שתף קטע נבחר

 

מטיסה ועד גניבה: ההוצאות שמוכרות לציבור העצמאים

בין אם אתם עוסקים עצמאים ב-100% ובין אם מדובר בתוספת לעבודתכם כשכירים, יש מכלול הוצאות מוכרות שיכולות להעניק לכם הקלה בחישוב המס. זה מה שכדאי לדעת

עובדים כעצמאים? המושג "הוצאה מוכרת" אינו זר לעצמאי. רבים מציבור העצמאים מימשו את הזכויות השונות הכרוכות בכך, אולם מתברר, כי חלק גדול מהם לא באמת מודע למכלול האפשרויות מהן ניתן ליהנות מזיכוי וספק גדול אם הוא ממצה את מלוא זכויותיו.

 

 

כל הוצאה החיונית לשם יצירת הכנסה ושמקורה בפעילות השוטפת של העבודה כעצמאי, מוכרת על ידי שלטונות המס - החל מטיסות ונסיעות, עבור בקנייה ותיקונים למחשב ולסמארטפון ועד ללימודים - כל אלה והוצאות רבות נוספות יכולות להיכנס תחת המטריה הרחבה של ההוצאה המוכרת, באמצעות ניכוי מס, בהתאם לתקנות.

 

מה המשמעות של "ניכוי מס"? ניכוי משמעותו הפחתה של הסכום החייב במס. במילים אחרות - באמצעות ניכוי, יורד הסכום ממנו נדרשים לשלם מס ובהתאמה – גם המס הנגזר מכך.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
 

ניקח לדוגמה עצמאי (המוגדר כעוסק פטור) שהכנסתו השנתית היא 120,000 שקל. לאותו עצמאי יש מספר הוצאות: בתחילת השנה הוא רכש לעסק מחשב בשווי של 3,000 שקל, הוא מוציא 2,200 שקל על הסמארטפון שלו, ויש לו הוצאות משרדיות שונות בסכום של 3,000 שקל.

 

עבור המחשב הוא זכאי להכרה ב-1,000 שקל; מתוך ההוצאות על הטלפון הנייד, הוא זכאי להכרה ב- 1,100 שקל; ההוצאות המשרדיות מוכרות במלואן, בתנאי שיש מסמכים מתאימים, ולכן מלוא הסכום מחושב לצרכי מס - 3,000 שקל.

 

כך, במקרה הזה, סך הניכוי המותר הוא 5,100 שקל (1,000+1,100+3,000). את הסכום הזה מנכים מההכנסה השנתית: 120,000-5,100 שהם 114,900 שקל.

 

מסכום המס שצריך לשלם בהתאם להכנסה הזו, מורידים את שווי נקודות הזיכוי במס (למשל, לאדם שיש לו 2.25 נקודות זיכוי, מפחיתים 5,832 שקל מחיוב המס) וזה סכום המס לתשלום.

 

עצמאי "במשרה חלקית"

גם שכירים שעובדים במקביל כעצמאים, בין אם הם מוגדרים כעוסקים פטורים או מורשים – זכאים כמו כל עובד עצמאי להחזרי מס על הוצאות מוכרות.

 

ואולם, את שלל הניכויים הללו ניתן לנכות אך ורק מההכנסה כעצמאי (ישנם ניכויים שיכולים להיות מוכרים גם לשכיר, אך החישוב הוא נפרד לחלוטין ולא נפרט עליו בכתבה זו).

 

איך זה עובד? אם לדוגמה הכנסתם החודש 15 אלף שקל, מתוכם 10,000 שקל כשכירים ו-5,000 שקל מעבודתכם כעצמאים ובמקביל הוצאתם 1,500 על צרכי משרד, תוכנות לעבודה השוטפת ותפעול אתר אינטרנט, מהכנסתכם כעצמאים תשלמו מס רק על 3,500 שקל.

 

חשוב לציין, כי צריכה להיות הלימה הגיונית בין ההכנסה להוצאות שמבקשים להכיר בהן. מציאות שבה אדם שמכניס כ-2,000 שקל בחודש מעבודתו כעצמאי, מגיש בקשה להכרה בהוצאות בסכום דומה או אף גבוה מכך, באופן עקבי, תראה "חשודה" בעיני רשויות המס.

 

אז מה מוכר כהוצאה? בעזרת רפאל זיתוני – חשבונאי, יועץ מס, ומנכ"ל "כספית החזרי מס", נעשה סדר בהוצאות השונות.

 

בית, רכב וביגוד

כיום רבים מהעצמאים בוחרים להפוך את הבית שלהם למשרד. בהיבט הזה, החישוב של החזר המס יותר מורכב. משום שלא כל הבית משמש כמשרד, רק חלק יחסי מההוצאות שלו יהיו מוכרות:

 

מחשב, אינטרנט ופקס – כל ההוצאות לרבות תיקונים ותחזוקה.

 

חשמל וארנונה – הרשויות, ככל הנראה, יכירו בכ-20 עד 25 אחוזים מהתשלומים.

 

ועד בית וניקיון – בדרך כלל יוכרו בין 20 ל-25 אחוזים מהתשלומים.

 

טלפון קווי – אם הטלפון משמש רק למשרד אז תשלום ההוצאות יוכר במלואו. אם הטלפון משמש גם את הבית אז יוכר חלק יחסי מהתשלום. עם זאת, שיחות לחו"ל הקשורות לפעילות העסק יוכרו במלואן. לכן, מומלץ לנהל רישום מסודר של השיחות לחו"ל ומטרתן.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

תשלום שכר דירה – תשלום למס הכנסה יוכר רק אם בעל הדירה משלם מס על ההכנסה ומציג לשוכר אישור על ניכוי מס במקור. כאן בדרך כלל תיווצר בעיה מכיוון שרבים מבעלי הדירות אינם מעוניינים לשלם את המס ומוציאים פטור.

 

אם צוין בחוזה בפירוש שהדירה משמשת למגורים בלבד, אי אפשר לדרוש הוצאה מוכרת ואם תעשו זאת, אתם עלולים להסתכן בתביעה. לכן, אם אתם מעוניינים בהחזר הזה, חשוב לדון בכך עם בעל הדירה בטרם חתימת החוזה.

 

ריבית משכנתה – אם יש לכם דירה בבעלותכם ואתם עובדים מתוכה, חלק מההוצאות על ריבית המשכנתה ייחשבו כהוצאות מוכרות בהתאם למגבלות החוק. חשוב להבין, כי ניכוי ההוצאות הזה אינו פוגם בזכאותכם לפטור ממס שבח בעתיד, בהנחה שלפחות 50 אחוז משטח הדירה שימשו למגורים.

 

הוצאות רכב – אם הרכב משמש אתכם לעבודה, תוכלו לדרוש החזרי הוצאות על דלק, חנייה, ביטוחים, תיקונים, רישוי וביטוח מקיף. בקנייה של רכב הנושא מורכב יותר, אך תוכלו לקבל החזר של 15 אחוז מההוצאה בכל שנה עד להפחתה מלאה של עלות הרכב (פחת).

 

צורכי משרד – כל הציוד שישמש אתכם לצורך הפעילות השגרתית בעסק – לרבות ניירות, דיו למדפסות, כלי כתיבה, תוכנות מחשב שימושיות ועוד.

 

ביגוד – בגדים ספציפיים שעושים בהם שימוש ייחודי בתחום מסוים – כמו חלוק לרופא שיניים או גלימת עורכי דין – יוכרו במלואם. מנגד, בגדים שניתן להשתמש בהם לא רק לצרכי עבודה יוכרו בדרך כלל בשיעור של כ-80 אחוז מההוצאה.

 

אתר אינטרנט – רכישת דומיין שזהה לשם העסק תוכר במלואה, עלויות הקמת אתר לשימוש בית העסק יוכרו כהוצאות שוטפות למשך ארבע שנים מיום ההקמה ועלויות התפעול השוטף של האתר יוכרו במלואן. ההכרה בתפעול השוטף כוללת בין היתר תשלום לספקים, לתשתית ולעבודות תחזוקה באתר.

 

גם גניבה מוכרת

הכנת דו"ח שנתי לרשויות המס – אם אתם פונים לבעל מקצוע שיערוך בעבורכם את הדו"ח, שכר הטרחה יהיה מוכר גם הוא. משמעות הדבר שחלק משכר הטרחה יוחזר אליכם בתום התהליך.

גניבה? רק במזומן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גניבה? רק במזומן
 

נסיעה לחו"ל - יש להוכיח שקיימת זיקה בין מטרת הנסיעה לעבודה ולקידום העסק. כמו למשל כנסים, ירידים, פגישות, שיווק ומכירה, ועוד. לכן חשוב לשמור על הזמנות ומסמכים המעידים על תוכן הנסיעה. סכום ההוצאות המוכרות, בין היתר, של כרטיסי הטיסה, לינה, השכרת רכב, יהיה בהתאם לרשום בתקנות.

 

אחת מההוצאות המוכרות המפתיעות ביותר ברשימה היא כסף שנגנב מכם. מבחינת רשויות המס, גניבה נחשבת כהוצאה ולכן היא בהחלט מוכרת במס. גניבה של כסף מזומן או החמאות תזכה אתכם בהחזר, אך גניבה של ציוד או רכוש אינה מוכרת, אלא תיחשב כהפסד הוני.

 

גם ניהול הליכים משפטיים ושכר טרחה לעורך דין יכולים להיכלל כהוצאות מוכרות. לשם כך, על הנתבע לשאת במשרה בכירה בעסק, כך שניתן יהיה להוכיח שפגיעה בו היא פגיעה ישירה בעסק. בנוסף, נושא המשפט מוכרח להיות קשור לפעילות העסקית של הנתבע.

 

כספית החזרי מס

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים