"כשהורינו היו בגילנו". פרויקט צילומים מיוחד
האם אנחנו נראים צעירים מהורינו, כשהיו בגילנו? ביקשנו ממפורסמים לפשפש באלבומים, למצוא תמונות של הוריהם בגילם היום ולהצטלם באותה תנוחה, כדי שיהיה לכם קל להחליט: מי נראה צעיר יותר? ומי השקיע יותר במראה שלו?
אל תשליכני לעת זיקנה
רמי לוי (62), הבעלים של רשת "רמי לוי שיווק השקמה"
אבי, מרדכי לוי, בן 87. בעיניי, הוא אחד הצדיקים עלי אדמות. איש לח"י לשעבר, אוהב צדקה וחסד, בן אדם מלא בנתינה וזה הדבר הכי יפה שלמדתי ממנו. באופן טבעי, כבנו, אני מרגיש שאני דומה לו חיצונית, אבל אני דומה גם לאמא שלי. מבחינת האופי - אני חושב שהתכונות הן נרכשות- במהלך השנים ראיתי את ההתנהלות שלו ולמדתי וכן, אני בהחלט דומה לו ברגישות שלי לזולת".
יש לדעתך פער בהתייחסות לאסתטיקה ויופי בין הדורות?
"כגבר – ועוד גבר שחי בירושלים שזה לא המעוז של תרבות המערב - זה בכלל לא נושא שמעסיק אותי ואני לא מרגיש שאני יותר מתעסק בזה מאשר התעסקו בכך בדורו של אבא שלי".
אבל לא קורה לך שאתה חושב על הגיל, על ההתבגרות?
"לא ההתבגרות האישית שלי אלא זו של הדור המבוגר. זה צובט לי בלב. קשה לראות אדם שהיה חזק, חסון, פייטר - מתבגר מיום ליום. אבל אני לא מדבר על המראה החיצוני אלא על היכולות הפיזיות שלו. אל תשליכני לעת זיקנה. זה לא פשוט לי. אבל כשמישהו מתבגר והוא חזק ובריא - יש משהו מאוד יפה בהתבגרות שלו ואפילו בכל קמט. לתפיסתי, לכל שעה ורגע יש את היופי שלו. חוסר יכולת זה מה שכואב".
ומה דעתך על ההתייחסות המוגזמת של הדור שלנו לעניין היופי?
"אני חושב שהיופי הטבעי הוא הדבר היפה ביותר. אין לי זמן להתעסק בזה ואני באמת מאמין שכשאתה עסוק אתה נראה חיוני וזה עושה את העבודה. לא צריך להיות עסוקים ביופי אלא בעשייה עצמה".
פעם פשוט חיו
עינת שרוף (55), זמרת, שחקנית ומנחה
יש בי מאמי, מלכה חלפון, מאבי וגם מסבתי - אמא של אבי. כשאני שרה אני מרגישה מאוד דומה לאמא שלי, וביום־יום אני מרגישה שאני דומה לאבא שלי".
האם לדעתך אנחנו חוששים היום יותר מבעבר להתבגר ולהיראות מבוגרים?
"ברור! חד־משמעית כן. אני מעלעלת הרבה בתמונות של נשים מפעם. יש להן בעיניים מבט של נשים לא מפוחדות. ההתעסקות האובססיבית של כולנו כיום במראה שלנו כדי לשמוע את המשפט: 'את לא נראית לגילך' או 'את לא נראית סבתא', גורמת לנו לעשות כל כך הרבה דברים ולעבוד קשה. הציווי החברתי חזק וגורם לנו להשתעבדות מסוימת. אנחנו מפחדות שיגידו שהשמנו או שאנחנו לא נראות טוב.
"פעם אנשים לא פחדו להיראות מבוגרים. היום - אנחנו רוצות להמשיך ולהיראות צעירות. להספיק הכל, לטייל, לחוות, לראות עולם. אנחנו במרוץ מטורף. כל הזמן רוצים עוד ועוד. אפשר לראות איזו התקדמות יש כיום בנושא של הזרקות בוטוקס וחומרי מילוי, וכמה חשוב לנו להתלבש טוב, להיות אמא טובה, בת טובה ומסורה וגם סבתא נהדרת שנראית מעולה בג'ינס צמוד. פעם פשוט חיו".
ומה את עושה כדי להיראות צעירה?
"גם אני חלק מהמרוץ הזה. לטוב ולרע. יש לי תקופות שאני מרימה ידיים. לוקחת פסק זמן מהטירוף של צביעת שיער, הורדת שיער, ביקורים אצל קוסמטיקאית, הזרקות של ג'ובידרם למילוי ונפח בפנים, להוריד במשקל, להתאמן וכדומה. אבל הדבר הכי חשוב שאני עושה כדי להיראות צעירה יותר זה בעיקר לעלות על שולחנות וכיסאות, לשיר, לרקוד ולשמוח כמה שיותר – זה מה שמשאיר אותי במראה צעיר ובריא".
האם הנשים של פעם היו עסוקות פחות בטיפוח שלהן?
"פעם הנשים היו הרבה יותר יפות. באמת. הן לא התעסקו כל כך הרבה כמונו במראה החיצוני, במשקל, בקמטים ובעיגולים השחורים סביב העיניים. אני יודעת משיחות עם אמא שלי, שכשחברות נפגשו הן לא היו אומרות אחת לשנייה: 'יו, איך רזית', או 'מה עשית? איך את נראית כל כך טוב?' ואפילו 'למה יש לך שחורים סביב העיניים? את לא ישנה מספיק טוב?' 'את אוכלת יותר מדי/את אוכלת פחות מדי', 'את יודעת שאת נראית קצת בדיכאון?' 'תדעי לך שראיתי תמונה שהעלית לאינסטגרם והשמלה שלבשת שם ממש משמינה אותך', 'אני חייבת להגיד לך משהו, במפגש במציאות את מדהימה ובטלוויזיה את נראית שמנמונת'. יש כל כך הרבה התעסקות באיך שאנחנו נראות. אני חושבת שכל זה באמת יכול לגרום לנו להפרעות אכילה, לדכדוך קל ולרצון לא לצאת מהבית".
"יש יותר אפשרויות להיראות צעיר"
רני רהב (54), יו"ר "רהב תקשורת ויח"צ" וקונסול כבוד של איי מרשל בישראל
חיצונית ופיזית, אני מרגיש שאני דומה לאבי יצחק, שכעת הוא בן 84. אבל אני דומה לו בעוד מובנים - בעיקר בתחושת השליחות, האחריות, הנאמנות, הדאגה והאכפתיות מהמדינה.
"אבא שלי נלחם תמיד על צדק, על עוולות שקורות במדינה. מעבר לכך, הוא אדם מאוד פדנט ומסור. אם למשל הוא היה צריך לקום לעבודה בחמש בבוקר, הוא תמיד ידאג לקום לפני ולהיות מוכן לפני הזמן, להכין כריכים לכל המשפחה וארוחת בוקר לאמא שלי. אני מסתכל עליו ומבחינתי הוא נשאר אותו דבר, בדיוק כמו שאני זוכר אותו כילד. אני סבור שאבא בגיל 54 ואני בגיל 54 זה אותו דבר, רק שאני 'מודל 2018' והוא מודל 1934".
האם לדעתך היום יש יותר חשש להתבגר או להיראות מבוגר?
"לא, להפך, היום יש הרבה יותר אפשרויות להתבגר כרונולוגית, אבל להיראות צעיר. אני בעד שכל אדם יעשה מה שטוב לו ובאיזו דרך שיבחר. 'חיה ותן לחיות'. זה המוטו של אבא שלי ושלי. אני כן חושב שפעם אנשים נראו יותר מבוגרים כי פעם החיים, בעיקר עול הפרנסה, היו כאלה שגרמו לאנשים לרצות להתקדם ולהיות מבוגרים יותר על מנת שיוכלו להצליח יותר בעבודה".
האם אתה עושה משהו בשגרה כדי להיראות יותר צעיר?
"לא. אני שלם עם מי שאני, איך שאני".
"היופי והנראות לא היו אישיו"
מיכל צפיר (51), מגישה את תוכנית הטלוויזיה "לבחור נכון" בערוץ עשר, מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא
כשאמא שלי מזל נחמן ז"ל הייתה בגילי, בת 51, היא בדיוק חיתנה אותי. היא נפטרה לפני עשר שנים, בהיותה בת 65. אני לא חושבת שאני דומה לאמא שלי, אבל באופן מעניין לפעמים אני מתבוננת במראה ורואה הבעות שמזכירות לי את אמא שלי, של דאגה, של מוטרדת. היינו יכולות לקפל ביחד כביסה והיא הייתה מתכנסת בעצמה ופתאום הייתה מביעה הבעה כזו של מפליגה במחשבות ואולי אפילו קצת שקועה במועקה, ויש רגעים שאני רואה את ההבעה הזו בדמות שמשתקפת במראה. זה מעין הבזק".
אנחנו מתעסקים הרבה בנראות שלנו וברצון להיראות צעירים. לדעתך זה שונה ממה שהיה בעבר?
"זה מאוד תלוי. הייתה לנו בילדות שכנה שהייתה מאוד מטופחת. אני זוכרת את עצמי מטפסת על בלוני הגז כדי לראות איך היא מסתדרת ומורחת לק, והבנתי בחושים שלי שהאמהות בשכונה חשבו שאם היא ככה משקיעה בעצמה, זה בטח בא על חשבון הילדות שלה והיא מזניחה אותן. הייתי אומרת לאמא שלי - אמא, שימי אודם. היא הייתה אישה מאוד יפה אבל זה לא העסיק אותה מעולם. אני חושבת שזה גם עניין של אופי ולא של דור.
"תמיד צחקנו שכשההורים שלי היו יוצאים לאירוע - אמא שלי הייתה מתארגנת בשניות ודווקא אבא שלי היה מתעכב. אמא שלי הייתה תמיד מלאה ולא היה לה עניין עם זה מעבר לכך שלא אהבה להידחף אל תוך חגורת בטן מעיקה. היא אהבה גלביות גדולות ונוכחות ורק לפני אירוע חשוב קצת התלוננה על כך שלא מוצאת שום דבר. אבל מעבר לזה היופי והנראות לא היו אישיו - לא עור הפנים, לא המשקל. כלום".
למה לדעתך הדור שלנו עסוק יותר בטיפוח?
"פשוט כי התפנה לנו זמן. אולי פעם התעסקו יותר בכביסה שנעשתה ללא מכונה. לנו יש את הפריבילגיה לטפח את עצמנו, שזה דבר שדורש זמן. וזה גם עניין של גישה ומודעות.
מה את עושה כדי להיראות טוב?
"אני הולכת אל רונית רפאל פעם בחודש וזה בסדר העדיפויות שלי. אבל אין אצלי את הפחד מלהזדקן".
"אמי הייתה יוצאת דופן לתקופתה"
דליה מזור (68), אשת תקשורת זה 42 שנים ופרזנטורית של רשת "מרכזי רונית רפאל - מדע היופי"
אמי ז"ל, חנה מזור, נפטרה בגיל 96 והקפידה לטפח את עצמה עד יומה האחרון. אין ספק שלמדתי ממנה להקפיד על אסתטיקה. קרמים ליום וללילה היו חלק בלתי נפרד משגרת חייה ומעולם לא יצאה מהבית ללא משיחה של אודם, והתודעה שלי לכך היא לחלוטין ממנה".
את מוצאת שהיום יש יותר מבעבר מודעות ליופי ולמראה החיצוני?
"לדעתי, אמי הייתה יוצאת דופן לתקופתה בהקפדה על האסתטיקה שלה. האפשרויות שלנו לתחזק ולשמר את המראה שלנו ולהרגיש טוב עם עצמנו מול המראה גם בגיל מבוגר, עולות פי אלף מונים על האפשרויות של הדור שלה. הטכנולוגיות החדשניות לא היו קיימות, כך שלא עלתה כלל השאלה איך מתמודדים עם התבגרות וזיקנה. ברור לי שאין הנאה גדולה לראות איך אנחנו משתנים עם השנים, אבל בעבר לא הייתה אפשרות אחרת. בדורות קודמים היה כבוד כלפי הדור המבוגר, הניסיון והידע שלו, אבל היום - הידע והקידמה מצויים בידי הצעירים, וניסיון החיים, כנראה, פחות חשוב, וזה משליך גם על תפיסת המבוגרים את עצמם, והמראה הוא חלק מזה".
את עושה משהו בשגרה כדי להיראות יותר צעירה?
"אני בהחלט נהנית היום מהטכנולוגיות החדשות".
לא חושש להתבגר
עו"ד ציון אמיר (62), משפטן בכיר
אבי יוסף עמאר ז"ל, שנפטר לפני שנתיים בשיבה טובה בהיותו בן 95, היה איש של עבודת כפיים. מאז עלייתו ארצה ממרוקו, עסק בשלל עבודות, החל בקטיף בפרדסים וכלה בבנייה. אינני רואה דמיון חיצוני באופן מיוחד בינינו. עם זאת, אני כן דומה לו באופן יוצא דופן בתכונותיו, כמו נטייה לסדר וארגון, קפדנות, פרפקציוניזם ומשמעת ברזל בכל תחום ועניין".
כשאתה מסתכל על תמונתו בעשור השישים שלו ומשווה אותו אליך, אתה חושב שיש היום יותר חשש להתבגר ורצון להיראות צעירים?
"אני באופן אישי לא חווה חשש כזה. אני רואה בהתבגרות תהליך נפלא ונהדר – אדם צריך להיראות כפי גילו ואני לא מתחבר לשימוש באמצעים מלאכותיים שנועדו לבצע שינויים במראה החיצוני. בעיניי, אדם צריך להתנהל כפי טבעו, זה נראה הרבה יותר יפה. אני מודע לזה שלא כולם חושבים כך - החברה האנושית עוברת שינויים גם בנושא מראה הפנים, הגוף וכדומה. אנחנו עדים לתפיסה שקונה לה אחיזה יותר ויותר - אנשים רוצים להיראות יותר טוב, יותר בריאים, יותר חזקים וחטובים, ולשם כך הם מוכנים לעשות ניתוחים, הזרקות והתערבויות שהתוצאה שלהן היא לעיתים הרבה פעמים פתטית במהותה".
מה אתה חושב על הבדלי התפיסה של יופי, אז והיום?
"אין ספק שהמדדים בנושא האסתטיקה והיופי משתנים מדור לדור, אבל אין זה אומר שלא הייתה לכך התייחסות בעבר. אולי פעם מישהו במשקל עודף היה מוגדר כ'בריא', אבל בכל עת בהיסטוריה האנושית הייתה ליופי משמעות".
ואתה חושב שהדורות הקודמים נראו פחות צעירים?
"זו טעות לחשוב כך. הבדלי הסגנון והגדרת אידיאל היופי, הם שמטעים אותנו. אדם נראה כפי גילו בכל עת ובכל דור. אני חושב שהשעבוד של בני האדם לחיצוניות בימינו, הוא מופרז".
"אנשים נכנסים להיסטריה מקמט חדש"
ליאון רוזנברג (45), נשוי לפאולה ואב לשתיים, מגיש את התוכנית "פאולה וליאון" עם אשתו מדי בוקר בערוץ קשת
אין לי ספק שקיבלתי מהגנטיקה המצוינת של אבא שלי, אילן רוזנברג, היום פנסיונר בן 80, בעבר המנהל והבעלים של חברת ניקיון ושמירה. יש בינינו דמיון חיצוני. אני מודה לו מדי יום על השיער השופע ומבנה הגוף הרזה שהעביר לי. מבחינה ערכית – למדתי מאבא שלי להיות נדיב ומכבד לאנשים שמסביבי בלי קשר למעמד של האדם. אני זוכר היטב איך אבא שלי העניק יחס אישי והרבה כבוד לכל אחד ממאות העובדים שהיו לו בחברה.
"עם זאת, באופי אנחנו שונים מאוד: אבא שלי הוא אדם מופנם, שלא מרבה לדבר. הוא שייך לדור הגברים שלא נהגו להתבטא בנושאי רגש, העבודה הייתה מרכז חייהם והם היו פחות מעורבים בגידול הילדים. אני שונה מאוד בהיבט הזה - העיסוק שלי הוא לדבר מול קהל וחשוב לי להיות אבא מעורב ונוכח, ולבטא את עצמי גם בנושאים רגשיים".
ומה באשר להתייחסות של כל אחד מכם למראה החיצוני?
"אני חושב שאין בינינו פער גדול בתחום הזה. אבא שלי היה מאז ומתמיד גבר שמשקיע בטיפוח העצמי שלו, תמיד מגולח ומריח טוב (מאלה ששופכים על עצמם רבע בקבוק בושם בכל יציאה מהבית). הוא מקפיד כל חייו על פעילות ספורטיבית מדי יום ואני זוכר שהיה מורח על עצמו קרם פנים אחרי הגילוח. מצד שני, אין כמעט תמונות שלו משנות הילדות שלי. בכלל היו מצטלמים אז הרבה־הרבה פחות, בגלל כל הסרבול של המצלמה והפילם. ומכיוון שאבא שלי היה זה שתמיד מצלם את כולם, אז גם בטיולים המשפחתיים בקושי יש תמונות שלו.
"אני חושב שהעובדה שבני הדור שלו ראו את עצמם פחות בתמונות, הביאה לזה שהם היו מודעים פחות לנושא הנראות החיצונית, היה להם יותר חופש להיות מי שהם ופחות צורך להתאים את עצמם לסטנדרטים חיצוניים של יופי. ברור לגמרי שהיום יש אובססיה להיות בעל מראה צעיר, שלא הייתה קיימת לפני 30 שנה. אני רואה סביבי בעולם התקשורת ומחוצה לו אנשים שנכנסים להיסטריה כשהם מגלים קמט חדש בפרצוף, קורעים את עצמם באימונים כדי להוריד עוד קילו מיותר ומתקשים לקבל את עצמם כמות שהם. אנשים היום שואפים להיראות במציאות כמו אחרי פילטר מחמיא באינסטגרם, והביטוי הכי בולט לשינוי הזה הוא בכמות הפלסטיקאים שפעילים כיום לעומת לפני 20 ו־30 שנה".
ואיך אתה עם זה?
"להיראות יותר צעיר זה לא מהמטרות החשובות בחיי, אלא רק תוצר לוואי של השאיפה שלי לחיים בריאים ומלאים. המטרה שלי היא קודם כל להרגיש טוב, להיות מחובר למה שאני עושה, לעשות דברים חדשים, לשמור את התודעה שלי רעננה ומתחדשת, להמשיך ללמוד ולהעשיר את עולמי הפנימי. אני חושב שזה המתכון לנפש צעירה ופעילה וזה מקרין גם כלפי חוץ. אני בהחלט מקפיד שהתזונה שלי תהיה מאוזנת ובריאה ככל שניתן, אחרי הכל, אני חי עם נטורופתית שהיא לא רק מהידעניות ביותר בתחום, אלא גם מבשלת מצוין, וגם לזה יש השלכות חיוביות על ההרגשה והמראה. מעבר לזה, אני לעולם לא אסתיר את הגיל האמיתי שלי או אשקר לגביו. לדעתי אחת המשימות הכי חשובות בחיים היא לקבל את עצמך ללא ביקורת מיותרת. לזכור שהיום אתה הכי צעיר שתהיה אי פעם ושהכל פתוח בפניך, כל עוד לא תגביל את עצמך עם מחשבות שליליות".
נשים עושות הכל כדי להיראות צעירות יותר"
מוטי רייפ (53), יזם, מפיק ומייצר תוכן לנשים
אני לא דומה במראה לאבי, אפרים ז"ל. באישיות יש חלקים דומים - נוכחות, כריזמה, דבקות במטרה ושאפתנות, ביתר הדברים פחות. אני חושב שהעולם הפך מתקדם יותר, פתוח יותר, מגוון יותר, מה שלא היה מתאפשר אז בהמון תחומים".
אנשים כיום רוצים להיראות יותר צעירים מפעם?
"לצערי הרב כן, אנשים ובעיקר נשים עושות הכל כדי להיראות צעירות יותר, ואני מצר על כך. אני חושב שהשינוי צריך לבוא מבפנים ולא מבחוץ. תוחלת החיים הפכה ארוכה יותר, המודעות לתזונה ואסתטיקה הפכה גבוהה יותר, ולכן אנשים שהיו פעם נראים לנו מבוגרים היום רק מתחילים את החיים. אני בעיקר דואג להמשיך ללמוד ולהתפתח, זה מה ששומר אותי צעיר. אני רואה בשמעון פרס דוגמה מצוינת לכך".