האיראנית/חיזבאללאית, לפעול נגד ישראל בתקיפות הבאות.
שר המודיעין ישראל כץ אמר הבוקר בריאיון לאולפן ynet כי "בתוך סוריה עצמה כבר נעצרו אנשים שירו, או על ידי הרוסים או על ידי הסורים עצמם, כנראה במעורבות רוסית". לדבריו, "ברור שמי שעשה כאן משגה חמור זה סוריה עצמה, שירתה בפזיזות. ישראל פועלת באותם כללים שסוכמו, וכמובן ימשיכו להתקיים גם בעתיד מבחינתנו". בריאיון נוסף לגלי צה"ל ציין השר כץ כי "פוטין לא ענה לטלפונים מאסד אחרי הפלת המטוס הרוסי".