שתף קטע נבחר

לא ספרדים ולא אשכנזים. אתיופים

קהילת ביתא ישראל רודפת אחרי הרבנות הראשית כדי שזו תכיר ביהדותה. הסיבה היא שההלכה שלנו לא נופלת לה למשבצת האשכנזית או הספרדית

 

ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארכיון(צילום: AFP)

לפני יום כיפור פורסם בתאגיד "כאן" כי רבה הראשי של קריית גת, משה הבלין, פסל את כלל יהודי אתיופיה המועסקים בבית אוכל מלעבוד בעסק. מדובר בכמה נשים שעבדו בחברת קייטרינג עד שהגיע הרב הבלין והחליט שהן מוכרחות להוכיח לו שהן אכן יהודיות, אחרת לא יוכלו לגעת באוכל שהוכשר.

 

 

רק לא מזמן קם פובליציסט ומשפטן ידוע בעולם החרדי, הרב דב הלברטל, שהצהיר בפומבי בפריים טיים טלוויזיוני ש"יוצאי אתיופיה ספק יהודים". עוד לא נרגענו מסערת "יקבי ברקן" שמנעו מיוצאי אתיופיה לעבוד בייצור יין מטעמי כשרות, וכבר נולדים סיפורים חדשים הפוגעים עמוקות ברגשות הקהילה.

 

יש להבהיר: בשונה משאר הקהילות היהודיות בגולה, יוצאי אתיופיה הם לא רק יהודים, אלא שתמיד היו ישראלים. גם אם פיזית לא היו בארץ ישראל, הרוח תמיד הייתה. האתיופים קראו להם ישראלוץ' (ישראלים) או "פלאשים" ("גולים"). לאורך ההיסטוריה ניהלו השלטונות האתיופיים מלחמות אכזריות נגד הקהילה היהודית, אך זו עמדה איתנה בזכות גברים ונשים שבחרו במות קדושים ובלבד שלא ימירו את דת אבותיהם.

 

אז למה ביתא ישראל (יהודי אתיופיה) צריכים להתחנן כדי לזכות בהכרה ביהדותם על ידי הרבנות הראשית בישראל?

 

מי שבוחר להתערב בשאלת יהדות אתיופיה צריך לדעת שההלכות של ביתא ישראל שונות בתכלית מהמנהג המקובל בישראל. הרב ד"ר שלום שרון וד"ר יוסי זיו מציגים את הסתירות בין ההלכה הנהוגה על פי שולחן ערוך לבין ההלכה של הקייסים. בישראל, למשל, אבלים נמנעים מתספורת ומגילוח זקנם, בעוד שבעדה האתיופית המנהג הפוך - מתגלחים ומסתפרים קצוץ. ויש למנהג שורשים מהתנ"ך: אחרי שאיוב קיבל את הבשורות הרעות הוא גזז את שערות ראשו, וגם בכמה נבואות של ישעיהו ויחזקאל מתואר מנהג זה כציון אבלות.

 

הבדל בולט נוסף הוא שבמסורת יהדות אתיופיה מקפידים בצורה מחמירה על דיני טומאה וטהרה ואיסור על שהייה בקרבת בית קברות מחשש טומאת המת. בישראל יש מנהג מקובל של עלייה ההמונית לקברי צדיקים, כאילו מדובר בבית מקדש חדש.

 

כל יוצא אתיופיה יודע שהמבוגרים בקהילה לא העזו לקנות בישראל בשר בחנות. הם לא אוכלים בשר שהמקור שלו לא ידוע. הם אוכלים רק בשר שהקייסים שלהם שחטו כי רק עליהם הם סומכים. יש מקרים רבים שבהם הורים מחתנים את בניהם או בנותיהם באולם מפואר אבל לא נוגעים בשום מאכל וחלקם אפילו מים לא שותים.

 

אז למה צריכים יהודי אתיופיה לרדוף אחרי הרבנות הראשית שתאשר את יהדותם? כי דרכן ההלכתית לא תואמות. יהדות אתיופיה לא משתייכת לזרם האשכנזי או הספרדי, אלא יש לה זרם ייחודי משלה, זרם ביתא ישראל.

 

יש משפט באמהרית שאומר: "הכול עובר - רק האמת נשארת". הקהילה האתיופית לא צריכה לבקש אישור ביהדותה מהרבנים הבלין והלברטל או אישור מבד"ץ לגעת ביין, אלא לשמור על האמת שלה. האמת חשובה מאוד והיא זו שתישאר לנצח, עם מסורתה, מורשתה ויהדותה של הקהילה האתיופית כפי שהשתמרה אלפי שנים.

 

  • דמוז גובזה הוא פעיל חברתי

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים