שתף קטע נבחר
 

לא תמיד צריך ניתוח: טיפול אנטיביוטי עשוי להספיק לטיפול באפנדיציט

חוקרים מפינלנד מצאו כי במרבית מקרי דלקת התוספתן ניתן לוותר על ניתוח החירום. הממצאים מתווספים למחקרים קודמים שכבר מצאו כי במקרים רבים אין הכרח בניתוח כריתת האפנדיציט

המנתח קבע שאתם חייבים ניתוח אפנדיציט? ייתכן שאפשר להמתין עם ההחלטה הגורלית: מחקר חדש שפורסם בגיליון החדש של כתב העת JAMAמאשר ממצאים קודמים, כי במקרים רבים ניתן לוותר על ניתוח כריתת התוספתן במצב של דלקת.

 

במשך עשורים ולמעשה עד היום במרכזים רפואיים רבים, ממהרים כירורגים לנתח כל חשד לדלקת התוספתן. זאת משום שתוספתן מודלק (אפנדיציטיס) נחשב למצב חירום רפואי ועלול להתפוצץ בחלל הבטן ולפזר את התוכן הדלקתי. מצב כזה הוא מסכן חיים וגורר סיבוכים רפואיים ושיקום ממושך.

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

במחקר החדש מדענים מבית החולים האוניברסיטאי טורקו שבפינלנד, בדקו 500 מבוגרים במשך חמש שנים, ומצאו כי קרוב לשני שליש מהחולים שלקו בדלקת התוספתן ושטופלו באנטיביוטיקה, מצבם השתפר והם לא נזקקו לניתוח. שליש מהם לקו באירוע נוסף של אפנדיציטיס ונזקקו לניתוח.

 

עיבוד הנתונים הראה כי טיפול באנטיביוטיקה מצליח לטפל בדלקת התוספתן ללא צורך בניתוח אצל 64% מהחולים. אנטיביוטיקה היא אופציה טיפולית מתאימה ובטוחה לדלקת התוספתן", סיכמה ד"ר פאולינה סלמינן, ראש צוות החוקרים.

 

לפני כשלוש שנים פורסם מחקר נוסף שמצא כי ילדים שסבלו מדלקת של התוספתן וטופלו באנטיביוטיקה במקום בניתוח, החלימו באופן מלא גם ללא ניתוח. ילדים אלה גם שוחררו מבית החולים מוקדם יותר מאשר ילדים שעברו את הניתוח.

 

אנטיוביוטיקה. עשויה לרפא דלקת אפנדיציט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אנטיוביוטיקה. עשויה לרפא דלקת אפנדיציט(צילום: shutterstock)

 

התוספתן: איבר מיותר שעושה צרות

האפנדיציט הוא חלק המשתרך מראשית המעי הגס. הוא אינו נחוץ לגוף, והסברה היא שמדובר בשייר אבולוציוני שאנו, בני התמותה, "נתקענו" איתו. יותר מכך, נוטה התוספתן לגרום לצרות. לעיתים רבות מתפתחת בו דלקת, העלולה להתקדם ולגרום להתנקבות של המעי, לאבצס או לזיהום נרחב בחלל הבטן.

 

דלקת בתוספתן גורמת לרוב לחום גבוה, לבחילות, להקאות, ולכאב אופייני בבטן ימנית תחתונה. תוספתן מודלק הוא מצב חירום רפואי, שדורש ניתוח דחוף, שכן התוספתן המודלק עלול 'להתפוצץ' ולפזר את הדלקת בחלל הבטן – מצב של סכנת חיים מיידית.

 

כאמור, עד כה הטיפול היחיד באפנדיציטיס הוא בניתוח, במהלכו מבוצעת כריתה של התוספתן. כאשר קיימת הצטברות מוגלה (אבצס), מטופל החולה באמצעות אנטיביוטיקה בתוספת ניקוז המוגלה מהאזור, על פי שיקול הרופא המטפל. את הניתוח ניתן לבצע גם בשיטה הזעיר פולשנית (לפרוסקופיה) או בשיטה הפתוחה באמצעות חתך קטן בבטן ימנית תחתונה.

 

הניתוח נמשך כשעה, לאחריו מועבר המטופל לאשפוז למשך כ-48 שעות. הניתוח אינו פטור מסכנות: לעיתים רחוקות מתפתח זיהום באיזור הניתוח, או באיזור שבו היה התוספתן בבטן הימנית התחתונה. כמו בכל ניתוח, עלול להתרחש גם דמם באיזור הניתוח או בתוככי הבטן.

 

במקרים מסוימים, עשוי המנתח לטפל באופן ניסיוני באנטיביוטיקה לתוך הווריד, לפני ביצוע הניתוח. במידה שהחולה משתפר באופן ניכר, כאב הבטן החום והבחילות חולפים לחלוטין - הוא משוחרר לביתו. עם זאת, סביר שבמקרה שהכאב חוזר - ייאלץ החולה לעבור ניתוח כריתה של התוספתן.

 

איזה איברים מיותרים קיימים בגוף?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דלקת אפנדיציט. לא חייבים לרוץ לניתוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים