בשם האב: כך נולד ספר הכדורסל הישראלי
חודש וחצי לאחר שאביהם אלישע שוחט ז"ל, מגדולי ההיסטוריונים של הספורט הישראלי, הלך לעולמו - הבנים עוז ועומר לקחו לידם משימה: לסיים את הספר של אבא. זה לקח ארבע שנים ו-600 עמודים. עכשיו הוא יוצא לאור ומביא את סיפורו של הכדורסל בארץ
עודד קטש ממליץ על הספר
מתי נערך הדרבי התל אביבי הראשון בארץ? מה התוצאה הנמוכה ביותר שנרשמה בתולדות הכדורסל הישראלי? ומי הם מלכי הסלים לדורותיהם? את כל זאת, והאמת הרבה יותר, תוכלו לקרוא ב"ספר הכדורסל הישראלי", שיופק בהדפסה חד פעמית וייצא לאור בשבועות הקרובים.
הספר הוא פרויקט חייו של אלישע שוחט ז"ל, שהלך לעולמו בטרם עת במהלך העבודה על הספר. הוא ליקט חומרים היסטוריים, ערך ראיונות עם שחקנים ומאמנים ואסף אלפי עמודי וורד, אך לא הספיק להשלים את העבודה. לאחר מותו ב-2014, ימים בודדים לפני יום הולדתו ה-60, לקחו בניו - עוז ועומר - את החומרים והמשיכו את העבודה מהמקום בו נעצר אביהם.
במשך ארבע שנים של עבודה מאומצת נערכו הטקסטים לספר בן למעלה מ-600 עמודים, שמכיל סיפורים, נתונים ואנקדוטות מכל שנותיה של ליגת הכדורסל בישראל. כל הפרויקט - מאיסוף החומרים ועד העמדתם לדפוס - נעשה על ידי בניו של אלישע ז"ל עם עזרה של מתנדבים, כאשר בין היתר למדו השניים באופן עצמאי תוכנות עיצוב ועריכה כדי לחסוך בעלויות הכבדות.
הספר שייצא לאור הוא פרויקט הנצחה של הבנים לאביהם, שהיה אולי מגדולי ההיסטוריונים של הספורט הישראלי, על אף שעשה זאת כאדם עובד ולאחר שעות העבודה כתחביב. הפרויקט המדהים הזה ללא מטרות רווח יופץ כתוצר אינטרנטי חינמי ויהיה זמין להורדה באתר מינהלת הליגה. מי שירצה לרכוש עותק מודפס, יוכל לעשות זאת באתר "הדסטארט", כאשר ההדפסה היא חד פעמית והאפשרות להזמינו תסתיים ביום א' הקרוב.
"אלישע בתחילת דרכו היה כתב ספורט בעיתון חדשות, אבל הספורט הישראלי היה תמיד נטוע עמוק בליבו. הוא אהב וחקר אותו על כל ענפיו - כדורגל, כדורסל, אתלטיקה, כדורמים ועוד - והכל בכתב יד", נזכר בנו הבכור עוז (30).
"הוא עבד על הספר שנים רבות, אבל ב-2014 פשוט הלך יום אחד לישון ולא קם, מת ממש במפתיע. חודש וחצי אחרי סיום האבל, אני ואחי עומר רצינו לסיים עבורו את הספר. פתחנו את המחשב הנייד שלו וגילינו המון חומר גולמי. לא ידענו מה לעשות. שנינו אוהבים ספורט, אבל לא עוסקים בתחום באופן מקצועי. חברנו במינהלת הליגה לשני מוקדי ידע יחודיים בתחום - שלומי פרי ואורי סביר, שעזרו לנו בהתנדבות מלאה בעבודת העריכה. בסופו של יום הכנו ספר שסוקר התפתחות הכדורסל בישראל מראשית דרכו בשנות ה-50, עוד לפני הקמת הליגה בכלל, ועד העונה האחרונה בשנת 2018".
עומר (25) הוסיף: "ספר הכדורסל הישראלי הוא פרויקט לאומי של הכדורסל בישראל שלא נראה כדוגמתו בארץ. התוצר המוגמר שאנו עתידים להדפיס ועבדנו עליו כל כך הרבה הוא באמת ספר חובה לכל חובב כדורסל ישראלי. הוא מכיל נתונים וסיפורים שלא ניתן למצוא בבתי ארכיון ובוודאי שלא באינטרנט".
השניים מודים שמדובר באמת קודם כל בפרויקט הנצחה. "אבא שלנו היה נכס לספורט הישראלי, לפחות על פי מה שאנחנו שומעים מהאנשים. הייתה חשובה לנו מורשת הכדורסל ורצינו להשלים את המשימה. זה היה מפעל חיים שלו, הוא באמת חיכה להוציא אותו לאור. לקח אמנם ארבע שנים וחצי לסיים אותו, אבל אנחנו גאים במוצר מאוד. השקענו את כל הלב והנשמה, בדיוק כמו שהוא עשה. אנשים מביני דבר ראו את הגרסאות הסופיות ובאמת מתלהבים מהתוצאה".
עומר: "עבדנו קשה מאוד על הספר. לא רק עבודת העריכה היוותה מכשול. גם עבודת העיצוב ומלאכת איתור התמונות מאותה תקופה היו חסמים משמעותיים. לשמחתנו, הצלחנו להשיג תמונות מאוספים פרטיים של שחקני עבר כגון תני כהן מינץ וטל ברודי, צלם העיתונות יוסי רוט, ארכיון ידיעות אחרונות ועוד אנשים רבים וטובים שסייעו לנו מאוד".
עוז מסכם: "המורשת של אבא חילחלה בנו עמוק. הוא היה אוהד שרוף של הפועל רמת גן. בשנת 2003 כשהיא זכתה בגביע, הוא התלהב כמו ילד והלך לחגוג בכיכר אורדע עד השעות הקטנות של הלילה. ימי החופש שלו התחילו ב-6:30 בוקר כשהיה מתייצב בבית אריאלה ומכון וינגייט ופותח את הארכיונים. כילד אני זוכר אותו מראיין ספורטאים מהגיל השלישי ושואל אותם למה חסרות שתי נקודות במשחק הזה והזה. עכשיו יש אפשרות לכולם לראות לשם מה הייתה העבודה הקשה שלו".
האחים עוז ועומר שוחט
צילום: עוז מועלם
מומלצים