"והדרך עודנה נפקחת": פסקול לטיולי החג
גם השנה ביקשנו ממורי דרך, יערני קק"ל ופקחי רשות הטבע והגנים להמליץ על שירים שמכניסים אותם לאווירה של טבע וטיולים. הפעילו רמקולים, הגבירו את הווליום - וצאו לדרך
חלק משמעותי ובלתי נפרד מכל טיול הוא הדרך שאנחנו עושים כדי להגיע אל האתר שבו נטייל. מה שנחווה בדרך יקבע באיזה מצב רוח ובאיזו אווירה נתחיל את הטיול שלנו. לכבוד החגים, גם השנה ביקשנו מכמה מהאנשים שנמצאים לרוב מאחורי הקלעים בטיולים שלכם – החל מפקחי רשות הטבע והגנים, דרך יערני קק"ל ועד מורי הדרך – להמליץ לנו על שירים שכדאי לשמוע בדרך לטיול, ושיכניסו אותנו לאווירה הנכונה. הרשימה המלאה לפניכם.
• "השביל הזה מתחיל כאן" – הפלייליסט מהשנה שעברה
"והדרך עודנה נפקחת לאורך"
זיו שרצר, מנהל הדרכה בבית ספר שדה בוקר ומוביל משלחות בארץ ובעולם, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "עוד חוזר הניגון" של נתן אלתרמן, בביצוע של ברי סחרוף. לדבריו, "זה שיר הנדודים האולטימטיבי והנצחי. שיר ארץ בראשית שמזכיר לי את הכמיהה לנדוד ולתור אחר הרפתקאות בשבילי הארץ והעולם".
שרצר, שנמצא כעת בטיול במדינת אואחאקה שבמקסיקו, מסביר כי "כשיוצאים אל הדרך, לנדודים, נותנים לפראות ולתמימות שטמונים בנו מקום. בכך, אנו מאפשרים לעצמנו את ההתנתקות מהחמים והמוכר, מהציוויליזציה. היציאה מחדש לדרך היא נגיעה מחודשת באהבה ישנה ומוכרת, היא התחדשות ופיקחות, חזרה לראשוניות וליסודות הבריאה. מי שיצליח להשתחרר ולנטוש את עירו במסעו, יתנסה בחוויה פיזית, נפשית ורוחנית. חוויה שתכיר לו את זהותו, מידותיו וערכו האמיתי מול הטבע הנשגב. אלתרמן כתב ולא טעה - הניגון והדרך מחכים לנו אי שם, ואנחנו תמיד נהיה חופשיים ועוברי אורח".
"אני יודעת עוד רבה הדרך, אבל אלך בה עד יכלה כוחי"
מיטל אהרון, מנהלת גן לאומי ציפורי ברשות הטבע והגנים, ממליצה לשמוע בדרך לטיול את "אתה לי ארץ" של ירדנה ארזי. "אתה לי ארץ אבודה לנצח אך שורשיך כבר בתוך תוכי (...)". היא מסבירה: "השיר מייצר דיאלוג בין אהבתנו לארץ לבין אהבה בין גבר לאישה. לאחר שעברה בין מעיינות ומשעולים, היא עוברת באזורים יבשים, בחול הצורב של המדבר והצוקים העיקשים". לדבריה, "מקומות אלו מתארים את הצדדים ה'יבשים' בחייו של האדם, כמו איילה בערבה שמדלגת לה בין כפי המדבר, מה שגורם לה להבין בעצמה איך 'להפריח שם את השממה' - 'אני לאט פורחת בין סלעיך (...)'".
"דע לך שכל רועה ורועה , יש לו ניגון מיוחד"
ירמי דוד, מנהל מרכז שדה ויער נס הרים של הקרן הקיימת לישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "שירת העשבים" שכתב הרבי נחמן מברסלב והלחינה המשוררת הלאומית נעמי שמר. "לשיר מסר ברור - חיבור האדם לטבע, לאדמה ולסביבה שלנו", הוא מסביר. "כמו שהטיול שלנו שיוצא ממרכז השדה נס הרים לגן הלאומי בית עיטאב – מצודה צלבנית וכפר ערבי שהיה במקום עם סיפור מיוחד עד מלחמת העצמאות - משלב נופים מיוחדים, עצי חורש ומגוון עשבים רב שנתיים. העשבים משמשים מזון לבעלי חיים, הרבה רועים מסתובבים בכל האזור. רוח השיר בשילוב הנוף פותחים את הלב והנשמה, ומחברים אותך לסביבה".
"זרעי קיץ נישאים ברוח, מעירים זכרונות"
אטי קוריאט, ממונת קהל וקהילה מחוז צפון ברשות הטבע והגנים, ממליצה לשמוע בדרך לטיול את "זרעי קיץ" של מאיר אריאל. "זה שיר של פרידה מהקיץ ותחילת הסתיו", היא מסבירה. "שיר שקורא לתפילה והתחדשות. מצד אחד געגוע, מצד שני תקווה. אתה שר וארץ ישראל שלנו מתנגנת". להאזנה - הקליקו.
"שושנת העמקים, כשושנה בין החוחים"
הוד שטרלינג, מורה דרך ומדריך טיולים אתגריים ב"טיולי רדיוס", ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "אני חבצלת השרון" בביצועה של עליזה עזיקרי – במיוחד אם אתם בדרך לטיול בחוף דור או בחוף ומבצר אפולוניה. "זה שיר ישן נושן בניחוח ים תיכוני, שמתאים לטיול קליל על חוף הים", הוא מסביר. "ולמה דווקא בתקופה הזו? מהסיבה שבדיוק בעונה זו פורחת חבצלת החוף המרהיבה. אל לנו להתבלבל בין הפרח המרהיב לבין הציטוטים מ'שיר השירים', אך כנראה כוונת המשורר הייתה באמת לחבצלת החוף שאנחנו מכירים כיום".
"שוב אני מוצץ גבעול תחת גשר מט ליפול"
אבי מוסן, מנהל בתי קק"ל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "נשל הנחש" של מאיר אריאל. הוא מסביר כי כמו המסר של השיר, "הטיול בהרי ירושלים מאפשר לי תמיד ל'חשב מסלול מחדש'. כל כך הרבה פיתויים באזור אחד, מזג אוויר שתמיד יהיה טוב יותר ממקומות אחרים בארץ, חורש טבעי לצד יערות נטועים, מסלולי טיול קצרים וארוכים, תצפיות, היסטוריה, מעיינות, אוכל מכל הסוגים".
לדבריו, "לפעמים אני ממשיך עם האוטו אל תוך היער ונוסע קצת יותר לאורך נחל רפאים, ועף לי בדמיון על הסיבה שקראו לנחל הזה בשם כל כך מפחיד. חזרה לדרך הראשית ועוד קצת נסיעה לכיוון ירושלים וקשה לי להחליט אם להיכנס להציץ לעין אשקף, מה שדורש ממני עוד קצת נסיעה אבל שווה את המאמץ. בדרך חזרה אני מקנח באתר סטף. הייתי שם כל כך הרבה פעמים, אבל בכל פעם שאני נכנס אליו אני מגלה עוד פינות מדהימות שמשלבות היסטוריה, טבע ונוף. מה כבר צריך יותר?".
"חופים נטושים מחכים עדיין , והים בלי מים"
ארז ברוכי, פקח צפון מדבר יהודה וחוף ים המלח ברשות הטבע והגנים, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "ים המוות" של להקת "החצר האחורית". "השיר מסמן את החשיבות שבשמירה על הטבע ועל מה שקיבלנו מהעולם", הוא מסביר. "חשוב שהציבור יידע שיש לעשות עוד ועוד בתחום. לא להפסיק לשמור על הטבע".
"כל חופי הפלא, כל אגמי התכלת, כל הרכסים המושלגים"
גלי לבבי, רכזת חינוכית מחוז מרכז באגף חינוך של הקרן הקיימת לישראל, ממליצה לשמוע בדרך לטיול את "אילו ציפורים" בביצוע להקת הנח"ל. "כולנו אוהבים לטייל ברחבי הארץ משום שטיול זה הדרך הטובה לגלות מקומות שלא ידענו שקיימים וליהנות מנופים מרהיבים", היא מסבירה. "כמו הציפורים שנהנות מהנוף במעופן, אני מאחלת שאנו נהנה מהנופים בהליכתנו".
"וכשבסוף הגענו ממש עד הפסגה, ס'תובבנו וירדנו חזרה"
ג'אן-שי דניז, מדריך טיולים רגליים בארץ ובעולם, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "לך ספר לסבתא" של להקת כוורת. "אני בדיוק לוקח עכשיו קבוצה של מטיילים לאוורסט ואנו נמצאים בנסיעה ארוכה ומטלטלת אל תחילת המסלול. אנחנו שומעים בג'יפ את השיר הזה, שמספר בין היתר על הדרך לאוורסט" הוא מסביר. להאזנה - הקליקו.
"בצליל וצבע, שירתה של אמא טבע"
אתי מאיר, מורת דרך ובעלת מיזם הטיולים הרגליים "אתילונה", ממליצה לשמוע בדרך לטיול את "שר ליבי" של אורקה טפלר מלהקת "אורות". "הטבע הוא כלי שמרפא את הנפש ואת הגוף, כך הוא גם מרפא אותי מהכאב של אובדן ילד שנהרג", היא מסבירה. "יצאתי מהמשרד אל הטבע אחרי קריירה ארוכה בתחום העיצוב. חזרה אל המרחבים, אל החופש, ושם מצאתי את דרכי שמחזקת ומעצימה אותי - כמו הנשר בשמיים, שר ליבי בדמע ובצחוק, שירתה של אמא טבע. בואו נטייל יחד".
"תהיה גבר מהסוג הפשוט"
עודד סהר, פקח ערבה דרומית ברשות הטבע והגנים, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "Simple Man" של הלהקה האמריקנית "לנרד סקינרד". הוא מסביר: "בחרתי בשיר כי לטעמי הוא מזכיר ימים פשוטים ורגועים, ומתאים לטיולים במרחבים הבראשיתיים של הנגב והערבה".
"את תלכי בשדה לבדך, לא נצרבת בלהט"
גלעד מסטאי, מנהל אזור שפלה וחוף בקרן הקיימת לישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "את תלכי בשדה" של חוה אלברשטיין. "שיר זה מחבר אותי אל ארץ ישראל של ימי ילדותי, אל החקלאות והנופים הנשכחים", הוא מסביר. "במיוחד אני ממליץ לבקר ביער בן שמן ולצפות במופע הסתיו בדרכי הנוף המובילות בין יערות בן שמן למודיעין. ניתן לראות מגוון של עצי יער, זיתים, חרובים ועצי מחט המשתלבים בנוף חקלאי סתווי ושדות חרושים, להריח ריחה של אדמה טרייה, גוונים של חום, צהוב וירוק".
"חולות מדבר הביאו חום אל הדרך"
אריאל קדם, פקח הרי יהודה ברשות הטבע והגנים, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "טיול לילי" שכתב עמוס אטינגר והלחין מאיר נוי. "נולדתי וגדלתי בחו"ל, וטיילתי במקומות שונים בעולם, אבל יש לי קשר מיוחד אל נופי הפרא של ים", הוא מסביר. "לשם נדדתי עם זוגתי ושם, בבית ספר שדה עין גדי, נולדו שני ילדיי". לדבריו, "גם היום, אנחנו חוזרים למדבר לרגעים של משפחה ושקט, ובדרך תמיד מאזינים לשיר מדברי שמבעיר את יצר הנדודים, את התשוקה לטבע ואת הצורך בלהיות קצת לבד, בשקט במרחב פתוח".
"ארץ שעורה, חיטב וענב"
דני בן דוד, מנהל אזור נגב מערבי בקרן הקיימת לישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "ארץ שבעת המינים" של חני ליבנה. "שבעת המינים הם הפירות שבהם נשתבחה ארצנו. במקורותינו יש לכך חשיבות רבה, גם בסוכות וגם בט"ו בשבט", הוא מסביר. "בכל מקום ובכל מסלול, אם ברגל ואם באופניים, נפגוש אחד משבעת המינים. הם מסמלים את השפע ואת היופי של ארצנו. השיר עצמו קצבי וממריץ את קצב הרכיבה בשבילי האופניים וההליכה בשבילי הטיולים ביערות ארצנו". להאזנה - הקליקו.