ולנו יש ערק: הגאווה הלאומית של לבנון
לבנון היא לא היחידה באזור שאוהבת את משקה האניס, אבל שם הוא גם חלק מהותי במסורת - ומקור פרנסה לא מבוטל. לפי ההערכות המדינה מייצרת בשנה שני מיליארד בקבוקי ערק. בלבנון מנסים לחנך את הדור הצעיר, שהולך נגד המסורת ומעדיף לשתות וודקה או וויסקי
כל פרט שקשור בערק, המשקה הלאומי של לבנון, כבר הפך למסורת. מזיקוק המשקה עם האניס ועד להגשתו בשולחן. הלבנונים אוהבים לשתות אותו בסעודות חגיגיות, בדרך כלל אחרי ערבוב עם מים שצובעים אותו בלבן.
משפחות לבנוניות רבות מכינות ערק בבית. במסעדות בארץ הארזים מגישים גם גרסאות מסחריות וגם ביתיות, "ערק בלאדי". עם כל כך הרבה מזקקות ביתיות, קשה לומר כמה בקבוקי ערק מייצרת לבנון בשנה. לפני שנתיים העריך "בלום בנק" בלבנון שמדי שנה מייצרת המדינה כשני מיליארד בקבוקי ערק. כרבע מהם נשלחים לייצוא, בעיקר ללבנונים שחיים בחו"ל ומתגעגעים למשקה הלאומי.
בניגוד ללבנונים שעזבו את המדינה, חלק מהצעירים הלבנונים מעדיפים וודקה או וויסקי – משקאות חריפים שקל שיותר לשתות ולערבב. בעיירה בתענאייל, ממזרח לביירות, נערך "פסטיבל ערק" שנועד לעודד את הצעירים לשתות את המשקה הלאומי. כמה חברות מסחריות ו"מזקקות בוטיק" הציגו לראווה את הערק שלהן בפסטיבל.
מישל סבאת מציג בפסטיבל את הערק החדש שלו, "ערק גן עדן". מישל אומר שעם כל כך הרבה יצרנים, איכות הערק יכולה רק להשתפר. "יש תחרות רבה כאן בלבנון, אז מי שעושה ערק צריך לוודא שהוא עושה אותו באיכות טובה מאוד".
המשפחה של כריסטיאנה עיסא היא אחת מיצרניות הערק הגדולות בלבנון, "דומה דה טורל", שמייצרת 350 אלף בקבוקי ערק בשנה. עיסא מספרת בפסטיבל: "הדבר הכי חשוב לגבי הערק זה שהסבים שלנו השתמשו בצמחים לטיפול במחלות, ולא בתרופות. הם האמינו בצמחים, ולכן בחרו לעשות ערק עם אניס ירוק בגלל שהיה בזה אנתול – רכיב שמסייע לעיכול".
את הערק בלבנון נהוג לשתות בכוסות זכוכית קטנות, שמונחות על מגש בראש השולחן שמלא בכל טוב. חובבי הערק מתווכחים גם בלבנון איך עדיף לשתות אותו: נקי, עם מים או עם קרח. בפאבים של ביירות מנסים למשוך את הצעירים עם גרסאות מגוונות של ערק – בתוספת בזיליקום או רוזמזרין. עיסא מ"דומה דה טורל" דווקא בעד ערק מלון.
הלבנונים שמכינים ערק בבית משתמשים בכוהל ענבים. עכשיו, בחודשים ספטמבר ואוקטובר, זו תקופת קטיף הענבים בלבנון. אחרי דריכת הענבים נותנים להם לתסוס במשך שלושה שבועות. בשלב השני או השלישי של הזיקוק מוסיפים מים ואניס.
מי שמייצר ערק בבית מעביר אותו בתום הזיקוק לג'ריקנים, ואז המשקה מוכן לשתייה. החברות המסחריות שומרות אותו בקנקני חימר במשך שנה, מה שהופך את הטעם לחלק יותר. אביה של עיסא הראה טכניקה חדשה - הוא שומר את הערק חמש שנים בקנקנים לפני השיווק. "היין מתיישן, אבל הערק נח", היא אומרת.