והגדת לבנך
הם בונים פרויקטי מגורים בכל הארץ, מודעים לכל נקודות החוזקה והחולשה בשכונות השונות, מומחים בשוק. אז מה הם היו בוחרים לעצמם או ליקיריהם. עופר פטרסבורג שאל את בכירי הענף: איפה היית ממליץ לילדיך לגור ולמה דווקא שם? התשובות מתפרסות על פני כל המדינה, מצפון ועד דרום
מנופים מנופים בכל הארץ, בניינים עולים ונבנים, והשאלה היא כמובן למה לקנות דירה דווקא שם. התשובה נגזרת משילוב של שיקולים שונים: גודל הדירה, הקירבה למקומות תעסוקה, נגישות, חינוך לילדים, איכות החיים בסביבה והמחיר כמובן. צעירים רבים מוצאים את עצמם בתוך מבוך השאלות הזה, מחפשים את האפשרות הכי טובה עבורם. מי שיכולים לעזור בהתלבטות הם בכירי הענף, שיודעים יותר טוב מכל אחד מהם היתרונות והחסרונות של המקומות השונים. פנינו לאנשי המפתח המובילים בענף הנדל"ן בשאלה מה היו עונים לילדיהם אם אלה היו מחפשים מקום לגור בו: היכן היה להם הכי כדאי לקנות דירה. קחו את התשובות כהמלצה כללית.
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן: "כששואלים אותי איך לבחור מקום מגורים אני ממליץ לבדוק את הקרבה לאזורי תעסוקה שכן חלק מהותי מאיכות החיים הוא מרחק הנסיעה מהבית לעבודה. הקרבה בין מקום מגורים למקום עבודה מעלה את הפיריון ומסייעת בשיפור איכות חיי המשפחה".
חגי רזניק, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "הייתי ממליץ לילדיי, שילה ונווה רזניק האהובים, להמשיך ולגור בנגב, בקיבוץ רביבים, ולגדל בו את ילדיהם. לא רק שרביבים הוא מופת להתיישבות ואחת משלוש הנקודות הראשונות בנגב, היום הוא נווה פורח בלב מדבר - הוא מתברך בגידולי זיתים על מים מלוחים וגידולי שדה, רפת, לול ותעשייה, אבל לא פחות חשוב: קהילה עשירה שחיה חיים שיתופיים ומשלבת ציונות לשמה, משמעות וחינוך לעשייה. אני בטוח שהם גם יקבלו את ההמלצה".
זאב בילסקי, ראש מטה הדיור הלאומי (עד לאחרונה ראש עיריית רעננה): "זה אולי צפוי אבל הייתי ממליץ לשלושת ילדיי לגור בעיר רעננה. מערכת החינוך הפורמלי והלא פורמלי היא אחת ממערכות החינוך הטובות ביותר במדינה. הנגישות התחבורתית בעיר השתפרה פלאים בשנים האחרונות – רק לפני מספר שבועות נחנכו בה לראשונה שתי תחנות רכבת, וכעת נפתח מקטע נוסף בכביש 531 המקצר את הנסיעה למרכז תל־אביב. רעננה מציעה איכות חיים יוצאת דופן בישראל ומהווה מודל לחיקוי לניהול עירוני מתקדם, השם את התושב במרכז ההוויה העירונית".
אוהד עיני, השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים: "אני ממליץ לילדיי לגור במקום שליבם חפץ, תוך מתן תשומת לב לשכנים טובים, קהילה טובה, מוסדות לימוד טובים ועד שעה נסיעה ממקומות עבודה פוטנציאליים. כמובן שבישראל. העניין הנדל"ני הוא משני בהחלט בבחירת מקום לגור בו".
אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס ויו"ר מטה הדיור הלאומי במשרד האוצר עד לאחרונה: "חלום חיים שלא הגשמתי מעולם הוא לגור ברמת-הגולן. חבל ארץ קסום מכל הבחינות. המראה הפראי, המרחבים, מורשת הקרב, שכיות הטבע הרטובות והיבשות, אדמת הבזלת השחורה, היקבים המפוארים ועוד ועוד. אבל מעל הכל החיוך הבלתי נגמר של תושבי המקום, שהפכו את חבל הארץ הזה שכבר אינו שנוי במחלוקת, למקום שכייף לחיות בו, עם חינוך מעולה, מקומות תעסוקה כיפיים, תרבות ואמנות ברמה גבוהה ומרקם חיים חברתי שאני לא מכיר בשום מקום אחר בארץ. היה לי הכבוד ליזום בכנסת את החוק המחייב משאל עם לוויתור על הגולן. אני מבלה שם בכל הזדמנות שיש לי. אבל אני אשאר עם החלום וגם ילדיי כנראה לא יגורו שם".
רוני בריק, יו"ר התאחדות בוני הארץ: "קרוב להורים. ישראל היא מדינה שהחיים בה מאתגרים. זה בולט שבעתיים כשמדובר בזוגות צעירים, שבגיל הזה בונים את בסיס חייהם. החיים של הזוגות הצעירים בעולם המודרני הם חיים תובעניים הדומים לאותו מירוץ מהספר המפורסם על מבוך העכברים. החיים בקירבת ההורים ותמיכת ההורים בלי חשבון יכולים להקל עליהם מאוד".
ראובן קפלן, סמנכ"ל עמידר החדשה: "לשלושת ילדיי אמליץ להשתקע כאן, בארצנו. מנקודת המבט שלי, אין תחליף לחיבור לשורשים, למשפחה, לקהילה. מאחר שילדיי צעירים (גילם הממוצע הוא 20) זהו בדיוק חלון ההזדמנויות עבורם להתנסות, להתגורר בפריפריה, הצפונית או הדרומית. לתת לעצמם הזדמנות לחוות את החיים מחוץ לאוטוסטרדה הגוש-דנית. כמנכ"ל עמידר החדשה, אני חורש את הארץ ומגיע מדי שבוע ליישובים בצפון ובדרום, אלו הם בעיניי מפעלי ההתיישבות שכדאי לצעירים לבחור לחיות בהם, לתרום ולהיתרם מהם. כשיתבגרו אמליץ להם לגור בקרבת מקום התעסוקה, כמובן בתקווה שיהיה מרגש ובעל משמעות, היכן שיהיה ברחבי הארץ".
אלי אלעזרא, יו"ר הכשרה וחברת הבנייה אפרידר: "ילדיי ונכדתי גרים באשקלון, כמוני. כך ילדיי בחרו. הם למדו במרכז הארץ וחזרו לאשקלון, כי העיר הזו היא פשוט מדהימה. המרחבים הפתוחים, רצועת חוף מרהיבה, מהארוכות בארץ, מרינה מרנינה וחדשה עם רשת בתי קולנוע. הים באשקלון הוא אטרקציה שכל תושבי העיר נהנים ממנה. הים תורם רבות לאיכות חיים טובה. אני ובני משפחתי נהנים מהמשפחתיות והחמימות שיש לנו בעיר, אוכלוסייה מצוינת ורבגונית מכל הסוגים, אך עובדים במרכז, המרוחק מאשקלון כשאין פקקים במרחק נסיעה של כ-40 דקות. כך אנו מצליחים ליהנות גם מעבודה בעיר הגדולה וגם מחיים בעיר שהיא מהאטרקטיביות והאיכותיות בישראל. ראיה לכך היא העובדה שהעיר נהנית מהגירה חיובית, ובשנים האחרונות גדלה אוכלוסיית העיר בעשרות אלפי אנשים הנהנים משני העולמות".
יגאל דמרי, בעל השליטה בחברת י.ח. דמרי: "כמי שגדל וגר בנתיבות, התשובה מאוד פשוטה. זוהי עיר עם נשמה, עיר אחת ויחידה. מקום טוב, אנשים טובים. כאן אמליץ לילדיי לגור".
ארנון פרידמן, מנכ"ל אשדר מקבוצת אשטרום: "הייתי מסייע לילדיי לנתח את היתרונות והחסרונות בחלופות שונות של מקום המגורים ונמנע ממתן המלצה. לכל ילד מילדיי יכולה להיות העדפה אחרת בבחירת מקום המגורים, בהתאם לאופיים ולאופי בן/בת הזוג שלהם, ובהתאם למערך שיקולים ייחודי להם, כמו העיסוק שלהם ושל בן/בת הזוג, מקום המגורים של משפחתנו, מקום המגורים של משפחתו של בן/בת הזוג, היכולות הכספיות שלהם וכו'. ההעדפה של אחד יכולה להיות לבית צמוד קרקע הרחק משאון העיר, ושל אחר – לחיים בעיר הגדולה והתוססת, גם אם המשמעות היא לגור בדירה קטנה, ישנה וצפופה. לאפשרות לעסוק במקצוע שבו בחר כל אחד לעסוק, חשיבות גדולה בבחירת מקום המגורים, כמו גם לרצון וליכולת להיעזר בבני המשפחה בגידול הילדים, לחינוך שאותו הם מבקשים להעניק לילדים וכמובן שליכולות הכספיות שלהם. כמו החלטות אחרות בחיים, ההחלטה איפה לגור היא פשרה בין הרצוי למצוי. כמובן שהייתי שמח אם בסופו של דבר הם היו בוחרים לגור בסמוך למקום מגוריי, קריית-אונו".
דרור נגל, מנכ"ל חברת אזורים: "הייתי ממליץ לילדיי לגור בעיר רחובות מכמה סיבות: מוסדות אקדמיה מפותחים, ריבוי תעסוקה ואחוז גבוה של משפחות צעירות. ברחובות ישנם שלושה מרכזים אקדמיים משמעותיים: מכון וייצמן, הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ומכללת פרס, אשר מושכים אליהם אוכלוסייה משכילה ואיכותית. העיר מאופיינת באחוז גבוה של אוכלוסייה צעירה, זאת בשל מחירי הנדל"ן הנמוכים ביחס לקרבה הגיאוגרפית למרכז הארץ. בנוסף, רק לאחרונה רחובות נבחרה למקום הראשון במדד איכות החיים הגבוהה, מבין 14 הערים הגדולות, על פי הלמ"ס".
יוסי אברהמי, המנכ"ל והבעלים של חברת יוסי אברהמי: "הייתי ממליץ לילדיי להתגורר באילת. זו עיר שמספקת את החבילה המושלמת: מגורים עם איכות חיים יוצאת דופן, שונה מכל מה שמוכר במרכז הארץ, לצד מגוון רחב של אפשרויות לפנאי ובילוי, והכל באווירת נופש תמידי ומזג אוויר נעים בכל ימות השנה. בשנים האחרונות חווה אילת התפתחות משמעותית, בדמות תקציבים רבים המושקעים בה לפיתוח תשתיות וכמובן שדה התעופה הבינלאומי החדש שעתיד להיות מוקם באזור. כל אלה, לצד מוסדות חינוך להשכלה גבוהה ומקומות עבודה שהולכים ומתרבים בעיר, הופכים את אילת למקום מגורים אטרקטיבי גם לצעירים ומשפחות בתחילת דרכן, שמעוניינות במקור הכנסה והתפתחות כלכלית עתידית".
הקבלן רוני מזרחי, יו"ר התאחדות הקבלנים החדשה: "יש לי ארבעה ילדים ושישה נכדים, והייתי מאוד רוצה שיגורו במושב קרוב למרכז הארץ, שיחיו באווירה של כפר, קרובים לאדמה ולמה שהיא מצמיחה - עצים, פרחים, תבלינים - וקצת סוסים, עיזים ובעלי כנף שונים, כדי שהנכדים שלי יספגו את אהבת הארץ ואת השורשיות שלנו ויהיו רחוקים מכול הנובורישיות המיותרת התחרותית בלי תכלית. אני מאמין שמפה הם יצמחו להיות ביחידות קרביות ומוצלחות ויתרמו למדינה חלק ממה שקיבלנו ממנה. להזכירך, אני דור שמיני בארץ, והנכדים שלי כבר דור עשירי בארץ".
יצחק לקס, יו"ר עמידר לשעבר, כיום מנכ"ל קבוצת פרי נדל"ן: "שלושה דברים צריכים לעמוד לנגד עינינו בבואנו לבחור את מקום המגורים שלנו: חינוך טוב, תעסוקה ודירה במחיר סביר. אי אפשר לוותר על אף אחד מהם, ולכן המקומות האידיאלים נמצאים דווקא בשכונות הנמצאות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית שבהן התגבש גרעין חברתי, משימתי או תורני. ילדיי גרים במקומות האלה: לוד, שכונת הקטמונים בירושלים, יהודה ושומרון. שם, ובערים כמו ירוחם ודימונה, עכו וצפת ועוד יישובים רבים אחרים (יש 60 יישובים כאלה תחת אחריותי כיו״ר קרן קהילות), נמצאים גרעינים איכותיים של משפחות שקבעו בהם את חייהם והשפיעו בצורה חיובית על החינוך שם, כמו גם על הקמת עסקים חדשים במקום, וחיזוק עסקים קיימים בכוח עבודה משכיל ואיכותי".
איתן אפוד, מנכ"ל חברת ארזים (ג.י.א) מקבוצת אורון אחזקות והשקעות: "אחת מהזדמנויות הנדל"ן המעניינות והאיכותיות ביותר בעיניי שזמינות כיום בשוק והייתי ממליץ להצטרף אליה כבר היום, היא העיר רחובות. בשנים האחרונות בכלל ובשנה האחרונה בפרט, רחובות זכתה בפרסי חינוך ואף הוכרה כאחת הערים המציעות את איכות החיים הטובה ביותר בישראל. העיר עברה תהפוכות, תוך הקמה מואצת של אזורי הייטק ותעסוקה ברחבי המקום, שימור של גופים אקדמיים, וקידום משמעותי של אזורי מסחר ובילוי שפתוחים גם בסופי השבוע, לרווחת התושבים. בשנים האחרונות, עלו מחירי הנדל"ן בעיר בצורה משמעותית, ומחירי דירות 5 חדרים יכולים להגיע היום ל־2.5 מיליון שקל, אבל במסגרת התב"ע העתידית של העיר צפויה בנייה של אלפי יחידות דיור בצידה המזרחי של העיר, שייהוו הזדמנות נדל"נית של ממש".
אדריכל גיל שנהב ממשרד כנען שנהב אדריכלים: "ילדיי צעירים ועדיין לא נמצאים בשלב בו חושבים על רכישת דירה. הייתי שמח להמליץ לצעירים שמתלבטים בעניין רכישת דירה לחפש אותה דווקא בשיכונים הוותיקים במרכזי ערים או באזורים ברי התחדשות. נטיית הלב הראשונית היא לבחור בשכונות חדשות שבהן כבר הכל מוכן, אבל אני חושב שיש היגיון לבחור דווקא במקומות בהם הפוטנציאל טרם מומש. מקומות שיש להם סיכוי בטווח הנראה לעין לעבור תהליך של התחדשות עירונית. בדרום תל־אביב למשל, בשכונות בהן העירייה גיבשה מדיניות לגבי התחדשות עירונית, ניתן לרכוש היום דירה במחיר שפוי".
מאיר טל, מנכ"ל קבוצת כנען: "אני אמליץ לילדיי לגור ברמת־גן. העיר היא חלק ממטרופולין תל־אביב והיא מצליחה עדיין לשמור על רמת מחירים סבירה ביחס לתל־אביב וגבעתיים. המחיר הממוצע למ"ר במיקום טוב בתל־אביב נע בין 55 ל־60 אלף שקל, בגבעתיים המחיר למ"ר במיקום טוב נע בין 28 ל־35 אלף שקל ואילו ברמת־גן המחיר נע בין 19 ל־27 אלף שקל למ"ר. כלומר רמת־גן זולה מתל־אביב בכ־50 אחוז ואילו מגבעתיים ב־21.15 אחוז. רמת־גן היא בהחלט אלטרנטיבה מצוינת לתל־אביב וגבעתיים, והיא מספקת רמת חינוך מצוינת. כמו כן, רמת־גן עוברת התחדשות עירונית מסיבית".
שלום שי, מנכ"ל ובעלי חברת הנדל"ן דונה: "אני אוהב את כל הארץ, אך לעיר מודיעין יש מקום מיוחד בליבי, אני מלווה אותה מראשיתה. את הבית הראשון בעיר אני בניתי, ומאז אני מלווה את התפתחותה: בפעם הראשונה שראיתי רמזורים בעיר - שמחה מילאה את ליבי. כיום, אני בונה בה מעל ל-2,300 דירות. אני גם גר בעיר ואשמח שגם ילדיי".
אבי זיתוני, מנכ"ל ובעלים של חברת א. זיתוני: "אני מאמין שגבעת-שמואל עונה על כל הפרמטרים שצריך כשבוחרים סביבת מגורים טובה. היא נחשבת לעיר איכותית עם צביון קהילתי, שפונה בעיקר למשפחות מבוססות. היא מצליחה למזג בהצלחה בין אוכלוסייה דתית לחילונית. לאורך כביש 4 וממזרח לדרך רבין יפותחו מרכזי תעסוקה. בנוסף לכך, לאחרונה המליצה ועדת גבולות במשרד הפנים על העברת אוניברסיטת בר-אילן מתחומה המוניציפלי של רמת-גן לגבעת-שמואל, מה שעוד מוסיף ליוקרה של העיר".
האדריכל גיא מילוסלבסקי ממשרד מילוסלבסקי אדריכלים: "אני בוחר בגבעתיים כעיר הכי אטרקטיבית למגורים לילדיי לכשיגדלו. זה למעשה פרבר של תל־אביב, שמחד מתנהג כמו עיר קטנה ומאידך מאוד קרוב למרכז המטרופולין של תעסוקה ובילויים. העיר נהנית מנגישות מקסימלית – קרבה לצירי התנועה הראשיים של המדינה. מבחינה נדל"נית העיר משלבת גם בנייה חדשה וגם התחדשות עירונית, כולל פרויקטים גדולים, ביניהם פרויקט של כ־3,000 יחידות דיור ברחוב ההסתדרות ופרויקט של כ־550 יחידות דיור ברחוב ערבי נחל. ההתחדשות העירונית, כשמה כן היא, משנה את פני העיר ומייפה אותה, ומושכת אליה אוכלוסייה צעירה וחזקה".
ורד צרפתי זבולון, משנה לנשיא התאחדות בוני הארץ וסמנכ"לית חברת צרפתי שמעון: "אני ממליצה על באר־שבע, שם המחירים יותר טובים ועם פוטנציאל השבחה עצום למחיר. אין צורך לשעבד את החיים למשכנתה מטורפת, וזה מאפשר לנהל משק בית וחיים נורמליים. כיום כביש 6, הרכבות ופיתוח התחבורה מקלים על ההתניידות, ושלא לדבר על כך שבאזורי המרכז יוקר המחייה הרבה יותר גבוה. באופן אישי אני מאוד אוהבת את בירת הנגב ומאמינה בפוטנציאל הגדילה שלה. יש שם מוקדי תעסוקה גדולים. המעבר העתידי של בסיסי צה"ל וחיל התקשוב, הקריה ההייטקיסטית לצד בית חולים סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון הקיימים כיום, מהווים מוקדי משיכה לעיר מכל קצוות הארץ".
שאולי לוטן, מנכ"ל קבוצת לוינשטין: "אשתי ואני בחרנו לגדל את ילדינו ברמת־השרון ועדיין אנחנו מתגוררים בעיר. גם ילדיי שגדלו והקימו משפחה משלהם, בחרו להתגורר בעיר ולגדל בה את ילדיהם. זה גם המקום שגם הייתי ממליץ להם להתגורר בו. מערכת החינוך בעיר מצוינת, מגיל הגן ועד התיכון. ילדיי שקטים ובטוחים שכל אחד מילדיהם ייזכה לחינוך הטוב ביותר. מעבר לכך העיר מוקפת שדות המהווים מקום נהדר לטייל בו. נחל הדרים העובר בלב העיר והירקון הסמוך אליה הם מקומות בילוי נפלאים עבור הילדים. בנוסף, השכונות החדשות ממשיכות למשוך לעיר אוכלוסייה חזקה. כך, למשל, שכונת נווה־גן היא אחת השכונות המבוקשות ביותר ברמת־השרון".
שלמה גרופמן, יו"ר קרן פייר: "הייתי ממליץ לצעירים על העיר חדרה, שעדיין נחשבת כהזדמנות טובה הן מבחינת מחירי הדיור והן מבחינת קרבה לעורקי תחבורה ראשיים, וגם על העיר החדשה חריש, שבה הדירות עדיין זולות יחסית והמחירים צפויים לעלות בשנים הקרובות. בתל־אביב עדיין ניתן למצוא הזדמנויות באזור יד־אליהו ובדרום העיר, כמובן שגם הן יקרות. אבל בדור הצעיר, הם אלו שמקבלים בדרך כלל את ההחלטה וכך גם ילדיי וזה מובן. יש רבים המעדיפים לגור בשכירות בתל־אביב או בסביבתה בגלל הצורך שלא להיקלע לפקקים בשעות השיא".