האיחוד האירופי: נקים גוף שיאפשר את המשך הסחר עם איראן
גוף משפטי שיוקם יסייע לטהרן הסובלת ממשבר כלכלי בעקבות הסנקציות של ארה"ב. שרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני: "הגוף יסייע לממש עסקאות כלכליות לגיטימיות עם טהרן, כדי לאפשר את המשך הסחר עמה"
בהצהרה מסרה מוגריני כי "הגוף יסייע לממש עסקאות כלכליות לגיטימיות עם טהרן, כדי לאפשר את המשך הסחר עמה". בתום פגישה עם בכירים מבריטניה, סין, צרפת, גרמניה, רוסיה ואיראן, היא הוסיפה כי ישנה חשיבות ל"פיתוח ערוצי תשלום עם איראן".
מאז חידוש הסנקציות שורה של חברות הודיעו כי יפסיקו את פעילותן באיראן כדי להגן על עצמן. הצמרת האיראנית התלוננה בפני האיחוד האירופי כי מנהיגיו לא עושים מספיק כדי לשמר את הסכם הגרעין עמה.
אתמול הודיעה יצרנית הרכב השבדית "וולוו" כי תפסיק לייצר משאיות באיראן בעקבות הסנקציות האמריקניות. "עם כל הסנקציות הללו ועם כל מה שארצות הברית מציבה, מערכת הבנקאות פשוט לא עובדת באיראן. אנחנו לא יכולים לקבל תשלום", אמר דובר החברה פרדריק איברסון.
במקביל, בנק ההשקעות Bpifrance, השייך לממשלת צרפת, הודיע על השהיית תוכנית שיזם מוקדם יותר השנה במטרה לסייע לחברות צרפתיות לסחור עם איראן למרות הסנקציות האמריקניות על טהרן. לפי התוכנית, הבנק אמור היה לממן חברות שהיו מעוניינות לייצא סחורות לאיראן. "התנאים לא מתאימים לכך. הסנקציות פוגעות בחברות", מסר מנכ"ל החברה.
עלי שמחאני, ראש המועצה לביטחון לאומי של איראן, האשים אתמול את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי הוא משתמש בסנקציות כ"נקמה אישית" נגד מדינות אחרות. זאת, ברקע חידוש הסנקציות. לפי סוכנות הידיעות IRNA, הבכיר האיראני התייחס לפיגוע הטרור במצעד הצבאי בעיר אהוואז ביום שבת, וציין כי איראן צריכה לפתוח בדו-שיח בונה על מנת להימנע ממתיחות עם שכנותיה.
בשבוע שעבר דווח כי הממשל האמריקני הצליח לשכנע את ענקית הרכב מגרמניה "פולקסווגן" להפסיק את מרבית פעילותה באיראן במסגרת הסנקציות. על פי שגריר ארצות הברית בגרמניה, ריצ'רד גרנל, שניהל את השיחות עם החברה הגרמנית, במסגרת ההסכמות שהושגו בין הצדדים החברה תוכל להמשיך בעסקאות שהוחרגו "מטעמים הומניטריים". "פולקסווגן הודיעה לנו כי היא תשתף פעולה עם הסנקציות האמריקניות על איראן", אמר גרנל לאתר "בלומברג".
לאחר פרישתו מהסכם הגרעין, הנשיא האמריקני דונלד טראמפ הזהיר לא מעט מדינות כי עליהן לבחור אם להמשיך לעשות עסקים עם הכלכלה הגדולה ביותר בעולם, או לשתף פעולה עם איראן.
נציגים ממשרד החוץ האמריקני הכינו את הקרקע לסנקציות נוספות על איראן - שכוונו בעיקר לעבר תעשיות אנרגיה ומפעלים כימיים במדינה. בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר כי המדינות ואנשי העסקים באירופה הרבה יותר קרובים לעמדתה של ארצות הברית בנושא מאשר לעמדת האיחוד האירופי.
במקביל דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי ארצות הברית מנסה להתחיל משא ומתן עם איראן על תוכנית הגרעין והתנהלותה באזור. השליח האמריקני המיוחד לאיראן, בריאן הוק, אמר כי ארה"ב מעוניינת לגבש אמנה, ולא רק הסכם בין שתי ממשלות. לדבריו, המנהיגים האיראניים אינם מעוניינים במשא ומתן למרות רצונו של טראמפ להיפגש עם הנשיא חסן רוחאני.