אחרי 158 שנה: בהודו ניאוף הוא לא פשע
חוק קולוניאלי בריטי מ-1860 אפשר לגזור 5 שנות מאסר בגין יחסי מין מחוץ לנישואים, ונתן יתרון לא הוגן לגברים בסכסוכים משפטיים בין בני זוג. בית המשפט העליון קבע: "זה שריד מהעבר, הבעל אינו האדון של האישה". זו עוד פסיקה בגל פסיקות ליברליות בהודו: לפני 3 שבועות הותרו יחסים חד-מיניים
בית המשפט העליון של הודו (ה') קבע היום בצעד היסטורי כי ניאוף אינו עבירה פלילית, ובכך ביטל את חוק הניאוף שהיה בתוקף מאז 1860, ימי השלטון הקולוניאלי הבריטי. מדובר בפסיקה אחרונה בשורה של פסיקות שנועדו להגביר את השוויון ואת חירויות הפרט בהודו.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
חמשת שופטי העליון שפרסמו את הפסיקה ביטלו פה אחד את החוק שלפיו גבר המקיים יחסי מין עם אישה נשואה מבלי לקבל רשות מבעלה עשוי להישלח לעונש מאסר של עד חמש שנים. "ניאוף איננו פשע ולא צריך להיחשב לפשע", קבעו השופטים. בפסיקתם הצהירו גם כי "הבעל אינו האדון של האישה".
שופט העליון ד"י צ'נדרצ'וד כתב בפסיקה שפורסמה היום כי לאדם נתונה הבחירה הפרטית מה לעשות בגופו. הוא כתב כי חוק הניאוף התבסס על הרעיון שהאישה מאבדת את פרטיותה ברגע שהיא מתחתנת, והוסיף כי "ניאוף הוא שריד מהעבר". על כל פנים, בפסיקתו הדגיש בית המשפט כי אין לפרש את החלטתו כעידוד לקיום יחסי מין מחוץ לנישואים.
זו הפעם השנייה החודש שבית המשפט העליון בהודו מפרסם פסיקה היסטורית הנוגעת לתחום חירויות הפרט. לפני שלושה שבועות ביטל בית המשפט העליון את החוק הוותיק, גם הוא מהתקופה הקולוניאלית, שאסר על קיום יחסי מין הומוסקסואליים. החוק ההוא אפשר לגזור עד עשר שנות מאסר על מי שיורשע בהפרתו. מומחים לענייני משפט מעריכים כי גל הפסיקות הליברליות עשוי לחולל שינוי בחברה ההודית, השמרנית למדי.
עורכת הדין פינקי אננד, נציגת ממשלת הודו, שהיא ממשלה הינדית לאומנית, קראה בחודש שעבר שלא לשנות את החוק שלפיו ניאוף הוא עבירה פלילית, וטענה שהוא מסייע להבטיח את קדושת הנישואים. מגבש העצומה נגד החוק, איש העסקים ג'וזף שיין, טען מנגד כי לחוק הניאוף אין תוקף חוקתי, משום שהוא מפלה הן גברים והן נשים. בעצומה נכתב כי זיכוי נשים מעבירת הניאוף אם הניאוף נעשה בהסכמת בעליהן הוא אפליה ממוסדת נגד נשים.
עורך הדין של שיין, קליסוורם ראג', אמר כי אין שום ראיה אמפירית לכך שהקביעה כי ניאוף אינו עבירה פלילית תאיים על קדושת הנישואים, והדגיש שכ-80 מדינות ברחבי העולם אינן רואות ביחסים מחוץ לנישואים מעשה בלתי חוקי. הוא אמר כי גם אם רק אנשים מעטים שהועמדו לדין בגין הפרת חוק זה נשלחו לכלא, עדיין נעשה בו שימוש רב לרעה. לדבריו במקרים רבים של סכסוכים בין בני זוג ניצלו בעלים את חוק הניאוף כדי לפגוע בנשותיהם. "במקרים כאלה הנשים חסרות אונים", אמר. "הן אינן יכולות להגן על עצמן, והסטיגמה שמודבקת להן תישאר איתן לנצח, וזה כשלעצמו עונש עבורן".
במדינות רבות ביבשת אסיה נחשב הניאוף לעבירה פלילית. הוא נחשב לעבירה גם בכמה ממדינות ארה"ב.