"חיים היה עילוי, זה אובדן לעולם המוזיקה": פסנתרן חרדי נהרג בפגע וברח בירושלים
חיים טוקצ'ינסקי, בן למשפחה חרדית מקריית מוצקין, הוא הגבר שאותו דרס למוות עיתונאי ספרדי - שנמלט לאחר מכן. הוא עזב לימודים בישיבה לטובת האקדמיה למוזיקה, שם זכה במלגות רבות. "עבדתי בכל עבודה, מטחינת קמח עד גזימת עצים, כדי להגיע לאקדמיה. הרגשתי שם כמו בגן עדן", סיפר בעבר
הוא נולד למשפחה חרדית, לא ויתר על אהבתו והפך לעילוי מוזיקלי - עד שסיפור חייו נגדע באופן טרגי בתאונת פגע וברח. חיים טוקצ'ינסקי, בן למשפחה חרדית מקריית מוצקין, הוא הגבר בן ה-30 שנדרס למוות בירושלים. העיתונאי הספרדי חוליו דה לה גווארדיה נעצר בחשד שנהג בשכרות ודרס אותו למוות אתמול בלילה, ליד כיכר פריז שבבירה.
בעוד חודש בדיוק אמור היה טוקצ'ינסקי לנגן ולהנחות רסיטל לפסנתר במרכז התרבויות של ירושלים. "מאז שאני זוכר את עצמי, הפסנתר היה הצעצוע שהכי אהבתי", אמר בריאיון ל-mynet לפני שלוש שנים. "כשאמי עלתה מברית המועצות, אסור היה להעביר משם כסף אלא רק רכוש, אז היא הביאה פסנתר. מצאתי בו עניין רב".
כילד הוא ישב שעות ליד הפסנתר, ובגיל 10 החל בלימודים מקצועיים. "רשמו אותי לקונסרבטוריון במוצקין, שם נתנו לי מלגת לימודים", סיפר. כשעלה לישיבה הצעירה, בגיל 13, טוקצ'ינסקי סירב להיפרד מהפסנתר ובחר לנצל את הפסקת הצהריים בת השעתיים לנגינה. "כשכולם נחו, אני הלכתי לקונסרבטוריון כדי לנגן. בישיבה העלימו עין", אמר.
יוני שמעוני, מנהל הקונסרבטוריון בקריית מוצקין, אמר היום כי המוסד שרוי באבל. "אני לא מסוגל לתפקד מאז שקיבלתי את שיחת הטלפון הנוראה הבוקר. כל התוכניות שהיו לי היום בוטלו, וביטלנו גם את הלימודים בקונסרבטוריון. חיים היה אחד המוכשרים שיצאו מבית היוצר של בית המוזיקה בקריית מוצקין".
לדבריו, טוקצ'ינסקי "התחיל את הלימודים בכיתה א' אצל המורה הוותיקה יאנה לביא, היא זו שלימדה אותו את הדו-רה-מי, והתגלה כעילוי. הוא עבר את כל המסלול עד לרסיטל שניגן בכיתה י"ב. בין לבין עשה אצלנו את כל העיבודים לתזמורות, ליווה אמנים והלחין. זה בחור שבא מבית למדני. אמא שלו היא דוקטור ברפואה אלטרנטיבית. כשסיים את הלימודים היא אמרה שזה לא הכי חשוב - הכי חשוב שתמשיך בו יראת השמיים".
שמעוני הוסיף כי בתקופת ראש השנה היה טוקצ'ינסקי בקשר עם מורתו הוותיקה ואיחל לה שנה טובה. "זה אובדן גדול לחבריו ולעולם המוסיקה. זה עצב רב. לא ניתן להבין את הנסיבות הטרגיות האלה, שבהן הוא נהרג בגיל 30. אני מאחל למשפחה נחמה ושלווה".
דניאל זונדינר, חברו של טוקצ'ינקי לספסל הלימודים, סיפר: "לא אשכח את התשוקה האמיתית שהייתה לו למוזיקה, כל כך רצינית, טוטאלית, ואת האדם העדין שהיה, תמיד בנימוס, תמיד נכון לבצע, כאילו אסיר תודה שיש לו הזכות לעסוק במתת האל לאדם בדמות הצלילים".
גיל ריבוש, ראש מינהל קהילה בעיריית ירושלים, סיפר על טוקצ'ינסקי: "חיים ז"ל היה מוזיקאי מחונן שהופיע במרכז התרבויות של רשות הקליטה בעירייה פעמים רבות לאורך שנים. לחיים היה קהל קבוע שהגיע להופעותיו, שהלך וצמח עם השנים. עתידו כאמן היה מבטיח ביותר, ואנחנו אבלים על מותו הטראגי בטרם עת. חיים היה אמור להופיע אצלנו ב-25.10, ואנחנו נקיים ערב מוזיקלי לזכרו. יהי זכרו ברוך".
תמיד הייתי חרדי, תמיד ניגנתי בפסנתר
בריאיון ל-mynet בעבר אמר טוקצ'ינסקי: "אף פעם לא הבנתי למה אנשים מרימים גבה כשהם רואים אותי, חרדי המנגן בפסנתר. מבחינתי, תמיד הייתי חרדי ותמיד ניגנתי בפסנתר. סטיתי מהמסלול ועזבתי את הלימודים בישיבה הגבוהה כי רציתי להיות פסנתרן מקצועי. הבנתי שהדרך לעשות זאת היא באקדמיה בירושלים, ולשם כיוונתי".
לצורך כך השלים תעודת בגרות, עבד וחסך כסף ועזב את ביתו בקריית מוצקין לטובת דירת שותפים בירושלים. "עבדתי בכל עבודה שמצאתי - עשיתי משמרות לילה בבית חולים כמטפל סיעודי, טחנתי קמח למצות, ניקיתי מדרגות, גזמתי עצים וכל מה שהיה צריך כדי להתקיים וללמוד מוזיקה. באקדמיה הרגשתי כמו בגן עדן. אחרי שנים של הסתרה, נפתחתי לעולם חדש לגמרי".
באקדמיה למוזיקה הוא נחשב לעילוי וזכה במלגות רבות. הוא למד שם ארבע שנים, ובסיום הלימודים קיבל תואר בפסנתר ותואר בקומפוזיציה, בהלחנה ובתורת המוזיקה. בסיום הלימודים הצטרף לסגל הזוטר של האקדמיה כפסנתרן מלווה, ושימש גם כמורה בתיכון לאמנויות.
פרופ' איתן גלוברזון, מרצה באקדמיה למוזיקה בירושלים: "הוא למד אצלי לתואר שני בפסנתר, והיה בחור פעלתן באופן בלתי רגיל. הוא היה רחב אופקים, ובקי בהמון סגנונות מוזיקליים. הוא היה צנוע, אוהב אדם, עם סבלנות אין-קץ לכל אחד. אמנם הוא היה בחור חרדי, אבל עם נכונות לקבל כל אדם באשר הוא. הייתה לו אהבה בלתי רגילה למוזיקה והוא היה מוכשר ביותר. הוא היה מאוד רבגוני בעשייה המוזיקלית שלו. הוא כתב מחזות, אין כמעט דבר במוזיקה שהוא לא התעסק בו".
החשוד בדריסתו למוות של טוקצ'ינסקי, חוליו דה לה גווארדיה, עובד בישראל כבר יותר מעשור. בעבר שימש כדובר הפקחים האירופים בגבול רצועת עזה, וכיום הוא כותב ל"אס", מהעיתונים הגדולים בספרד.
דה לה גווארדיה הורשע בעבר בגין נהיגה באור אדום. בהחלטה על הארכת מעצרו קבעה השופטת שירלי רנר כי נוכח עובדה זו והחשד שנהג תחת השפעת אלכוהול, וכן "לאור המיוחס לו והתנהלותו בעת האירוע - קיים חשש להימלטות. עדותו שלפיה הסגיר את עצמו במשטרה לא עולה בקנה אחד עם הפעולות שנעשו בתיק".